WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ποδιών σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Μαρτίου 2024

Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ποδιών σου
unsplash
Ποια προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν στα πόδια σας λόγω της διατροφής;

Είναι γνωστό ότι η διατροφή σας μπορεί να έχει αντίκτυπο στο σώμα σας με διάφορους τρόπους. Γνωρίζατε όμως ότι μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ποδιών σας; Για παράδειγμα μια δίαιτα υψηλή σε κορεσμένα και trans λιπαρά και εξαιρετικά επεξεργασμένα σάκχαρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων υγείας όπως περιφερική αρτηριακή νόσο, διαβήτη, οστεοπόρωση, καταστάσεις που προκαλούν φλεγμονή και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.

Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ποδιών σας

Η διατροφή έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία. Όταν δεν λαμβάνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά, κινδυνεύετε να αναπτύξετε διάφορα προβλήματα. Αυτά τα θέματα υγείας μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα στα πόδια σας.

Περιφερική αρτηριακή νόσος

Η περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD) είναι η στένωση ή απόφραξη των αγγείων που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στα πόδια. Όταν η διατροφή σας είναι υψηλή σε κορεσμένα και trans λιπαρά, εξαιρετικά επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της PAD. Καθώς η PAD επιδεινώνεται, μπορεί να αισθανθείτε πόνο στα πόδια σας σε κατάσταση ηρεμίας και δραστηριότητας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στο περπάτημα και προβλήματα ισορροπίας.

Αυξημένο βάρος

Μελέτες έχουν δείξει ότι το αυξημένο σωματικό βάρος οδηγεί σε αυξημένο πόνο στα πόδια. Η πρόσθετη πίεση που ασκείται στα πόδια σας μπορεί επίσης να επιδεινώσει άλλες διαταραχές, όπως το κότσι, και μπορεί να οδηγήσει σε πελματιαία απονευρωσίτιδα, η οποία είναι μια φλεγμονή του ινώδους ιστού κατά μήκος του κάτω μέρους του ποδιού σας από τη φτέρνα έως τα δάχτυλα .

Φλεγμονή

Η φλεγμονή στο σώμα σας μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει στον πόνο στα πόδια. Η ψωριασική αρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα μπορούν όλα να οδηγήσουν σε πόνο στα πόδια. Μερικά από αυτά μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Πολλά κοινά τρόφιμα πιστεύεται ότι συμβάλλουν στη φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων σακχάρων, των trans λιπαρών και των κορεσμένων λιπαρών στα κόκκινα κρέατα. Οι χρόνιες αλλεργίες σε τρόφιμα όπως το σιτάρι ή τα γαλακτοκομικά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε φλεγμονή. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα στα πόδια όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Jenny.Gr
unsplash

Διαβήτης

Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση υγείας που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Το σώμα μας διασπά τα τρόφιμα που τρώμε σε ζάχαρη για να τα χρησιμοποιήσουμε για ενέργεια. Όταν το σάκχαρό μας αυξάνεται, το πάγκρεας μας απελευθερώνει ινσουλίνη, η οποία διατηρεί τα σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ώστε να τα χρησιμοποιήσει το σώμα σας για ενέργεια.

Όταν έχετε διαβήτη, το σώμα σας δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετή ινσουλίνη από μόνο του για να αφήσει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει τα σάκχαρα που τρώτε ως ενέργεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Τα άτομα με διαβήτη έχουν συχνά νευροπάθεια στα πόδια τους. Αυτό συμβαίνει όταν έχουν βλάβη στα νεύρα στα πόδια τους που μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα και μυρμήγκιασμα. Όταν ένα άτομο έχει νευροπάθεια στα πόδια του, είναι πολύ συνηθισμένο να τραυματίσει το πόδι του ή να αναπτύξει πληγή ή έλκος χωρίς να το καταλάβει επειδή δεν μπορεί να το αισθανθεί. Ο χρόνος επούλωσης σε διαβητικούς ασθενείς συνήθως διαρκεί περισσότερο, γεγονός που τους θέτει σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν λοίμωξη.

Είναι σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη να επιθεωρούν τα πόδια τους καθημερινά για να ελέγχουν για τυχόν κοψίματα, φουσκάλες, ερυθρότητα, πρήξιμο ή προβλήματα στα νύχια.

Φροντίστε να φοράτε καθαρές, στεγνές κάλτσες και καλά υποστηρικτικά παπούτσια. Μην περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι εάν έχετε νευροπάθεια, γιατί μπορεί να πατήσετε κάτι που μπορεί να τραυματίσει το πόδι σας, χωρίς να το αισθανθείτε. Οι διαβητικοί θα πρέπει επίσης να υποβάλλονται σε περιοδικές εξετάσεις ποδιών για την πρόληψη των επιπλοκών των ποδιών που σχετίζονται με τον διαβήτη τους.

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα οστά γίνονται αδύναμα και εύθραυστα και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Ένα από τα πρώτα σημάδια είναι τα κατάγματα στα πόδια. Εάν η διατροφή σας είναι υψηλή σε ασβέστιο και βιταμίνη D, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος.

Διατροφή για την καλή υγεία των ποδιών

Η διατροφή είναι σημαντική για την υγεία των ποδιών σας. Οι διατροφικές επιλογές που βοηθούν στην προώθηση υγιών ποδιών περιλαμβάνουν:

  • Πρωτεΐνη. Σημαντική για την οικοδόμηση μυών στο σώμα.
  • Λαχανικά. Παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά που θα σας βοηθήσουν να έχετε υγεία και ευεξία.
  • Φρούτα. Είναι υψηλά σε φυτικές ίνες και παρέχουν αντιοξειδωτικά για την υποστήριξη της ανοσοποιητικής μας υγείας.
  • Βιταμίνη Α. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α βοηθούν στην υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Βιταμίνη Β. Υποστηρίζει την καλή υγεία των νεύρων.
  • Βιταμίνη C. Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και προωθεί την επούλωση.
  • Βιταμίνη D. Σημαντική για γερά οστά και βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας.
  • Ασβέστιο. Το ασβέστιο υποστηρίζει τα γερά οστά. Το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι όλα εξαιρετικές πηγές ασβεστίου.
  • Ωμέγα 3. Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής. Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 περιλαμβάνουν σολομό, καρύδια, αυγά και ελαιόλαδο.
  • Μπαχαρικά. Ορισμένα μπαχαρικά είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Αυτά περιλαμβάνουν κουρκουμά, κανέλα και τζίντζερ.
  • Αντιοξειδωτικά. Βοηθάνε στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση ασθενειών.

Έχοντας μια ισορροπημένη διατροφή, κάνετε τα πρώτα βήματα για να εξασφαλίσετε υγιή πόδια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.