Μπορεί η διατροφή να βελτιώσει τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού;
Τζουλιάννα Καρνέζη
8 Μαρτίου 2024
Υπάρχουν πολλά ανέκδοτα στοιχεία εκεί έξω που ωθούν την ιδέα ότι το φαγητό μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στον τρόπο λειτουργίας του θυρεοειδούς σας - και ορισμένοι γκουρού της διατροφής προτείνουν ακόμη και να αντικαταστήσετε τα φάρμακά σας εξ ολοκλήρου με τη σωστή λίστα τροφίμων.
Η επιστημονική έρευνα, ωστόσο, δεν καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα. Και μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι τα άτομα με υποθυρεοειδισμό μπορούν να εγκαταλείψουν τα φάρμακά τους και να βασιστούν μόνο στη διατροφή.
Λοιπόν, τι συμβαίνει πραγματικά; Μπορεί η διατροφή να βελτιώσει τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού ή όχι;.
Μην πιστεύετε τη διαφημιστική εκστρατεία
Η έννοια της δίαιτας ως πανάκεια πλησιάζει περισσότερο στην εσφαλμένη αντίληψη παρά στην αποδεδειγμένη στρατηγική θεραπείας. Υπάρχει ένας σημαντικός όγκος πληροφοριών στο διαδίκτυο, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που συζητούν τη σχέση μεταξύ της διατροφής και του υποθυρεοειδισμού. Όμως πολλές από αυτές τις πληροφορίες δεν βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία και μπορεί να είναι επικίνδυνες.
Επίσης σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς , η καλύτερη θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό είναι η λεβοθυροξίνη, μια συνθετική ορμόνη που αποκαθιστά τα επαρκή επίπεδα ορμονών για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδού, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, μυϊκούς πόνους, αύξηση βάρους και δυσκοιλιότητα.
Αυτό θεωρείται το πρότυπο περίθαλψης και παρόλο που ορισμένες τροφές μπορεί να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε πιο υγιείς συνολικά, δεν αποτελούν μέρος ενός βασισμένου σε επιστημονικά στοιχεία σχεδίου θεραπείας. Δεν υπάρχει «δίαιτα υποθυρεοειδισμού» ή υπάρχουσα έρευνα που να υποδεικνύει ότι η κατανάλωση ή η αποφυγή ορισμένων τροφών θα βελτιώσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.
Παρόλα αυτά ορισμένες τροφές αν και δεν θα παίξουν μεγάλο ρόλο στη διαχείριση της κατάστασής σας, μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα καθώς διαχειρίζεστε την υγεία του θυρεοειδούς σας.
Σόγια
Η σόγια, ειδικότερα, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον γιατί ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Αλλά μέχρι σήμερα, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παίρνουν φάρμακα— ότι η σόγια μπορεί να προκαλέσει πρόβληματα.
Trans λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα
Υπάρχουν μερικές τροφές που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα και περιλαμβάνουν:
- Τηγανητά φαγητά
- Επεξεργασμένα κρέατα όπως μπέικον, λουκάνικο και χοτ ντογκ
- Trans λιπαρά, μερικώς υδρογονωμένα έλαια,
Συνολικά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και τα trans λιπαρά είναι ανθυγιεινά, είτε έχει υποθυρεοειδισμό είτε όχι. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας όπως αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και αντίσταση στην ινσουλίνη, αλλά και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.
Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας με φρούτα και λαχανικά
Ακόμα κι αν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, οι άπαχες πρωτεΐνες και τα δημητριακά ολικής αλέσεως δεν επηρεάζουν άμεσα τον θυρεοειδή σας, σίγουρα μπορούν να αποτελούν μέρος μιας ισχυρότερης ανοσολογικής απόκρισης. Αυτό μπορεί να είναι καλό όχι μόνο για τον θυρεοειδή σας, αλλά και για όλο το σώμα σας.
Τέλος οι συμβουλές που δίνω στους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό είναι οι ίδιες που δίνω στην οικογένεια και τους φίλους. Τρώτε μια υγιεινή, καλά ισορροπημένη διατροφή. Φάτε λαχανικά, πίνετε άφθονο νερό και εάν αισθάνεστε ότι σας λείπουν ορισμένες βιταμίνες και θέλετε συμπληρώματα, συζητήστε το με το γιατρό σας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.