WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα και γιατί δεν χρειάζεται να τα αποφεύγεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Απριλίου 2024

Τι είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα και γιατί δεν χρειάζεται να τα αποφεύγεις
pexels
Γιατί προτείνω τα επεξεργασμένα τρόφιμα ως διαιτολόγος και ποια είναι τα αγαπημένα μου

Οι άνθρωποι συχνά σοκάρονται όταν ανακαλύπτουν ότι προωθώ τα επεξεργασμένα τρόφιμα ως διαιτολόγος. Πολλοί νομίζουν ότι οι διαιτολόγοι συνιστούν μόνο φρούτα και λαχανικά και «ολόκληρα τρόφιμα».

Αν και στηρίζω μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος και για άλλα τρόφιμα.

Τι είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα;

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι τρόφιμα που έχουν αλλοιωθεί από τη φυσική τους κατάσταση. Αυτό μπορεί να αποτελεί έκπληξη, αλλά τα περισσότερα από αυτά που τρώμε έχουν υποστεί επεξεργασία με κάποιο τρόπο. Οι μορφές επεξεργασίας μπορεί να περιλαμβάνουν κατάψυξη, κοπή και τεμαχισμό, κονσερβοποίηση, μαγείρεμα και ξήρανση.

Όταν ακούτε τον όρο "επεξεργασμένα τρόφιμα", μπορεί να φανταστείτε τα πατατάκια και τα αλλαντικά, αλλά και τα βούτυρα ξηρών καρπών είναι επίσης επεξεργασμένα. Λιγότερο επεξεργασμένα, σίγουρα. Αλλά επεξεργασμένα. Η επεξεργασία των τροφίμων στην πραγματικότητα συμβαίνει σε ένα φάσμα.

Ορισμένα τρόφιμα απλώς υποβάλλονται σε ελαφριά επεξεργασία, όπως για παράδειγμα το κονσερβοποιημένο καλαμπόκι, το βούτυρο ξηρών καρπών και ο κιμάς. Τα συγκεκριμένα χρειάζονται μόνο μερικά βήματα για την επεξεργασία.

Ενώ άλλα είναι πιο επεξεργασμένα, όπως το σαλάμι και το παγωτό. Αυτά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα απαιτούν πολλά περισσότερα βήματα (και συστατικά) για να φτάσουν από την αρχική τους μορφή στο τελικό προϊόν που βρίσκετε στα ράφια.

Ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν πρόσθετα όπως πυκνωτικά, συντηρητικά, γαλακτωματοποιητές, αρωματικές ύλες, χρωστικές κ.λπ. Αυτά τα συστατικά είναι γενικά ασφαλή, (τουλάχιστον σε δοσολογίες που συνιστώνται για κατανάλωση), παρόλο που τα ονόματα τους ακούγονται τρομακτικά. Τα πρόσθετα τροφίμων ελέγχονται από τον Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) για να διασφαλιστεί η ασφάλεια.

Γιατί τα επεξεργασμένα τρόφιμα λέγονται ότι είναι «κακά»

Ίσως έχετε ακούσει ότι πρέπει να προσπαθήσετε να περιορίσετε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων. Θυμάστε πού ακούσατε για πρώτη φορά αυτόν τον κανόνα; Το κίνημα της «καθαρής διατροφής» είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της αποφυγής των επεξεργασμένων τροφίμων.

Η «καθαρή διατροφή» είναι ένας τύπος περιοριστικής δίαιτας που περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφών που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση. Οι «Clean eaters» συχνά διαλαλούν τα οφέλη των ολόκληρων τροφών και ενθαρρύνουν την εξάλειψη των επεξεργασμένων.

Θυμάστε όμως ότι ανέφερα ότι τα περισσότερα από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι επεξεργασμένα με κάποιο τρόπο; Είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγετε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Και δεν πειράζει.

Η «καθαρή διατροφή» δεν έχει πραγματικά κανένα επίσημο ορισμό και οι «Clean eaters» είναι πιθανό να περιλαμβάνουν ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή τους. Στην πραγματικότητα, οι γκουρού της «καθαρής διατροφής» συχνά συνιστούν συμπληρώματα, τα οποία είναι αρκετά επεξεργασμένα και δεν επιβλέπονται από τον ΕΟΦ ή τον FDA όπως τα τρόφιμα. Αυτό απλώς δείχνει πόσο ασυνεπής είναι η τάση της «καθαρής διατροφής».

Είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα ανθυγιεινά;

Η σύντομη απάντηση - όχι. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν (και σχεδόν σίγουρα θα συμπεριληφθούν) σε μια «υγιεινή» διατροφή.

Και πάλι, είναι αλήθεια ότι τα ολόκληρα τρόφιμα είναι συχνά πιο θρεπτικά. Αλλά μόνο και μόνο επειδή τα φρέσκα, ολόκληρα τρόφιμα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι «ανθυγιεινά».

