WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το γάλα θα σε ψηλώσει: Μύθος ή αλήθεια;


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Ιουνίου 2024

Το γάλα θα σε ψηλώσει: Μύθος ή αλήθεια;
pexels
Το να πίνεις γάλα θα σε κάνει πιο ψηλό;

Το γάλα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που συνδέονται με την ανάπτυξη, αλλά η κατανάλωση του θα σας κάνει ψηλότερους; Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται.

Εάν δεν λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε από τη διατροφή σας, το να πίνετε περισσότερο γάλα θα μπορούσε να σας δώσει μια μικρή ώθηση. Ωστόσο, εάν έχετε ήδη μια ισορροπημένη διατροφή, το να πίνετε περισσότερο γάλα πιθανότατα δεν θα σας κάνει ψηλότερους. Και μόλις περάσετε την εφηβεία , σταματάτε να κερδίζετε ύψος.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας του ύψους είναι η γενετική. Αλλά όσο συνεχίζετε να μεγαλώνετε, κάποια πράγματα μπορεί να επηρεάσουν το ύψος σας. Αυτό το άρθρο καλύπτει τις σχέσεις μεταξύ γάλακτος και ύψους και άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την ανάπτυξη.

Γάλα και ύψος: Ποια είναι η σχέση;

Το γάλα περιέχει αυξητικό παράγοντα-1 που μοιάζει με ινσουλίνη (IGF-1), ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την ανάπτυξη. Είναι επίσης πλούσιο σε άλλα μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά που επηρεάζουν την ανάπτυξη, όπως:

  • Ασβέστιο

  • Πρωτεΐνη

  • Βιταμίνη D

  • Βιταμίνη Α

  • Ψευδάργυρο

Σε παιδιά και εφήβους

Τα παιδιά που μεγαλώνουν χρειάζονται γάλα; Πολλά θρεπτικά συστατικά στο αγελαδινό γάλα σχετίζονται με την ανάπτυξη. Ωστόσο, μελέτες σχετικά με το εάν η κατανάλωση γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων επηρεάζει την ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία έχουν αναφέρει ανάμεικτα αποτελέσματα.

Έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση γάλακτος αυξάνει το ύψος και μειώνει την πιθανότητα καθυστέρησης της ανάπτυξης. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, όπως η συνολική διατροφή, ο υποσιτισμός και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, μπορεί να παίζουν σημαντικότερο ρόλο.

Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, ασβέστιο και βιταμίνη D για να γίνουν δυνατά και υγιή. Και μπορούν να τα πάρουν από το γάλα, αλλά και από άλλες πηγές.

Τι γίνεται με τους ενήλικες;

Σταματάτε να ψηλώνετε μετά την εφηβεία, οπότε η κατανάλωση γάλακτος δεν θα σας βοηθήσει να ψηλώσετε όταν ενηλικιωθείτε. Όμως μεταξύ των πλεονεκτημάτων του γάλακτος, το ασβέστιο είναι καλό για τα οστά σας και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, μια κατάσταση κατά την οποία χάνετε οστική μάζα και πυκνότητα. Επίσης με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να χάσετε ύψος λόγω συμπίεσης των οστών.

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 1.000 έως 1.200 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου την ημέρα. Το γάλα μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ασβέστιο, αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος. Μπορείτε να πάρετε ασβέστιο, βιταμίνη D και άλλα θρεπτικά συστατικά από διάφορες τροφές.

Jenny.Gr

Αυτό που καθορίζει το ύψος

Ένας από τους κύριους παράγοντες για τον προσδιορισμό του ύψους είναι πέρα ​​από τον έλεγχό σας. Το 80% του ύψους ενός ατόμου έχει να κάνει με το DNA , με περισσότερες από 700 παραλλαγές γονιδίων να παίζουν άμεσο ή έμμεσο ρόλο. Επίσης κατά τη διάρκεια της κύησης, παράγοντες όπως η μητρική διατροφή, η κατάσταση του καπνίσματος και η έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του παιδιού.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος κατά την παιδική και εφηβική ηλικία περιλαμβάνουν:

  • Θρέψη

  • Παιδικές ασθένειες, ιδιαίτερα λοιμώξεις

  • Σωματική δραστηριότητα

  • Ύπνος

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αύξηση του ύψους που σχετίζεται με την εφηβεία στα κορίτσια ξεκινά περίπου στην ηλικία των 10 ή 11 ετών και κορυφώνεται περίπου στα 12 χρόνια. Στα αγόρια , η άνοδος της ανάπτυξης ξεκινά περίπου στην ηλικία των 11 έως 13 ετών και κορυφώνεται περίπου στα 14 έτη. Υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά τα περισσότερα κορίτσια φτάνουν σε πλήρες ύψος μέχρι την ηλικία των 15 ετών και τα αγόρια μέχρι τα 17.

Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να παρακάμψετε τη γενετική. Όμως, ενώ τα παιδιά εξακολουθούν να μεγαλώνουν, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι θα έχουν την πλήρη ανάπτυξη.

Επαρκής ύπνος

Το σώμα σας απελευθερώνει αυξητικές ορμόνες ενώ κοιμάστε . Το να χάνει το παιδί σας έναν καλό βραδινό ύπνο περιστασιακά δεν θα επηρεάσει την ανάπτυξή του. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, ο ανεπαρκής ύπνος καταστέλλει τις αυξητικές ορμόνες, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη.

Τα παιδιά μεταξύ 6 και 12 ετών θα πρέπει να κοιμούνται περίπου 9-12 ώρες κάθε βράδυ. Οι έφηβοι ηλικίας 13 έως 18 ετών θα πρέπει να στοχεύουν σε 8-10 ώρες.

Άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των μυών, των οστών και του σωματικού λίπους (λιπώδης ιστός).

Τα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας 6 έως 17 ετών καλό είναι να ασκούνται μία ώρα ή περισσότερο, κάνοντας μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα καθημερινά. Αυτό περιλαμβάνει ένα μείγμα αερόμπικ , δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης και ασκήσεις ενδυνάμωσης των οστών.

Ισορροπημένη διατροφή

Ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο για άτομα ηλικίας δύο ετών και άνω περιλαμβάνει:

  • Ποικιλία φρούτων και λαχανικών

  • Προϊόντα ολικής αλέσεως

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά

  • Ποικιλία πρωτεϊνούχων τροφών

  • Υγιή λίπη

  • Επαρκής ενυδάτωση

Μέγεθος μερίδας γάλακτος σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες

Αν και το νερό μπορεί να προσφέρει όλη την ενυδάτωση που απαιτείται για τη ζωή, το γάλα προσφέρει θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη.

  • Ηλικία 12-24 μηνών: 2 φλιτζάνια πλήρες γάλα την ημέρα

  • Ηλικία 2-5 ετών: 2-3 φλιτζάνια χαμηλών λιπαρών γάλα την ημέρα

  • Για ενήλικες και παιδιά 9 ετών και άνω, η συνιστώμενη πρόσληψη γάλακτος (ή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το τυρί και το γιαούρτι) είναι 100 ml την ημέρα.

Το πόσο γάλα χρειάζεστε εξαρτάται από τη συνολική σας διατροφή. Επίσης μπορεί να λαμβάνετε αρκετά από τα ίδια θρεπτικά συστατικά από άλλα τρόφιμα. Για παράδειγμα, μπορείτε να πάρετε άφθονο ασβέστιο από:

  • Μπρόκολο, γογγύλια, σπανάκι

  • Ξηροί καρποί και φασόλια

  • Ψάρια με κόκαλα

  • Εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως χυμός πορτοκαλιού, τόφου , δημητριακά

  • Εναλλακτικά ενισχυμένα γαλακτοκομικά, όπως σόγια και αμύγδαλο

Όπως λοιπόν καταλαβαίνουμε ο μεγαλύτερος παράγοντας ύψους είναι η γενετική. Χρειάζεται όμως μια ισορροπημένη διατροφή σε όλη την παιδική και εφηβική ηλικία για να φτάσετε στο πλήρες ύψος των δυνατοτήτων σας.

Το γάλα είναι μια πηγή ενέργειας από θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη. Εάν είστε υποσιτισμένοι ή δεν μπορείτε να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή, η κατανάλωση περισσότερου γάλακτος μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε ύψος.

Αλλά αν έχετε ήδη μια θρεπτική διατροφή, το να πίνετε περισσότερο γάλα πιθανότατα δεν θα σας βοηθήσει να αυξήσετε το ύψος σας. Και μόλις ενηλικιωθείτε, έχετε φτάσει στο πλήρες ύψος σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.