WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι μπορεί να σου πει το πρόσωπό σου για την υγεία σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Αυγούστου 2024

Τι μπορεί να σου πει το πρόσωπό σου για την υγεία σου
pexels
Μπορείτε να συλλέξετε πολύτιμες πληροφορίες απλά κοιτάζοντας το πρόσωπο κάποιου. Είτε πρόκειται για εκφράσεις που υποδηλώνουν ευτυχία ή λύπη, είτε για αλλαγές στο χρώμα και την υφή του δέρματος για ένδειξη ασθένειας.

Τα σημάδια προσώπου από μόνα τους μπορεί να μην παρέχουν οριστικές πληροφορίες για την υγεία σας, αλλά μπορούν να σας καθοδηγήσουν στη σωστή κατεύθυνση και να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε εάν είναι ώρα να δείτε έναν γιατρό.

Η σύνδεση του προσώπου με τη συνολική υγεία αποδεικνύεται από διάφορους ορατούς δείκτες. Για παράδειγμα, οι αλλαγές στην επιδερμίδα, την υφή ή το χρώμα του δέρματος μπορεί να υποδηλώνουν υποκείμενες καταστάσεις υγείας ή περιβαλλοντικές αλλαγές. Μερικές από τις πιο κοινές ασθένειες ή προβλήματα υγείας που οδηγούν σε αλλαγές στο πρόσωπο περιλαμβάνουν ορμονικές ανισορροπίες, στρες, κακή κυκλοφορία, αλλεργίες, κακή υγιεινή και προβλήματα με την υγεία του εντέρου.

Ανάλογα με την περιοχή του προσώπου που επηρεάζεται, μπορεί να σηματοδοτήσει μια πιθανή σύνδεση με περιοχές του σώματος. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

  • Μέτωπο : Συνδέεται με το πεπτικό σύστημα και την ουροδόχο κύστη

  • Περιοχή φρυδιών : Συνδέεται με την υγεία του ήπατος

  • Αυτιά : Συνδέεται με την υγεία των νεφρών

  • Μάγουλα : Συνδέεται με το αναπνευστικό σύστημα και τις αλλεργίες

  • Χείλη και στόμα : Συνδέεται με την υγεία του πεπτικού συστήματος

  • Μύτη : Συνδέεται με την καρδιά και την αρτηριακή πίεση

  • Πηγούνι : Συνδέεται με το στομάχι, το λεπτό έντερο και το αναπαραγωγικό σύστημα

Τι να ψάξετε

Ακμή : Η «Τ ζώνη» του προσώπου σας περιλαμβάνει το μέτωπο, τη μύτη και το πηγούνι. Αυτή η περιοχή έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση σμηγματογόνων αδένων και παράγει περισσότερο λάδι, γεγονός που την κάνει πιο επιρρεπή στην ακμή και τα μαύρα στίγματα. Η ακμή μπορεί να προκληθεί από πολλά προβλήματα, όπως το άγχος, η έλλειψη ύπνου και οι ανισορροπίες του εντέρου. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν επίσης ξεσπάσματα εάν έχουν ορμονικές ανωμαλίες όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).

Εξογκώματα : Διάφορες δερματικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση μικροσκοπικών εξογκωμάτων στο πρόσωπο. Keratosis pilaris, μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν η κερατίνη συσσωρεύεται και μπλοκάρει τους θύλακες των τριχών, θα εμφανιστεί ως κόκκινα ή μαύρισμα εξογκώματα στα μάγουλα. Σε άλλες περιπτώσεις, μικρές κιτρινωπές εναποθέσεις χοληστερόλης κάτω από το δέρμα που ονομάζονται ξανθέλασμα μπορεί να εμφανιστούν κοντά στα βλέφαρα ή τη μύτη. Το ξανθέλασμα είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να ελέγξετε τη χοληστερόλη σας.

Ανώμαλη, κηλίδα ή ερυθρότητα : Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα συμπτώματα υποδηλώνουν ροδόχρους ακμή, μια φλεγμονώδη πάθηση του δέρματος που προκαλεί ερυθρότητα και εξογκώματα στη μύτη, τα μάγουλα και το μέτωπο. Οποιαδήποτε πάθηση που αυξάνει τη ροή του αίματος στο πρόσωπο, όπως η εμμηνόπαυση ή ορισμένα φάρμακα, μπορεί επίσης να προκαλέσει ερυθρότητα στο δέρμα.

Σκασμένα χείλη : Τα ξηρά χείλη είναι συνήθως σημάδι αφυδάτωσης. Όπως και άλλες περιοχές του δέρματος, μπορεί να εμφανιστεί ξηρότητα όταν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα νερού. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από μια νύχτα ποτού, άσκηση χωρίς να παραμένετε σωστά ενυδατωμένοι ή όταν οι θερμοκρασίες του χειμώνα είναι κρύες και ξηρές.

