Εδώ είναι 8 απαραίτητες βιταμίνες για την υγεία των ματιών που είναι καλό να προσθέσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα. Αυτές οι βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της όρασής σας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν να αποφύγετε προβλήματα υγείας των ματιών.
8 βιταμίνες για την υγεία των ματιών
Βιταμίνη Α
Για να διατηρήσετε έναν καθαρό κερατοειδή (το εξωτερικό κάλυμμα του ματιού σας), χρειάζεστε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι συστατικό της ροδοψίνης, μιας πρωτεΐνης στα μάτια που διασφαλίζει ότι μπορείτε να βλέπετε σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού. Χωρίς βιταμίνη Α, οι δακρυϊκοί πόροι και τα μάτια σας μπορούν επίσης να στεγνώσουν. Ως αποτέλεσμα, ο κερατοειδής σας θα αρχίσει να μαλακώνει, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη τύφλωση.
Αν και η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες, είναι σημαντικό να μην την αφήνετε χωρίς επίβλεψη. Διαφορετικά, θα μπορούσατε να αναπτύξετε ξηροφθαλμία.
Στην πραγματικότητα, η προσθήκη βιταμίνης Α στη διατροφική σας ρουτίνα μπορεί να σας προστατεύσει από μελλοντικές οφθαλμικές ταλαιπωρίες. Για παράδειγμα, μια δίαιτα υψηλή σε βιταμίνη Α μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. Μπορείτε να λάβετε βιταμίνη Α από τροφές όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι πιπεριές και οι γλυκοπατάτες.
Βιταμίνες Β
Οι βιταμίνες Β6, Β9 και Β12 θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο σώμα. Η ομοκυστεΐνη είναι μια πρωτεΐνη που σχετίζεται με τη φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων υγείας όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Η ομοκυστεΐνη μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Ωστόσο χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως πώς οι βιταμίνες Β επηρεάζουν την υγεία των ματιών.
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C μπορεί να ωφελήσει την υγεία των ματιών σας προστατεύοντάς σας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Είναι επίσης απαραίτητη για την προστασία του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε όλο το σώμα. Δίνει δομή στο δέρμα, τους μυς, τους συνδέσμους και τα μάτια σας. Ειδικότερα, το κολλαγόνο παρέχει δομή στον σκληρό χιτώνα και τον κερατοειδή. Μπορείτε να βρείτε βιταμίνη C στο λάχανο, το μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή, τις πιπεριές, τα ακτινίδια.
Βιταμίνη Ε
Ορισμένες οφθαλμικές παθήσεις συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, το οποίο συμβαίνει όταν υπάρχει ανισορροπία ελεύθερων ριζών και αντιοξειδωτικών στο σώμα σας. Και η βιταμίνη Ε βρίσκεται στη λίστα με τις καλύτερες βιταμίνες για την υγεία των ματιών και τη μείωση του οξειδωτικού στρες.
Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική δράση, γι αυτό και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων σε όλο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων αυτών στα μάτια σας. Διαφορετικά, οι ελεύθερες ρίζες (ασταθή, επιβλαβή μόρια) μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα υγιή κύτταρα. .
Μπορείτε να προσθέσετε τροφές με βιταμίνη Ε στη διατροφή σας με τα φυλλώδη λαχανικά, τον σολομό, το αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς.
Νιασίνη
Η νιασίνη είναι μια βιταμίνη Β (βιταμίνη Β3) που βοηθά στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Όπως οι βιταμίνες C και Ε, είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό. Η νιασίνη μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην πρόληψη του γλαυκώματος. Το γλαύκωμα είναι μια πάθηση που μπορεί να βλάψει το οπτικό νεύρο του ματιού σας.
Όμως να είστε προσεκτικοί γιατί ψηλές ποσότητες νιασίνης μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα μάτια σας. Για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη της ωχράς κηλίδας ή θολή όραση. Η νιασίνη βρίσκεται στα όσπρια, τα φιστίκια, τα μανιτάρια και τα ψάρια.
Ριβοφλαβίνη
Η ριβοφλαβίνη είναι μια άλλη βιταμίνη Β (βιταμίνη Β2) που λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και προστατεύει το σώμα σας από το οξειδωτικό στρες.
Η αύξηση της πρόσληψης ριβοφλαβίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταρράκτη. Διαφορετικά, μια παρατεταμένη ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει την πάθηση. Πολλά άτομα με καταρράκτη έχουν επίσης έλλειψη Β2. Καταναλώστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ριβοφλαβίνη, όπως γιαούρτι, βοδινό κρέας, γάλα και βρώμη.
Ζεαξανθίνη και Λουτεΐνη
Η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη ανήκουν στην οικογένεια των καροτενοειδών. Αυτές οι ευεργετικές ενώσεις συντίθενται από τα φυτά. Και οι δύο βρίσκονται στην ωχρά κηλίδα και στον αμφιβληστροειδή του ματιού και βοηθούν στο φιλτράρισμα του επιβλαβούς μπλε φωτός. Ως αποτέλεσμα, είναι σε θέση να προστατεύουν τα μάτια σας από πιθανή βλάβη. Για να προσθέσετε αυτές τις ενώσεις στη ρουτίνα σας, καταναλώστε περισσότερο σπανάκι, λάχανο και λαχανικά.
Θειαμίνη
Η βιταμίνη Β1, ή θειαμίνη, παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των κυττάρων. Βοηθά επίσης στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Επιπλέον η θειαμίνη μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο καταρράκτη και βρίσκεται σε δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και κρέας.
Μιλήστε με τον οφθαλμίατρό σας σχετικά με αυτές τις βιταμίνες για την υγεία των ματιών. Με τη βοήθειά του, μπορείτε να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής για να ωφελήσετε την όρασή σας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.