Τα τρόφιμα δεν είναι «καλά» ή «κακά». Απλώς περιέχουν διαφορετικές αναλογίες θρεπτικών συστατικών και εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς. Στην πραγματικότητα, είναι εντάξει να τρώτε και για άλλους λόγους, εκτός την απλή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Το φαγητό είναι διασκεδαστικό, το φαγητό είναι συναισθηματικό, το φαγητό είναι πολιτιστικό, το φαγητό είναι άνεση.

Σίγουρα οι εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές, όπως τα λουκάνικα, τα αλλαντικά κ.α. είναι καλό να καταναλώνονται με μέτρο, αλλά μπορούν και αυτά να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Όλα τα τρόφιμα χωράνε.

Jenny.Gr
pexels

Τα οφέλη των επεξεργασμένων τροφίμων

Σε αυτό το σημείο, έχω αναφέρει πολλές φορές ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Αλλά πώς; Ποια είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα των επεξεργασμένων τροφίμων;

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα σας βοηθούν να λαμβάνετε θρεπτικά συστατικά

Όλα τα τρόφιμα προσφέρουν θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων τόσο των ολόκληρων όσο και των επεξεργασμένων τροφίμων. Στην πραγματικότητα, ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν ακόμη και να θεωρηθούν πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν κονσερβοποιημένο σολομό (με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα), σπόροι chia (πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) και κονσερβοποιημένα φασόλια (με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και σίδηρο).

Οι επεξεργασμένες τροφές σας βοηθούν να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Η κουλτούρα ευεξίας θα σας πει ότι «το φρέσκο ​​είναι το καλύτερο» και ότι πρέπει να επιλέξετε μόνο βιολογικά . Αυτό είναι αναληθές. Μπορείτε να φάτε συμβατικά προϊόντα και να επιλέξετε φρέσκα, κονσερβοποιημένα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα. Επιλέξτε αυτό που προτιμάτε, είναι διαθέσιμο σε εσάς και τι μπορείτε να αντέξετε οικονομικά.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα κάνουν τα γεύματα πιο εύκολα

Μιλώντας για μαγείρεμα, μπορεί να είναι εξαντλητικό και χρονοβόρο. Η χρήση ειδών ευκολίας όπως η σάλτσες, το ρύζι γρήγορου μαγειρέματο και τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορούν να κάνουν τη ζωή πολύ πιο εύκολη.

Η επιλογή επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να σας φέρει ευχαρίστηση

Είναι εντάξει να τρώτε τροφές που δεν είναι πυκνές σε θρεπτικά συστατικά. Το φαγητό είναι κάτι παραπάνω από καύσιμο. Δεν τρώμε πατατάκια για να πάρουμε φυτικές ίνες ή βιταμίνη D. Τα τρώμε επειδή έχουν ωραία γεύση, είναι νοσταλγικά ή/και είναι διαθέσιμα. Και αυτοί οι λόγοι είναι εντάξει.

Τα αγαπημένα μου επεξεργασμένα τρόφιμα

Τρώω επεξεργασμένα τρόφιμα κάθε μέρα. Κάποια πιο επεξεργασμένα και άλλα λιγότερο, αλλά τα περισσότερα από τα τρόφιμα που αγοράζουμε έχουν υποστεί έστω και μια μικρή επεξεργασία, ακόμα και τα έτοιμα κομμένα φρούτα θεωρούνται επεξεργασμένα. Αυτά λοιπόν είναι τα δικά μου αγαπημένα.

Γιαούρτι : Πλούσιο σε πρωτεΐνη, το γιαούρτι αποτελεί εξαιρετική προσθήκη σε smoothies ή σνακ. Μου αρέσει να προσθέτω granola, φρούτα και σπόρους chia.

Ψωμί : Μου αρέσουν όλων των ειδών τα ψωμιά. Η διατροφική κουλτούρα λατρεύει να δαιμονοποιεί το ψωμί , αλλά είναι βασικό στοιχείο στην κουζίνα μας.

Τυρί : Το τυρί είναι εξαιρετικά χορταστικό γιατί έχει πρωτεΐνες και λίπη. Ένα από τα καθημερινά σνακ μου περιλαμβάνει τυρί, ξηρούς καρπούς και φρούτα.

Χούμους : Μιλώντας για σνακ, μου αρέσει το χούμους ως ντιπ με λαχανικά και ψωμί. Είτε σπιτικό είτε αγορασμένο από το κατάστημα, το χούμους είναι επεξεργασμένο.

Έτοιμα ρεβίθια: Έχω πάντα στο νουτλάπι της κουζίνας μου έτοιμα ρεβίθια. Είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών και μου αρέσουν επειδή είναι έτοιμα να προστεθούν σε οποιοδήποτε πιάτο φτιάχνω.

Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγετε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η επεξεργασία των τροφίμων γίνεται σε ένα φάσμα. Υπάρχουν τρόφιμα που είναι πιο επεξεργασμένα από άλλα.

Φυσικά καλό θα ήταν να μην ακολουθείτε μια διατροφή μόνο με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχουν στο πιάτο σας.

Αφού διαβάσατε το άρθρο μου, είναι ώρα να μάθετε και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερευνήστε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθετε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.