WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορεί η φυτική διατροφή να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις;


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Ιουνίου 2024

Μπορεί η φυτική διατροφή να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις;
pexels
Θα μπορούσε μια χορτοφαγική ή vegan δίαιτα να αποτρέψει τη στεφανιαία νόσο και, αν ναι, θα έπρεπε όλοι να τρώνε με αυτόν τον τρόπο;

Η ιδέα ότι μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή θα μπορούσε να αποτρέψει καρδιακές παθήσεις κυκλοφορεί εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Αυτός ο τρόπος διατροφής έχει γίνει πιο δημοφιλής τα τελευταία δύο χρόνια. Έχει πολλά οφέλη, αλλά η αλήθεια είναι πιο περίπλοκη από ό,τι υποδηλώνουν οι τίτλοι.

Γνωρίζουμε ότι η αλλαγή της διατροφής και του τρόπου ζωής σας, καθώς και η λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων , θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της στεφανιαίας νόσου, αλλά η αποτροπή είναι ένα άλλο θέμα. Η έρευνα για μια διατροφή με βάση τα φυτά ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, σε μια πολύ μικρή μελέτη σε 22 άτομα. Διαπιστώθηκε ότι τέσσερις συμμετέχοντες είχαν αναστροφή της καρδιαγγειακής νόσου μετά από αυτή τη δίαιτα. Αυτό είναι ενδιαφέρον, αλλά τα αποτελέσματα έπρεπε να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες και μακροπρόθεσμες μελέτες.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 εξέτασε 198 ασθενείς για να διερευνήσει περαιτέρω εάν η κατανάλωση μιας διατροφής με βάση τα φυτά θα μπορούσε να σταματήσει ή να αναστρέψει την καρδιακή νόσο. Διαπιστώθηκε ότι από τους 177 ασθενείς που τήρησαν τη δίαιτα, η πλειονότητα ανέφερε μείωση των συμπτωμάτων και το 22% είχε αναστροφή της νόσου επιβεβαιωμένη από τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Αλλά αυτή η μελέτη δεν απέκλεισε μόνο τα ζωικά προϊόντα – απέκλεισε επίσης τα πρόσθετα έλαια, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη , τους εξαιρετικά επεξεργασμένους υδατάνθρακες και το υπερβολικό αλάτι. Η σωματική δραστηριότητα ενθαρρύνθηκε επίσης και η συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή συνεχίστηκε.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη του 2014 είχαν όλοι ακούσει για την προηγούμενη μελέτη και ήθελαν να ακολουθήσουν μια φυτική διατροφή για να μειώσουν τις καρδιακές παθήσεις, επομένως είχαν ήδη κίνητρα να αλλάξουν τη διατροφή τους.

Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο, καθώς το επίπεδο περιορισμού που απαιτείται για αυτή τη δίαιτα θα μπορούσε να δυσκολέψει την τήρηση της. Τους δόθηκαν επίσης πληροφορίες σχετικά με τις κατάλληλες συνταγές, πώς να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων ώστε να μπορούν να επιλέξουν τροφές που ταιριάζουν στη δίαιτα και πώς να βεβαιωθούν ότι η δίαιτα ανταποκρίνεται στις διατροφικές τους ανάγκες.

Αυτή είναι ακόμα μια μικρή μελέτη – θα χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερος αριθμός ατόμων για να αλλάξουν οι επίσημες οδηγίες. Επίσης, δεν ξέρουμε τι θα είχε συμβεί αν είχαν ακολουθήσει μια δίαιτα με παρόμοιο διατροφικό προφίλ, αλλά με ζωικά προϊόντα όπως γάλα με χαμηλά λιπαρά , ψάρι και άπαχο κρέας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι εάν η αποκοπή των ζωικών προϊόντων ή το συνολικό θρεπτικό περιεχόμενο της δίαιτας ήταν σημαντικό ή ποιο ρόλο έπαιξε η σωματική δραστηριότητα και η απώλεια βάρους (οι περισσότεροι συμμετέχοντες έχασαν αρκετά κιλά).

Jenny.Gr
pexels

Πρέπει να στραφείτε σε μια φυτική διατροφή;

Η φυτικής διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός ο τρόπος διατροφής δεν μπορεί να περιλαμβάνει και τροφές από ζωικές πηγές. Οι φυτικές δίαιτες περιλαμβάνουν μια σειρά διατροφικών προτύπων και τόσο η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή όσο και ο οδηγός Eatwell της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να περιγραφούν ως φυτικές, παρόλο που περιέχουν κάποια ποσότητα κρέατος, ψαριού και γαλακτοκομικών προϊόντων. Ωστόσο, μια vegan διατροφή που αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα θα ήταν επίσης ένα παράδειγμα διατροφής με βάση τα φυτά.

Θυμηθείτε, μια διατροφή με βάση τα φυτά δεν είναι αυτόματα υγιεινή... Είναι ακόμα σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και να καταλαβαίνετε τι τρώτε. Επομένως, η μετάβαση σε μια φυτική διατροφή δεν χρειάζεται απαραίτητα να σημαίνει ριζική αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες.

Η μεσογειακή δίαιτα , η οποία περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ψάρια, και μόνο μικρές ποσότητες κρέατος, μπορεί να είναι πιο εύκολο να ακολουθηθεί από μια vegan δίαιτα. Συνδέεται επίσης με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων από μια συμβατική δυτική δίαιτα.

Ωστόσο, μια vegan διατροφή μπορεί να ταιριάζει σε μερικούς ανθρώπους και όταν είναι καλά ισορροπημένη, μπορεί επίσης να είναι ένας υγιεινός τρόπος διατροφής. Όμως, όσο περισσότερα τρόφιμα αποκλείουμε από τη διατροφή μας, τόσο πιο δύσκολο είναι να ισορροπήσουμε το φαγητό μας.

Έτσι, εάν πρόκειται να κάνετε μια μακροπρόθεσμη αλλαγή στον βιγκανισμό, βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τι είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για να πάρετε το εύρος των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε.

Θυμηθείτε, τα φυτικά τρόφιμα δεν είναι επίσης αυτόματα υγιεινά. Το πολύ κορεσμένο λίπος , η ζάχαρη και το αλάτι από οποιαδήποτε πηγή μπορεί να βλάψει την υγεία σας. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός βιομηχανοποιημένων φυτικών τροφίμων και γλυκών, γι αυτό και είναι σημαντικό να κάνετε ισορροπημένες επιλογές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.