WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Golden Turmeric: Τι είναι και γιατί να το εντάξεις στη διατροφή σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Ιουνίου 2024

Golden Turmeric: Τι είναι και γιατί να το εντάξεις στη διατροφή σου
unsplash
Golden Turmeric: τΑ οφέλη αυτού του αντιφλεγμονώδους θαύματος

Το Golden Turmeric είναι ένα ρόφημα που παρασκευάζεται με έγχυση κουρκουμά, ένα λαμπερό κίτρινο μπαχαρικό που προέρχεται από τη ρίζα του Curcuma longa. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν να φτιάχνουν golden turmeric επειδή είναι ένας απλός τρόπος για να ενσωματώσετε κουρκουμίνη, η κύρια βιοδραστική του ένωση, στη διατροφή σας. Η κουρκουμίνη έχει μελετηθεί για τα αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά και ανοσοποιητικά οφέλη για την υγεία, μεταξύ άλλων.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση τσαγιού με κουρκουμά, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου παρασκευής του, του πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο και των πιθανών μειονεκτημάτων που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Τα οφέλη του Golden Turmeric

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική, ιδιαίτερα στην Αγιουρβέδα, για τα πιθανά οφέλη του για την υγεία. Η δραστική ένωση στον κουρκουμά που ευθύνεται για το ζωηρό του χρώμα και πολλές από τις υγιεινές του ιδιότητες είναι η κουρκουμίνη.

Αν και η επιστημονική έρευνα για τα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία βρίσκεται σε εξέλιξη, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη προσφέρουν πολλά πιθανά οφέλη. Ας δούμε μερικά από αυτά.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η κουρκουμίνη, το κύριο ενεργό συστατικό του κουρκουμά, έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η χρόνια φλεγμονή πιστεύεται ότι συμβάλλει σε διάφορες ασθένειες και η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Αντιοξειδωτικές επιδράσεις

Ο κουρκουμάς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά , τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να συμβάλουν στη γήρανση και σε διάφορες ασθένειες. Τα αντιοξειδωτικά του κουρκουμά, συμπεριλαμβανομένης της κουρκουμίνης, μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες .

Υποστήριξη των αρθρώσεων

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να είναι ευεργετικός για την υγεία των αρθρώσεων. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ακόμη ότι ο κουρκουμάς έχει μια θεραπευτική επίδραση στις αρθρώσεις παρόμοια με αυτή των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) .

Πεπτική υγεία

Ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της παραγωγής της χολής , ενός υγρού που εκκρίνει το συκώτι σας για να διασπάσει το διατροφικό λίπος και να βοηθήσει την πέψη. Επιπλέον, τα αντιφλεγμονώδη οφέλη του κουρκουμά μπορεί να ωφελήσουν άτομα με πεπτικές παθήσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Υποστήριξη ανοσοποιητικού συστήματος

Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης και να ενισχύσει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Υγεία της καρδιάς

Μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας των αιμοφόρων αγγείων και στην προώθηση της καλύτερης ροής του αίματος. Επιπλέον, οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, καθιστώντας το τσάι κουρκουμά μια δυνητικά υγιεινή για την καρδιά προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Jenny.Gr
unsplash

Πόσα φλιτζάνια τσάι με κουρκουμά μπορείτε να πίνετε καθημερινά;

Η ποσότητα του τσαγιού κουρκουμά που μπορείτε να πίνετε καθημερινά εξαρτάται από μεμονωμένους παράγοντες όπως η ανεκτικότητα και η προσωπική προτίμηση. Για τους περισσότερους ανθρώπους, μια μέτρια πρόσληψη 1 ή 2 φλιτζανιών την ημέρα μπορεί να προσφέρει τα οφέλη του κουρκουμά χωρίς υψηλό κίνδυνο παρενεργειών.

Πώς να αυξήσετε τη βιοδιαθεσιμότητα του κουρκουμά

Η προσθήκη έστω και μικρής ποσότητας κουρκουμά στη διατροφή σας από μόνη της είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκομίσετε τα οφέλη του για την υγεία. Ωστόσο, η κύρια βιοδραστική του ένωση, η κουρκουμίνη, δεν είναι πολύ βιοδιαθέσιμη από μόνη της. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας απορροφά και χρησιμοποιεί μόνο ένα μικρό ποσοστό.

Έρευνες δείχνουν ότι ο συνδυασμός κουρκουμά με μαύρο πιπέρι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης έως και 2.000%. Αυτό συμβαίνει επειδή το μαύρο πιπέρι περιέχει μια ένωση που ονομάζεται πιπερίνη, η οποία κάνει το σώμα πιο εύκολα να απορροφά την κουρκουμίνη.

Παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις

Το ρόφημα Golden Turmeric θεωρείται γενικά ασφαλές για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους όταν καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο, συγκεκριμένοι πληθυσμοί μπορεί να χρειαστεί να είναι προσεκτικοί όταν προσθέτουν κουρκουμά στη διατροφή τους, επειδή μπορεί να εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους και αλληλεπιδράσεις με φάρμακα.

Πιθανές παρενέργειες

Για μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση κουρκουμά μπορεί να έχει παρενέργειες όπως:

Αλλεργικές αντιδράσεις : Αν και σπάνιες, μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αλλεργία στον κουρκουμά που μπορεί να οδηγήσει σε αντίδραση που σχετίζεται με το δέρμα ή την αναπνοή. Αυτό φαίνεται πιο πιθανό όταν ο κουρκουμάς εφαρμόζεται τοπικά σε αντίθεση με το στόμα.

Πεπτικές διαταραχές : Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πεπτικές παρενέργειες όπως ναυτία ή διάρροια ως απάντηση στην υπερβολική κατανάλωση κουρκουμά.

Μειωμένη απορρόφηση σιδήρου : Σε υψηλές δόσεις, ο κουρκουμάς μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να απορροφά σίδηρο. Εάν έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή δεν καταναλώνετε πολλές τροφές πλούσιες σε σίδηρο, μετριάστε την πρόσληψη κουρκουμά. Η αύξηση της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, οι πατάτες, οι ντομάτες, το μπρόκολο και οι πιπεριές μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της απορρόφησης του σιδήρου. 20

Πιθανές αλληλεπιδράσεις

Ο κουρκουμάς μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα ακόλουθα φάρμακα, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα ή τη δραστηριότητά τους στον οργανισμό:

Φάρμακα για τον διαβήτη : Ο κουρκουμάς μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα , τα οποία θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά εάν παίρνετε επίσης φάρμακα για τον έλεγχο του διαβήτη.

Αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα : Ο κουρκουμάς μπορεί να έχει αποτελέσματα αραίωσης του αίματος και να ενισχύει την αντιπηκτική δράση, αυξάνοντας τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Συμπληρώματα σιδήρου : Ο κουρκουμάς μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του σιδήρου, επομένως σκεφτείτε να τα παίρνετε σε διαφορετική ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας. 20

Εάν παίρνετε οποιοδήποτε από αυτά τα φάρμακα ή συμπληρώματα, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν προσθέσετε κουρκουμά στη διατροφή σας.

Το Golden Turmeric είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκομίσετε τα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά οφέλη του κουρκουμά καθώς και το βιοδραστικό συστατικό του, την κουρκουμίνη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.