WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι διατροφικές επιλογές στα 40, επηρεάζουν τις επόμενες δεκαετίες της ζωής μας, σύμφωνα με το Χάρβαρντ


JTeam

4 Ιουλίου 2024

Οι διατροφικές επιλογές στα 40, επηρεάζουν τις επόμενες δεκαετίες της ζωής μας, σύμφωνα με το Χάρβαρντ
Freepik
Η διατροφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευζωία και τη μακροζωία

Οι διατροφικές επιλογές μας στη δεκαετία των 40 θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής μας στις ηλικίες των 50, των 60 και των 70, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Το πόρισμα απέδειξε πως οι άνθρωποι που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή από τα 40 τους και η άσκηση περιλαμβάνονταν στην καθημερινότητά τους είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής στα 60, στα 70 και στα 80 τους.

Μιλώντας με αριθμούς, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είχαν από 43% ως 84% περισσότερες πιθανότητες να έχουν ψυχική και σωματική υγεία στα 70 τους σε σχέση με εκείνους που συνέχιζαν να έχουν το ίδιο lifestyle με τα 30 τους. Τα εν λόγω δεδομένα προέκυψαν μετά από έρευνα που έγινε σε 100.000 ανθρώπους μέσα σε διάρκεια 30 χρόνων.

Η σωστή και πλήρης διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας από ασθένειες τόσο πριν όσο και μετά τα 40 μας. Ακόμα, μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και καρδιακών παθήσεων που είθισται να εμφανίζονται με την πάροδο των χρόνων.

Jenny.Gr
Freepik

Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών, ακόρεστων λιπαρών δυναμώνει τον οργανισμό μας, προσφέροντάς μας όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειαζόμαστε. Αντίθετα, η κατανάλωση λιπαρών, επεξεργασμένου κρέατος και ζάχαρης μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Η υγιής γήρανση, όπως την αποκάλεσαν οι ερευνητές, δεν σχετίζεται μόνο με την απουσία ασθενειών, αλλά με την ικανότητα των ανθρώπων να ζουν και να αυτοεξυπηρετούνται, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή της ζωής τους, χωρίς προβλήματα.

Μία ακόμη παρατήρηση που προέκυψε από την έρευνα αφορά στη συσχέτιση της πλανητικής διατροφής - από την οποία απουσιάζει η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος - με τη μακροζωία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο είδος διατροφής, που μοιάζει με τη μεσογειακή, αποτελεί ένα από τα κορυφαία διατροφικά πρότυπα, καθώς «βομβαρδίζει» τον οργανισμό μας με όλα όσα χρειάζεται για να καλυφθούν οι ανάγκες του. Πέρα από την υγεία μας, βοηθά και τον πλανήτη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.