WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 «υγιεινά» σνακ που τελικά, δεν είναι τόσο υγιεινά


JTeam

29 Μαρτίου 2024

5 «υγιεινά» σνακ που τελικά, δεν είναι τόσο υγιεινά
pexels
Βάζουμε στο μικροσκόπιο τροφές που θεωρούνται υγιεινές. Είναι όμως πράγματι υγιεινές;

Στην αναζήτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, βάζουμε στη διατροφή μας τροφές που φαινομενικά είναι πιο υγιεινές από άλλες. Αυτά τα είδη συχνά παρουσιάζουν αυτό το προφίλ, επιδεικνύοντας στις ετικέτες τους λέξεις όπως «φυσικό», «βιολογικό» ή «χαμηλά λιπαρά», προσελκύοντάς μας με υποσχέσεις ευεξίας και ζωτικότητας.

Ωστόσο, ορισμένες φαινομενικά υγιεινές τροφές «κρύβουν» επεξεργασμένους υδατάνθρακες, σάκχαρα και άλλα πρόσθετα, υπονομεύοντας τους στόχους υγείας μας. Συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, στην αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και θέτουν μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία όταν καταναλώνονται υπερβολικά.

Μπαρές granola

Παρά το γεγονός ότι διατίθενται στο εμπόριο ως υγιεινές επιλογές, πολλές μπάρες granola είναι πλούσιες σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, σάκχαρα και άλλα πρόσθετα συντηρητικά. Αυτά τα φαινομενικά αβλαβή σνακ συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα ραφιναρισμένων σακχάρων, σιροπιών και τεχνητών γλυκαντικών για να βελτιώσουν τη γεύση και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους πριν την τελική λήξη του προϊόντος.

Τσιπς λαχανικών

Ενώ η φυτική τους προέλευση μπορεί να υποδηλώνει μια υγιεινή επιλογή σνακ, πολλά τσιπς λαχανικών είναι γεμάτα με επεξεργασμένα συστατικά και πρόσθετα. Παρά τη συμπερίληψη των λαχανικών στο όνομά τους, αυτά τα τσιπς συνήθως βασίζονται σε αμυλώδη πληρωτικά και επεξεργασμένα έλαια για να επιτύχουν την τραγανή υφή τους, θυσιάζοντας τη διατροφική ακεραιότητα στη διαδικασία.

Αθλητικά ποτά

Αυτά τα ποτά περιέχουν συνήθως υψηλά επίπεδα ραφιναρισμένων σακχάρων ή τεχνητών γλυκαντικών για να βελτιώσουν τη γεύση, παρέχοντας γρήγορη ενεργειακή ώθηση αλλά και συμβάλλοντας στην ραγδαία αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η συμπερίληψη τεχνητών χρωμάτων, γεύσεων και συντηρητικών μειώνει περαιτέρω τη θρεπτική τους αξία.

Jenny.Gr
pexels

Burger φυτικής προέλευσης

Παρά τα φυτικά συστατικά τους, πολλά μπιφτέκια φυτικής προέλευσης είναι γεμάτα με επεξεργασμένους υδατάνθρακες, σάκχαρα και άλλα πρόσθετα. Ενώ διατίθενται στο εμπόριο ως υγιεινές επιλογές, αυτά τα μπιφτέκια συχνά βασίζονται σε επεξεργασμένες φυτικές πρωτεΐνες, πληρωτικά και συνδετικά για να μιμηθούν τη γεύση και την υφή του κρέατος. Κατά συνέπεια, μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα εξευγενισμένων δημητριακών, αμύλου και πρόσθετων σακχάρων για τη βελτίωση της γευστικότητας. Επιπλέον, η συμπερίληψη τεχνητών γεύσεων, χρωμάτων και συντηρητικών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διατροφική τους ακεραιότητα.

Ντρέσινγκ για σαλάτες με χαμηλά λιπαρά

Τα ντρέσινγκ σαλάτας με χαμηλά λιπαρά, που συχνά γίνονται αντιληπτές ως ένας τρόπος χωρίς ενοχές για να απολαμβάνουμε σαλάτες μειώνοντας τις θερμίδες, μπορεί να κρύβουν μια λιγότερο υγιεινή επιλογή στην πραγματικότητα κάτω από την «ελαφριά» εικόνα τους. Παρά τη μειωμένη περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, πολλές σάλτσες σαλάτας με χαμηλά λιπαρά αντισταθμίζουν τη γεύση ενσωματώνοντας επεξεργασμένους υδατάνθρακες, σάκχαρα και μια σειρά από πρόσθετα συντηρητικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.