WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τρως κάθε μέρα σπανάκι; Να πώς επηρεάζει την υγεία σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Ιουνίου 2024

Τρως κάθε μέρα σπανάκι; Να πώς επηρεάζει την υγεία σου
pexels
Δείτε τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σας αν τρώτε σπανάκι κάθε μέρα

Αν παρακολουθούσατε το καρτούν Popeye ως παιδί, πιθανότατα θυμάστε τον ναύτη να καταβροχθίζει κουτάκια σπανάκι κάθε φορά που έπρεπε να γίνει μεγαλύτερος και δυνατότερος.

Δεν υπάρχουν αμφιβολίες για τα οφέλη του σπανακιού στην υγεία, αλλά ως ενήλικες δεν πρόκειται να παρατηρήσετε μια άμεση διαφορά αφού το καταναλώσετε ως μέρος του δείπνου σας. Στην πραγματικότητα, τα οφέλη από την κατανάλωση σπανακιού συμβαίνουν σταδιακά, επηρεάζοντας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα την υγεία, ίσως χωρίς καν να το καταλάβετε. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Αν και είναι καλύτερο να τρώτε μια ποικιλία λαχανικών για να πάρετε ένα μείγμα θρεπτικών συστατικών, σίγουρα είναι ασφαλές να τρώτε σπανάκι κάθε μέρα, αν το θέλετε. Τυπικά, ένα ισορροπημένο μέγεθος μερίδας, όπως ένα έως δύο φλιτζάνια φρέσκο ​​σπανάκι ή μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι την ημέρα, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία χωρίς σημαντικό κίνδυνο.

Όμως όπως και με άλλα τρόφιμα, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει αντίστροφα αποτελέσματα και να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση οξαλικών, που μπορεί να συμβάλει στον σχηματισμό πέτρας στους νεφρούς σε ευαίσθητα άτομα. Επίσης, θα ήταν δύσκολο για τους περισσότερους ανθρώπους να καταναλώνουν σπανάκι σε υπερβολικές ποσότητες καθημερινά, καθώς είναι αρκετά χορταστικό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες.

Επιπλέον, τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος πρέπει να προσέχουν πόσο σπανάκι καταναλώνουν επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία αραιώνει το αίμα.

Γενικά όμως το σπανάκι προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία λόγω των πολλών βιταμινών και θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει βιταμίνες A, C και K, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Πώς όμως αυτά τα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν την υγεία βραχυπρόθεσμα;

Μια διαφορά που μπορεί να παρατηρήσετε εάν τρώτε συχνά σπανάκι είναι η βελτίωση της πέψης λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.

Ένα άλλο βραχυπρόθεσμο όφελος από την τακτική κατανάλωση σπανακιού είναι ότι θα αρρωσταίνετε λιγότερο συχνά λόγω ενός ισχυρότερου ανοσοποιητικού συστήματος. Το σπανάκι έχει καλή ποσότητα βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθώντας τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων και προστατεύοντας τα κύτταρα από οξειδωτική βλάβη. Ας δούμε όμως παρακάτω τα οφέλη πιο αναλυτικά.

Jenny.Gr
pexels

Τα οφέλη του να τρώτε τακτικά σπανάκι

Θα διατρέχετε μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο

Η τακτική κατανάλωση σπανακιού είναι ωφέλιμη για την καρδιά σας λόγω των θρεπτικών συστατικών του. Πιο συγκεκριμένα οι φυτικές ίνες στο σπανάκι βοηθούν στη διατήρηση της χοληστερόλης σε υγιή επίπεδα, ενώ τα νιτρικά άλατα στο σπανάκι εμποδίζουν την αρτηριακή πίεση να αυξηθεί σε ανθυγιεινά επίπεδα.

Η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι δύο κύριοι κίνδυνοι καρδιαγγειακών παθήσεων, επομένως η διατήρηση των επιπέδων τους υπό έλεγχο είναι ένας σημαντικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε κάλιο στο σπανάκι βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων νατρίου στο σώμα, υποστηρίζοντας περαιτέρω την καρδιαγγειακή υγεία.

Ο κίνδυνος γνωστικής έκπτωσης και άνοιας θα είναι μικρότερος

Το σπανάκι περιέχει αντιοξειδωτικά όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα οποία προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη. Η πρώιμη έρευνα υποδηλώνει μια πιθανή συσχέτιση με τον μειωμένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να δημιουργηθεί μια οριστική σύνδεση.

Οι φυτικές ίνες στο σπανάκι υποστηρίζουν επίσης την υγεία του εγκεφάλου. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες συνδέεται με την υποστήριξη της καλύτερης ψυχικής υγείας και της γνωστικής λειτουργίας. Η πρόσληψη φυτικών ινών έχει επίσης αποδειχθεί ότι συνδέεται αντιστρόφως με τον κίνδυνο άνοιας.

Η τακτική κατανάλωση σπανακιού βοηθά στη διατήρηση της οστικής μάζας

Τα οστά γίνονται πιο αδύναμα καθώς μεγαλώνετε, γι' αυτό είναι σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα σε τροφές που διατηρούν τα οστά σας δυνατά. Και το σπανάκι είναι μια εξαιρετική τροφή που υποστηρίζει τα οστά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Κ.

Εν κατακλείδι όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από την τακτική κατανάλωση σπανακιού. Ενσωματώστε αυτό το λαχανικό στα γεύματά σας και θα υποστηρίζετε ολόκληρο το σώμα σας τόσο τώρα όσο και για τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.