WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρωινό: Αυτές είναι οι 5 τροφές που δεν πρέπει να τρως με άδειο στομάχι


JTeam

15 Μαΐου 2024

Proino
Για να ξεκινήσει- και να συνεχίσει- καλά η μέρα χρειάζεται ένα σωστό θρεπτικό πρωινό, το οποίο δεν περιλαμβάνει αυτές τις τροφές

Υπάρχουν εκείνοι που για πρωινό μπορούν να φάνε ότι βρουν μπροστά τους. Και εκείνοι που θέλουν μόνο καφέ και τίποτε άλλο. Και οι δύο πάντως κάνουν λάθος! Γιατί το πρωινό είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας, καθώς μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε για να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε ότι κάνουμε. Άσε που βοηθάει να μην πέσουμε με τα μούτρα στα κρουασάν που έφερε και σήμερα η συνάδελφος στο γραφείο!

Οι επιλογές που δίνουμε στο άδειο μας στομάχι το πρωί μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την πέψη και την ευεξία μας. Ενώ ορισμένες επιλογές τροφοδοτούν το σώμα και το μυαλό μας, άλλες μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και δυσφορία.

Ποια τρόφιμα είναι καλύτερα να αφήσεις για αργότερα μέσα στην ημέρα και τι να επιλέξεις για ένα υγιεινό και χορταστικό πρωινό:

Πικάντικα φαγητά
Τα πικάντικα πιάτα μπορούν να δελεάσουν τους γευστικούς σου κάλυκες σας, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν όλεθρο στο πεπτικό σου σύστημα όταν καταναλώνονται με άδειο στομάχι. Η καψαϊκίνη, η ουσία που δίνει στις πιπεριές τσίλι την καυτερή τους ιδιότητα, μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και καούρα. Ξεκίνα τη μέρα σου με μια πιο ήπια επιλογή, κρατώντας τα καυτερά για αργότερα.

Καφές (σκέτος ή με γάλα)
Ο καφές μπορεί να είναι μια πρωινή ιεροτελεστία για πολλούς, αλλά η όξινη φύση του μαύρου καφέ, η πρόσθετη ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά, μπορεί να ερεθίσουν τη βλεννογόνο του στομάχου. Γενικά οποιοδήποτε όξινο ποτό ή ρόφημα με άδειο στομάχι μπορεί να επιδεινώσει την καούρα ή τη γαστρίτιδα.

Jenny.Gr
IG/@ananacoffeefood

Ζαχαρούχα δημητριακά και αρτοσκευάσματα
Αυτά τα βασικά είδη πρωινού μπορεί να φαίνονται μια καλή επιλογή αλλά δυστυχώς θα πρέπει να αποφύγεις εντελώς τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (τους οποίους περιέχουν αυτά τα είδη) με άδειο στομάχι, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα, την οποία θα ακολουθήσει μια αναπόφευκτη πτώση αργότερα.
Αυτό μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι νωθρή και πεινασμένη μέχρι το μεσημεριανό γεύμα και να σε οδηγήσει να τσιμπολογήσεις ανεξέλεγκτα. Προτίμησε τρόφιμα ολικής αλέσεως και συνδύασέ τα με πρωτεΐνη και φυτικές ίνες για ενέργεια που θα έχει διάρκεια.

Τηγανητά φαγητά
Τα τηγανητά φαγητά είναι πλούσια σε λιπαρά και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν, επιβαρύνοντας το πεπτικό σύστημα, ειδικά όταν καταναλώνονται πρωί πρωί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα νωθρότητας και ναυτίας. Επίλεξε πιο ελαφριές επιλογές όπως πλιγούρι βρώμης ή αυγά για ένα πιο δυναμωτικό πρωινό.

Jenny.Gr
Unsplash

Χυμός φρούτων
Ενώ ο χυμός φρούτων είναι μια υγιεινή επιλογή, μην τον πίνεις με άδειο στομάχι λόγω των επιβλαβών επιπτώσεών του στην οδοντική υγεία. Το οξύ στους χυμούς φρούτων μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών και να αυξήσει τον κίνδυνο τερηδόνας.

Κάνοντας πιο έξυπνες επιλογές σχετικά με το τι μπαίνει στο άδειο στομάχι σου με το που ανοίξεις τα μάτια σου προετοιμάζεις τον εαυτό σου για μια μέρα γεμάτη ενέργεια και συγκέντρωση. Προτίμησε εύπεπτες τροφές με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή λιπαρά για ένα πρωινό που θρέφει το σώμα και σε κρατάει χορτάτη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.