WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Φεβρουαρίου 2024

8 πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης σου
pexels
Όσον αφορά τη χοληστερίνη , οι αριθμοί έχουν σημασία. Η υπερβολική ποσότητα αυτής της λιπαρής ουσίας στο αίμα σας μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των αρτηριών που σας θέτουν σε κίνδυνο για καρδιακή νόσο, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό .

Έχετε δύο βασικά είδη χοληστερόλης. Τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή τη χοληστερόλη LDL , που είναι ο κολλώδης τύπος ο οποίος μπορεί να προσκολληθεί στα τοιχώματα των αρτηριών και να τα φράξει. Και τη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας, ή HDL, που είναι το καλό είδος χοληστερόλης, το οποίο βοηθά στον καθαρισμό των αρτηριών σας.

Η αποφυγή κάποιων πραγμάτων που αυξάνουν την LDL σας ή μειώνουν την HDL χοληστερόλη σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδά σας σε ένα υγιές εύρος. Τι τρώτε, πόσο βάρος παίρνετε, το επίπεδο άγχους σας και η έλλειψη άσκησης είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που μπορούν να ρίξουν τα νούμερά σας απότομα.

Διατροφή

Το φαγητό είναι η πιο προφανής αιτία των επιπέδων ανθυγιεινής χοληστερόλης. Το συκώτι παράγει το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης του σώματός σας. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της χοληστερόλης που λαμβάνετε από τη διατροφή σας προέρχεται από τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, όπως:

  • Κόκκινο κρέας

  • Πλήρες γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά

  • Βούτυρο

Τα trans λιπαρά είναι ακόμη χειρότερα για την καρδιά, γιατί αυξάνουν την LDL χοληστερόλη και ταυτόχρονα μειώνουν την HDL χοληστερόλη. Αυτό το είδος λίπους είναι τόσο ανθυγιεινό που ο FDA το έχει απαγορεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά μερικά τρόφιμα μπορεί να εξακολουθούν να περιέχουν μικρές ποσότητες trans λιπαρών, όπως μπισκότα, κέικ, κράκερ και πατατάκια.

Αύξηση βάρους

Άτομα οποιουδήποτε μεγέθους μπορεί να έχουν υψηλή χοληστερόλη, αλλά είναι πιο συνηθισμένο όταν είστε υπέρβαροι. Το λίπος αλλάζει τον τρόπο που το σώμα σας παράγει και αφαιρεί τη χοληστερόλη. Το υπερβολικό βάρος επιβραδύνει επίσης την απομάκρυνσή της από το σώμα σας.

Μια καθημερινή βόλτα με τα πόδια ή το ποδήλατο υψηλής έντασης είναι καλό τόσο για τη συνολική σας φυσική κατάσταση όσο και για τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Η πολύ λίγη άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, η οποία επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Επίσης, η αερόβια άσκηση βοηθά στην αύξηση της HDL χοληστερόλης, ακόμα κι αν δεν αλλάξετε τη διατροφή σας. Η άσκηση δεν είναι τόσο χρήσιμη για τη μείωση των επιπέδων της LDL, εκτός εάν κάνετε επίσης διατροφικές αλλαγές και χάσετε βάρος .

Κάπνισμα

Οι χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου καταστρέφουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και διευκολύνουν την προσκόλληση της LDL χοληστερόλης σε αυτά. Το κάπνισμα μειώνει επίσης τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης. Περιορίζει τα αιμοφόρα αγγεία και πυκνώνει το αίμα, αναγκάζοντας την καρδιά σας να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει αρκετό αίμα προς το σώμα σας.

Χρόνιες ασθένειες

Μερικές χρόνιες ασθένειες προκαλούν υπερβολική φλεγμονή στο σώμα σας. Σε υγιή επίπεδα, η φλεγμονή είναι η φυσική απάντηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος σε τραυματισμό ή ασθένεια και βραχυπρόθεσμα, βοηθά το σώμα σας να θεραπεύσει. Αλλά όταν συνεχίζεται μακροπρόθεσμα, η φλεγμονή μπορεί να μειώσει την HDL χοληστερόλη και να αυξήσει την LDL.

Όλες αυτές οι φλεγμονώδεις καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης:

  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα

  • Λύκος

  • Ψωρίαση

  • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD)

  • Ασθένεια των ούλων

  • Ορισμένες βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις

Εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το συκώτι σας παράγει επιπλέον χοληστερόλη για να θρέψει το αναπτυσσόμενο μωρό σας. Μέχρι το τρίτο τρίμηνο, τα επίπεδα χοληστερόλης σας μπορεί να είναι δύο έως τέσσερις φορές υψηλότερα από ό,τι ήταν πριν μείνετε έγκυος. Τα επίπεδα χοληστερόλης παραμένουν υψηλά για περίπου ένα μήνα μετά τον τοκετό. Στη συνέχεια πέφτουν ξανά στα προ της εγκυμοσύνης επίπεδα.

Εάν ξεκινήσατε την εγκυμοσύνη σας με χαμηλή HDL και υψηλή χοληστερόλη LDL, θα μπορούσατε να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις αργότερα στη ζωή σας. Είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να βάλετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας σε ένα υγιές εύρος προτού προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος.

Jenny.Gr
pexels

Διαβήτης τύπου 2

Ο διαβήτης μειώνει την HDL χοληστερόλη. Μπορεί επίσης να αυξήσει την LDL χοληστερόλη, ακόμα κι αν το σάκχαρό σας είναι υπό έλεγχο. Ενισχύει επίσης τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης πολύ χαμηλής πυκνότητας, η οποία μεταφέρει έναν τύπο λίπους που ονομάζεται τριγλυκερίδια στους ιστούς του σώματός σας.

Τα γονίδια σας

Μερικοί άνθρωποι έχουν υψηλή χοληστερόλη LDL λόγω των γονιδίων τους. Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία (FH) είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται σε οικογένειες. Η FH κάνει πιο δύσκολο για το σώμα σας να αφαιρέσει την LDL χοληστερόλη από το αίμα σας.

Περίπου το 90% των ατόμων με FH δεν γνωρίζουν ότι την έχουν. Είναι καλή ιδέα να γνωρίζετε το οικογενειακό σας ιστορικό και να ζητάτε από τον γιατρό σας να ελέγχει τακτικά τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Αν και δεν μπορείτε να αλλάξετε τα γονίδιά σας, μπορείτε να ελέγξετε άλλους παράγοντες κινδύνου.

Η ηλικία και το φύλο σας

Καθώς μεγαλώνετε, το σώμα σας δεν μπορεί να αφαιρέσει τη χοληστερόλη από το αίμα σας όσο μπορούσε κάποτε. Αυτός είναι ένας λόγος που ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε. Οι γυναίκες τείνουν να έχουν χαμηλότερη χοληστερόλη LDL και υψηλότερη HDL χοληστερόλη από τους άνδρες όταν είναι νεότερες. Μετά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα LDL τους αυξάνονται.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.