WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καφές με μανιτάρια: Τελικά υπάρχουν οφέλη για την υγεία;


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Μαΐου 2024

Καφές με μανιτάρια: Τελικά υπάρχουν οφέλη για την υγεία;
pexels
Οι υποστηρικτές του καφέ με μανιτάρια ισχυρίζονται ότι αυτό το ρόφημα βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και την υγεία του ανοσοποιητικού - και έχει και καλή γεύση. Όμως τι ισχύει;

Τα μανιτάρια έχουν μπει εδώ και καιρό σε λίστες με τις υποτιθέμενες «υπερτροφές». Θεωρείται από ορισμένους ότι επηρεάζουν τα πάντα, από την ανοσία έως τον καρκίνο, ενώ διάφορα μανιτάρια χρησιμοποιούνται εδώ και πολύ καιρό στην παραδοσιακή ιατρική για την πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων.

Σε αυτό το κύμα ανήκει και ο καφές με μανιτάρια, ένα ρόφημα που παρασκευάζεται με σκόνη μανιταριών και (μερικές φορές) κόκκους καφέ. Αν και ο καφές με μανιτάρια δεν είναι κάτι καινούριο, κερδίζει σταθερά την έλξη — αναμφίβολα εν μέρει επειδή κάνει τον γύρο σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Στο TikTok, το #mushroomcoffee έχει πάνω από 17,1 χιλιάδες δημοσιεύσεις. Η χρήστης @jes.breathe δημοσίευσε ένα βίντεο (με 1 εκατομμύριο προβολές) πέρυσι που τεκμηριώνει το ταξίδι της με καφέ με μανιτάρια, συμπεριλαμβανομένου ενός ζωντανού γευστικού τεστ στο οποίο λέει στους θεατές ότι έχει τη γεύση του κανονικού καφέ.

Σε ένα άλλο βίντεο από τον Ιανουάριο (με περισσότερες από 242.000 προβολές) η TikToker λέει ότι νιώθει «καταπληκτικά» από τότε που ξεκίνησε να πίνει καφέ με μανιτάρα . Οι σχολιαστές συμμετείχαν με τα σχόλιά τους, τα οποία περιελάμβαναν: «Δεν έχω πλέονομίχλη του εγκεφάλου» και «Νιώθω μια ώθηση εστίασης όταν τον πίνω».

Τι λέει όμως η επιστήμη για το αν αυτό το ρόφημα κάνει πραγματικά κάτι για την υγεία σας;

Τι είναι ο καφές με μανιτάρια;

Αν και υπάρχουν διαφορετικές παραλλαγές, ο καφές με μανιτάρια παρασκευάζεται με τα αποξηραμένα, αλεσμένα μανιτάρια. Μπορείτε να βρείτε lattes μανιταριών, στιγμιαίο καφέ και καφέδες με παραδοσιακή παρασκευή.

Χωρίς κόκκους καφέ, ο καφές με μανιτάρια είναι μια εναλλακτική λύση χωρίς καφεΐνη, και αναφέρεται επίσης ως τσάι με μανιτάρια. Με κόκκους καφέ, ένα τυπικό φλιτζάνι πιθανώς περιέχει περίπου 50 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης, σε σύγκριση με 80 έως 100 mg που έχει ο κανονικός καφές.

Αυτό το ρόφημα ενσωματώνει μανιτάρια σε σκόνη ή εκχυλίσματα μανιταριών, συνήθως από ποικιλίες όπως το reishi και το chaga και τα οφέλη του για την υγεία ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο μανιταριού που χρησιμοποιείται.

Jenny.Gr
unsplash

Υπάρχουν οφέλη από τον καφέ με μαντιτάρια;

Τα μανιτάρια που χρησιμοποιούνται συνήθως για την παρασκευή καφέ με μανιτάρια έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία και την πρόληψη διαφόρων ασθενειών κατά τη διάρκεια των ετών. Πιο πρόσφατα, οι ερευνητές έχουν μελετήσει αυτά τα μανιτάρια και την επίδρασή τους σε διάφορες καταστάσεις υγείας.

Ένα πράγμα που διαφοροποιεί τον καφέ με μανιτάρια από τα ολόκληρα μανιτάρια ή απλά τα συμπληρώματα μανιταριών (όπως σκόνες αποξηραμένων μανιταριών ή εκχυλίσματα μανιταριών) είναι ότι συχνά περιέχουν πρόσθετα συστατικά, όπως ashwagandha ή rhodiola , που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική και μπορεί να προσφέρουν τα δικά τους οφέλη για την υγεία. Οι καφέδες με μανιτάρια μπορούν να προσφέρουν καφεΐνη (αν περιέχουν κόκκους καφέ) και άλλα λειτουργικά συστατικά που δεν βρίσκονται μόνο στα μανιτάρια.

