WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χλωροφύλλη: Ποια είναι τα οφέλη και ποιες οι παρενέργειες αυτής της ισχυρής πράσινης ουσίας


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Μαΐου 2024

Χλωροφύλλη: Ποια είναι τα οφέλη και ποιες οι παρενέργειες αυτής της ισχυρής πράσινης ουσίας
pexels
Μάθετε για τα οφέλη της χλωροφύλλης και τις πιθανές παγίδες από την κατανάλωση αυτής της ισχυρής ουσίας.

Η χλωροφύλλη γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής μεταξύ των επηρεαστών στον χώρο της υγείας και ευεξίας και μπορεί πλέον να βρεθεί ως συστατικό σε μια σειρά από τρόφιμα, ποτά και συμπληρώματα. Αν και συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, η κατανάλωση αυτής της ένωσης μπορεί επίσης να έχει ορισμένα μειονεκτήματα. Αυτό το άρθρο θα εξηγήσει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν ενσωματώσετε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε χλωροφύλλη ή συμπληρώματα διατροφής στη ρουτίνα σας.

Τι είναι η χλωροφύλλη

Η χλωροφύλλη είναι μια φυσική φυτοχημική ουσία που δίνει στα φυτά την πράσινη χρωστική τους. Υποστηρίζει τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης απορροφώντας ενέργεια από το ηλιακό φως που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τροφής για το φυτό. Η χλωροφύλλη είναι μια λιποδιαλυτή ένωση με δομή σαν δακτύλιο με μαγνήσιο στο κέντρο και υδρογονανθρακική ουρά. Η πιο κοινή μορφή χλωροφυλλίνης είναι η χλωροφυλλίνη χαλκού νατρίου (SCC). Η δομή αυτής της ένωσης είναι παρόμοια με την αιμοσφαιρίνη, την πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι, η χλωροφύλλη α και η χλωροφύλλη β, με μικρές δομικές διαφορές.

Η συνθετική χλωροφύλλη ονομάζεται χλωροφυλλίνη. Η χλωροφυλλίνη διαφέρει από τη φυσική ένωση επειδή περιέχει χαλκό, σίδηρο ή ψευδάργυρο στο κέντρο της αντί για μαγνήσιο και δεν έχει ουρά. Αυτό το παράγωγο είναι υδατοδιαλυτό. Η μορφή της χλωροφύλλης είναι σημαντική. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λεπτή διακύμανση στη δομή μεταξύ χλωροφύλλης και χλωροφυλλίνης μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας και, τελικά, τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας.

Jenny.Gr
pexels

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη για την υγεία από τη λήψη χλωροφύλλης

Η χλωροφύλλη είναι ένα ισχυρό φυτοθρεπτικό συστατικό που σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία και βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, η ρόκα και ο μαϊντανός.

Υποστηρίζει την υγεία του δέρματος

Όταν εφαρμόζεται τοπικά, η χλωροφυλλίνη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ακμή και τη ροδόχρου ακμή. Επιπλέον, υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η χλωροφυλλίνη μπορεί να μειώσει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και πόρων.

Προωθεί την επούλωση τραυμάτων

Λόγω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων της, η χλωροφυλλίνη μπορεί να βρεθεί σε τοπικές αλοιφές και σπρέι. Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι όταν εφαρμόζεται σε ανοιχτές πληγές, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων, η οποία μπορεί να επιταχύνει την επούλωση.

Αντιοξειδωτικές ςεπιδράσεις

Η χλωροφύλλη έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπει την καταστροφή του DNA. Η χλωροφυλλίνη με χαλκό στο κέντρο της έχει αποδειχθεί ότι έχει υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από τη φυσική χλωροφύλλη.

Υποστηρίζει την απώλεια βάρους

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι δίαιτες πλούσιες σε πράσινα λαχανικά βοηθούν στη διαχείριση του βάρους και η χλωροφύλλη μπορεί να είναι υπεύθυνη. Εργαστηριακές μελέτες έχουν βρει ότι η χλωροφύλλη πυροδοτεί τον κυτταρικό θάνατο στα λιποκύτταρα. Επιπλέον, το εκχύλισμα χλωροφύλλης έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Παρενέργειες της χλωροφύλλης

Αν και η χλωροφύλλη έχει πολλά θετικά οφέλη, η υπερκατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει:

  • Ναυτία ή έμετος
  • Διάρροια
  • Σκούρα ή αποχρωματισμένα κόπρανα
  • Κοιλιακές κράμπες
  • Ευαισθησία στο ηλιακό φως
  • Εξάνθημα

Κατανόηση της δοσολογίας του συμπληρώματος χλωροφύλλης

Τα συμπληρώματα χλωροφύλλης ποικίλλουν ευρέως σε ποιότητα και αντοχή. Συνήθως πωλούνται ως κάψουλες, σκόνες, δισκία ή υγρή χλωροφύλλη σε δόσεις 100mg-300mg. Αν και είναι σχετικά ασφαλείς ενώσεις, η χλωροφύλλη και η χλωροφυλλίνη δεν είναι συμπληρώματα ή πρόσθετα τροφίμων που "γενικά αναγνωρίζονται ως ασφαλή". Επομένως πριν ξεκινήσετε κάποιο συμπλήρωμα μιλήστε με τον γιατρό σας.

Διατροφικές πηγές χλωροφύλλης

  • Λαχανικά
  • Φύκια
  • Ρόκα
  • Μπρόκολο
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Λάχανο
  • Φασολάκια
  • Λάχανο
  • Μαϊντανός
  • Αρακάς
  • Σπανάκι
  • Κολοκύθι

Αν και οι παρενέργειες από την κατανάλωση χλωροφύλλης είναι σπάνιες, μπορεί σίγουρα να είναι δυσάρεστες. Όπως πάντα, μιλήστε με έναν ειδικό για να δείτε εάν είναι σωστό να προσθέσετε περισσότερη χλωροφύλλη στη διατροφή σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.