Μαύροι κύκλοι : Ενώ πολλοί άνθρωποι συνδέουν τους κύκλους κάτω από τα μάτια με την έλλειψη ύπνου, μπορεί να είναι σημάδι διαφόρων ιατρικών καταστάσεων. Παραδείγματα περιλαμβάνουν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο που προκαλεί κατακράτηση υγρών, αλλεργίες που προκαλούν διαστολή και διαρροή των ματιών ή μια σπάνια φλεγμονώδη ασθένεια που ονομάζεται δερματομυοσίτιδα. Αυτή η ασθένεια επηρεάζει τους μύες και το δέρμα και μπορεί να οδηγήσει σε εξανθήματα των βλεφάρων ή οίδημα στα μάτια.

Πτώση βλεφάρου : Αυτή η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί ως φυσικό μέρος της γήρανσης, αλλά μπορεί επίσης να είναι σημάδι υποκείμενων παθήσεων υγείας (μυασθένεια gravis ή σύνδρομο Horner) ή πιο σοβαρών καταστάσεων όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή όγκος στον εγκέφαλο.

Ξηρό δέρμα με φαγούρα : Αυτό το κοινό πρόβλημα μπορεί να υποδεικνύει οτιδήποτε, από αλλεργίες ή μόλυνση μέχρι έκζεμα. Γενικά, οι ανεπαίσθητες διαφορές που σχετίζονται με τις δερματικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της αιτίας. Για παράδειγμα, μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα ή φουσκάλες, ενώ το έκζεμα μοιάζει με φολιδωτά μπαλώματα που σχηματίζουν κρούστα.

Αραίωση φρυδιών : Οι θύλακες των τριχών στα φρύδια χρειάζονται ορμόνες για να αναπτυχθούν και οποιαδήποτε κατάσταση οδηγεί σε μείωση των ορμονών θα οδηγήσει σε αραίωση. Για παράδειγμα, ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής (υποθυρεοειδισμός) μπορεί να προκαλέσει λέπτυνση των φρυδιών στα άκρα. Οι δερματικές παθήσεις που προκαλούν φλεγμονή, όπως το έκζεμα ή η δερματίτιδα, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ικανότητα των τριχοθυλακίων να αναπτύσσονται.

Jenny.Gr
unsplash

Τρίχες σε ασυνήθιστα μέρη : Η υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο εμφανίζεται στις γυναίκες όταν υπάρχει ορμονική ανισορροπία. Σε άτομα με PCOS, αυτό μπορεί να συμβεί όταν το σώμα παράγει πάρα πολλή τεστοστερόνη, μια ανδρική ορμόνη που βοηθά τους άνδρες να αναπτυχθούν σωματικά.

Κρεατοελιές: Οι κρεατοελιές είναι μια κοινή ανάπτυξη του δέρματος που σχηματίζεται όταν συσσωρεύονται μελαχρωστικά κύτταρα. Συνήθως, οι κρεατοελιές παραμένουν καλοήθεις, αλλά οποιαδήποτε νέα ανάπτυξη στο πρόσωπό σας ή ένας υπάρχων σπίλος που αλλάζει σχήμα, μέγεθος ή χρώμα μπορεί να υποδηλώνει μελάνωμα. Αυτός ο τύπος καρκίνου του δέρματος είναι θεραπεύσιμος, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος εάν παραμείνει μη ανιχνεύσιμος.

Πρησμένα μάτια : Τις περισσότερες φορές, τα πρησμένα μάτια εμφανίζονται λόγω αλλεργιών στα ή λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού που προκαλεί οίδημα και φλεγμονή. Η κατακράτηση υγρών, όπως λόγω μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, μπορεί επίσης να συμβάλει σε αλλαγές γύρω από τα μάτια. Άλλες φορές, θα μπορούσε να υποδεικνύει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα όπως η νόσος του Graves (υπερδραστήριος θυρεοειδής). Η αυξημένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση λίπους γύρω από τα μάτια.

Πληγές : Οι πληγές στο στόμα ή στο πρόσωπο είναι συνήθως σημάδι μόλυνσης, αυξημένου στρες, ορμονικών αλλαγών ή ανεπάρκειας βιταμινών. Για παράδειγμα, άτομα που έχουν έλλειψη σε φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο ή βιταμίνη Β12 είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν στοματικές πληγές.

Κιτρινωπό δέρμα και μάτια : Η χολή περιέχει χολερυθρίνη, μια κιτρινωπή χρωστική ουσία που παράγεται κατά τη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το συκώτι στη συνέχεια βοηθά στην απομάκρυνση του μεγαλύτερου μέρους της χολερυθρίνης από το σώμα μέσω της χολής. Ηπατική βλάβη ή απόφραξη στο ήπαρ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την επεξεργασία της χολερυθρίνης, προκαλώντας τη συσσώρευσή της. Τα υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης μπορεί να οδηγήσουν σε ίκτερο στο δέρμα και τα μάτια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.