Εάν όμως σας ενδιαφέρει να πίνετε καφέ μανιτάρια για τα οφέλη του, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν πολλές μελέτες που να αφορούν ειδικά για αυτό το ρόφημα. Όμως ενώ τα δεδομένα για τον ίδιο τον καφέ με μανιτάρια είναι περιορισμένα, έχει γίνει έρευνα για τα μανιτάρια.

Παρόλα αυτα ενώ τα οφέλη που συνδέονται με τα μανιτάρια και τα συμπληρώματα μανιταριών μπορεί να ισχύουν και για τον καφέ με μανιτάρια, δεν υπάρχει τρόπος να το γνωρίζουμε σίγουρα χωρίς ειδική έρευνα. Επιπλέον, μεγάλο μέρος της έρευνας για τα μανιτάρια έχει γίνει in vitro (ή σε δοκιμαστικούς σωλήνες, όχι σε ανθρώπους). Έτσι, αυτού του είδους η έρευνα θεωρείται πρώιμη και δεν μας δείχνει την πλήρη εικόνα του πώς τα μανιτάρια θα επηρεάσουν τα κύτταρα σε ένα ζωντανό ανθρώπινο σώμα.

Πιθανοί κίνδυνοι και παρενέργειες του καφέ με μανιτάρια

Οι πιθανοί κίνδυνοι του καφέ με μανιτάρια είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι επειδή και εδώ υπάρχει μικρή έρευνα. Ωστόσο, υπάρχει μια πιθανή παρενέργεια που αξίζει να σημειωθεί: Η διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας.

Τα μανιτάρια Chaga, που χρησιμοποιούνται συχνά στον καφέ με μανιτάρια, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά, τα οποία μπορούν να συνδεθούν με μέταλλα στο σώμα και να σχηματίσουν πέτρες στους νεφρούς . Αν και δεν υπάρχουν δοκιμές που να διερευνούν αυτόν τον κίνδυνο, δύο δημοσιευμένες περιπτωσιολογικές μελέτες υποδηλώνουν ότι η υπερκατανάλωση chaga θα μπορούσε να βλάψει τη λειτουργία των νεφρών.

Σε μια δημοσιευμένη μελέτη περίπτωσης, ένας 49χρονος Κορεάτης με νεφρική νόσο τελικού σταδίου βρέθηκε να πάσχει από οξαλική νεφροπάθεια — μια νεφρική δυσλειτουργία που προκαλείται από συσσώρευση οξαλικού ασβεστίου. Οι συγγραφείς υποπτεύονται ότι σχετίζεται με την κατανάλωση μανιταριών chaga.

Σε μια παρόμοια μελέτη περίπτωσης, ένας 69χρονος Κορεάτης - χωρίς οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου και χωρίς διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας βρέθηκε σε ιατρικό έλεγχο οκτώ μήνες πριν, ο οποίος είχε αρχίσει να παίρνει σκόνη μανιταριού chaga (10-15 g την ημέρα ) τρεις μήνες πριν - νοσηλεύτηκε για οξεία νεφρική βλάβη και οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι σχετίζεται με τη σκόνη μανιταριού.

Αν και πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά και τα ευρήματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν στον γενικό πληθυσμό, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα συμπληρώματα, συμπεριλαμβανομένου του καφέ με μανιτάρια, δεν είναι απαραίτητα αβλαβή και οι μεγάλες δόσεις θα μπορούσαν να έχουν αρνητικά αποτελέσματα.

Λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων των μανιταριών, συνιστώ σε οποιονδήποτε παίρνει φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζει κάποια κατάσταση υγείας να συμβουλεύεται τον γιατρό του πριν δοκιμάσει καφέ με μανιτάρια.

Τα φαρμακευτικά μανιτάρια αλληλεπιδρούν με πολλά φάρμακα όπως αντιπηκτικά, ανοσοκατασταλτικά, αντιδιαβητικά φάρμακα και αντιυπερτασικά και όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες.

Οι έγκυες γυναίκες και οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να αποφεύγουν τους καφέδες με μανιτάρια, καθώς δεν γνωρίζουμε πολλά για την ασφάλεια και τις παρενέργειες των φαρμακευτικών μανιταριών για αυτούς τους πληθυσμούς.

Αν και είναι αδύνατο να πούμε ότι ο καφές με μανιτάρια έχει οριστικά οφέλη για την υγεία, είναι εντάξει για τους περισσότερους να τον δοκιμάσουν. Και με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από τον κανονικό καφέ, μπορεί να είναι μια κατάλληλη εναλλακτική για όσους είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη ή αναζητούν ένα λιγότερο διεγερτικό ρόφημα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.