WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να μειώσεις το νάτριο και πώς θα τα καταφέρεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Μαΐου 2024

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να μειώσεις το νάτριο και πώς θα τα καταφέρεις
pexels
Περίπου το 90% των ατόμων με καρδιακές παθήσεις καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα νατρίου, δείχνει μια νέα μελέτη.

Κατά μέσο όρο, τα άτομα με καρδιακές παθήσεις καταναλώνουν τη διπλάσια συνιστώμενη ποσότητα νατρίου ημερησίως, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση, σύμφωνα με νέα έρευνα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους είναι δύσκολο να μειωθεί η πρόσληψη νατρίου, ακόμη και σε άτομα με παθήσεις υγείας που επιδεινώνονται από αυτό το βασικό θρεπτικό συστατικό.

Πώς η περίσσεια νατρίου επηρεάζει τα άτομα με καρδιακές παθήσεις

Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Εξαιτίας αυτού, η American Heart Association (AHA) συνιστά ένα ιδανικό όριο 1.500 χιλιοστόγραμμα νατρίου κάθε μέρα.

Πόσο νάτριο πρέπει να καταναλώνετε κάθε μέρα;

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συνιστά στους ενήλικες να μην καταναλώνουν περισσότερα από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα, το ίδιο όριο που συνιστάται στις Διατροφικές Οδηγίες. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με ένα κουταλάκι του γλυκού. Ωστόσο, η AHA προτείνει ένα αυστηρότερο πρόσθετο «ιδανικό» όριο των 1.500 χιλιοστόγραμμα την ημέρα για τους περισσότερους ενήλικες - περίπου το ένα τρίτο του κουταλιού του γλυκού.

Σε μια μελέτη, η Kodjoe και η ομάδα της ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 3.100 άτομα με καρδιακά προβλήματα που ήταν εγγεγραμμένα στο National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από το 2009 έως το 2018.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα, στηθάγχη ή στεφανιαία νόσο και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την ποσότητα νατρίου που κατανάλωναν. Είναι σημαντικό να σημειωθεί το αλάτι που καταναλώνουμε και γνωρίζουμε είναι κατασκευασμένο από νάτριο και χλώριο. Όταν καταναλώνουμε αλάτι, το νάτριο και το χλώριο διασπώνται και απορροφώνται χωριστά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 89% των συμμετεχόντων κατανάλωναν υπερβολική ποσότητα νατρίου. Η μέση πρόσληψη μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν περίπου 3.000 χιλιοστόγραμμα την ημέρα — ή διπλάσια από το ιδανικό συνιστώμενο όριο της AHA. Αν και η μελέτη επικεντρώθηκε μόνο σε άτομα με καρδιακές παθήσεις, η πρόσληψη νατρίου έχει αναφερθεί ότι είναι υψηλή μεταξύ ηλικίας 14 ετών και άνω.

Η ομάδα του Kodjoe ήθελε επίσης να αξιολογήσει εάν η κοινωνικοοικονομική κατάσταση επηρέασε την πρόσληψη νατρίου μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη. Περιέργως δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ της αναλογίας εισοδήματος και της πρόσληψης νατρίου, υποδεικνύοντας μια παγκόσμια πρόκληση σε όλες τις κοινωνικοοικονομικές ομάδες όσον αφορά την πρόσληψη νατρίου.

Οι ερευνητές πίσω από τη νέα έκθεση σημείωσαν ότι ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι τα δεδομένα που χρησιμοποίησαν προέρχονταν από ερωτηματολόγια. Επομένως, μπορεί να υπόκεινται σε μεροληψία - ή, με άλλα λόγια, οι συμμετέχοντες στη μελέτη μπορεί να μην θυμήθηκαν να αναφέρουν ακριβώς πόσο νάτριο κατανάλωναν.

Οι μελλοντικές μελέτες για το θέμα θα πρέπει να περιλαμβάνουν δεδομένα από 24ωρες μετρήσεις νατρίου στα ούρα, που θεωρούνται πρότυπο για την ανάλυση των επιπέδων νατρίου ενός ατόμου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα συσκευασμένα τρόφιμα συχνά αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της πρόσληψης νατρίου ενός ατόμου. Το εβδομήντα ένα τοις εκατό του νατρίου που καταναλώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα/φαγητά εστιατορίων. Το 14% προέρχεται από φυσικά τρόφιμα. Το 6% προέρχεται από φαγητά που μαγειρεύονται και παρασκευάζονται στο σπίτι και το 5% προστίθεται στο τραπέζι (για παράδειγμα, όταν αλατίζετε πολύ το φαγητό σας).

Jenny.Gr
pexels

Προκλήσεις στη μείωση της πρόσληψης νατρίου

Αν και η πρόσληψη νατρίου μπορεί να μην επηρεάζεται από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δυσκολεύονται να καταναλώσουν λιγότερο από αυτό το συστατικό.

Πρώτον, το νάτριο είναι διαδεδομένο σε πάρα πολλά τρόφιμα. Τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά έχουν κάποιο βαθμό νατρίου. Μερικά από αυτά είναι και αυτά που συνήθως οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν νάτριο, όπως τα αναψυκτικά.

Μπορεί να είναι δύσκολο για πολλούς να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους (και να τρέφονται με τρόπους που μειώνουν την πρόσληψη νατρίου) ακόμη και μετά από διάγνωση καρδιακής νόσου και δεν οφείλεται στην έλλειψη θέλησης. Για πολλούς από εμάς, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αντιμετωπίσουμε την εσωτερική φωνή, όπως «Ποιο είναι το νόημα;» ή «Δεν πειράζει» ή «Δεν μπορώ να το κάνω».

Αλλά είναι σημαντικό για όλους τους ανθρώπους να διαχειρίζονται την πρόσληψη νατρίου, όχι μόνο για εκείνους που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Είναι σημαντικό για όλους, είτε έχουν υπέρταση είτε όχι, να επαγρυπνούν σχετικά με την κατανάλωσή τους, για να μετριάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και επιδείνωσης των καρδιακών παθήσεων.

Συστήνω τις ακόλουθες συμβουλές για τη μείωση της πρόσληψης νατρίου:

  • Προσπαθήστε να αποφύγετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, προετοιμάζοντας τα γεύματα στο σπίτι όταν είναι δυνατόν.

  • Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων όταν ψωνίζετε και προσπαθήστε να αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν περισσότερα από 140 χιλιοστόγραμμα νατρίου ανά μερίδα.

  • Μειώστε την ποσότητα του προστιθέμενου αλατιού που χρησιμοποιείτε κατά το μαγείρεμα. Και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά, βότανα και καρυκεύματα για να αρωματίσετε τα πιάτα.

  • Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ και/ή νερού με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί επίσης να είναι ευεργετική, καθώς μπορεί να εκκρίνετε το νάτριο μέσω των ούρων, αλλά οι η πιο σημαντική τακτική στη μείωση της πρόσληψης νατρίου είναι να στοχεύετε στην κατανάλωση λιγότερης θρεπτικής ουσίας, αντί να καταναλώνετε περισσότερα από ορισμένα τρόφιμα και ποτά για την εξουδετέρωση των επιπτώσεών του.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.