WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η σοκολάτα επηρεάζει τον εγκέφαλό σου


JTeam

8 Αυγούστου 2024

Πώς η σοκολάτα επηρεάζει τον εγκέφαλό σου
pexels
Τι κάνει η κατανάλωση σοκολάτας στον εγκέφαλό σας.

Η σοκολάτα είναι κάτι περισσότερο από μια νόστιμη απόλαυση — έχει πολλά οφέλη στον εγκέφαλο που εκτείνονται πέρα ​​από τη γεύση της. Πλούσια σε συστατικά που τονώνουν τη διάθεση, η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε.

Η επιστήμη πίσω από τη σοκολάτα και την υγεία του εγκεφάλου

Η σοκολάτα - ειδικά η μαύρη σοκολάτα - είναι γνωστή για το ότι περιέχει άφθονα φλαβονοειδή, τα οποία είναι φυσικές ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Βελτιώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, παρέχοντάς του περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Η αυξημένη ροή μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου , δυνητικά μειώνοντας τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία και ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ.

Στην πραγματικότητα, τα φλαβονοειδή έχει αποδειχθεί ότι προάγουν την καλύτερη διατήρηση και ανάκληση της μνήμης, προστατεύοντας τους νευρώνες από το οξειδωτικό στρες. Εκτός από τα φλαβονοειδή, η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη - δύο φυσικά διεγερτικά.

Η καφεΐνη είναι γνωστή για τη βελτίωση της εγρήγορσης και της εστίασης και η θεοβρωμίνη δρα λειτουργεί διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό, συμβάλλοντας σε μια αίσθηση ηρεμίας και εξουδετερώνοντας το στρες και το άγχος. Αυτά τα συστατικά μπορούν να ενισχύσουν τη διανοητική απόδοση και τη διάθεση, καθιστώντας τη σοκολάτα μια καλή επιλογή για μια ώθηση ενέργειας.

Οι επιπτώσεις της σοκολάτας στους νευροδιαβιβαστές

Όταν τρώτε σοκολάτα, ο εγκέφαλος απελευθερώνει τέσσερις χημικές ουσίες - σεροτονίνη, ντοπαμίνη, ωκυτοκίνη και ενδορφίνες. Αυτές είναι οι χημικές ουσίες ρυθμίζουν τη διάθεση και τις γνωστικές λειτουργίες.

Η σοκολάτα περιέχει τρυπτοφάνη - ένα αμινοξύ που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να παράγει σεροτονίνη. Τα αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης σχετίζονται με βελτιωμένη διάθεση και ευεξία, γι' αυτό μπορεί να νιώθετε πιο χαρούμενοι ή πιο χαλαροί όταν τρώτε μια σοκολάτα.

Η ντοπαμίνη παίζει καθοριστικό ρόλο στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ντοπαμίνης, παρέχοντας μια αίσθηση ευχαρίστησης και ικανοποίησης. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται εν μέρει στη φαινυλαιθυλαμίνη στη σοκολάτα - μια ένωση που διεγείρει τον εγκέφαλο να απελευθερώσει ντοπαμίνη. Η ενίσχυση των επιπέδων ντοπαμίνης μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να αυξήσει τα συναισθήματα απόλαυσης, καθιστώντας τη σοκολάτα μια ανακουφιστική και ανταποδοτική απόλαυση.

Ο συνδυασμός καφεΐνης και θεοβρωμίνης αυξάνει την εγρήγορση και την πνευματική ενέργεια. Αυτές οι ενώσεις αναστέλλουν τη δράση της αδενοσίνης - ενός νευροδιαβιβαστή που προάγει τον ύπνο και τη χαλάρωση, αυξάνοντας έτσι την απελευθέρωση άλλων νευροδιαβιβαστών όπως η νορεπινεφρίνη ή η ορμόνη μάχης ή φυγής του σώματός σας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη εγρήγορση και συγκέντρωση.

Jenny.Gr
pexels

Η ωκυτοκίνη αναφέρεται συχνά ως η «ορμόνη της αγάπης». Ενώ η ίδια η σοκολάτα μπορεί να μην αυξάνει άμεσα τα επίπεδα ωκυτοκίνης, η ευχάριστη εμπειρία της κατανάλωσης της μπορεί να κάνει τον εγκέφαλο να απελευθερώσει ωκυτοκίνη, ενισχύοντας τα συναισθήματα της χαράς.

Τέλος, οι ενδορφίνες δρουν ως φυσικά παυσίπονα και ανυψωτικά της διάθεσης. Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να προκαλέσει τον εγκέφαλο να απελευθερώσει ενδορφίνες, δημιουργώντας μια ήπια ευφορία και μειώνοντας το άγχος ή τον πόνο.

Ο συνδυασμός ζάχαρης και λίπους στη σοκολάτα συμβάλλει επίσης σε αυτό το αποτέλεσμα, καθώς ο εγκέφαλος συχνά απελευθερώνει ενδορφίνες ως απάντηση στις απολαυστικές γεύσεις και υφές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σοκολάτα θεωρείται μερικές φορές μια τροφή άνεσης - μπορεί να προσφέρει μια γρήγορη συναισθηματική ώθηση.

Επιλέγοντας την καλύτερη σοκολάτα για τόνωση του εγκεφάλου

Όταν επιλέγετε μια σοκολάτα για τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη παράγοντες πέρα ​​από τη γεύση. Ο τύπος σοκολάτας που επιλέγετε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματα που ενισχύουν τη διάθεση. Ακολουθούν ορισμένα βασικά σημεία που πρέπει να έχετε υπόψη σας για να διασφαλίσετε ότι κάνετε την καλύτερη επιλογή για τόνωση τόσο της διάθεσης όσο και της υγείας του εγκεφάλου:

Επιλέξτε μαύρη αντί σοκολάτα γάλακτος: Επιλέξτε σοκολάτα με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο. Η μαύρη σοκολάτα είναι πιο πλούσια σε φλαβονοειδή που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία ενώ είναι χαμηλότερη σε ζάχαρη.

Ελέγξτε την περιεκτικότητα σε κακάο: Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό κακάο, τόσο πιο ευεργετικές είναι οι ενώσεις. Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο συμβάλλει σε μεγαλύτερη τόνωση της διάθεσης και βελτιωμένη ευεξία.

Αποθηκεύστε τη σωστά: Διατηρήστε τη σοκολάτα σε δροσερό, ξηρό μέρος μακριά από το ηλιακό φως. Οι ιδανικές θερμοκρασίες αποθήκευσης είναι μεταξύ 15°-21°C. Χρησιμοποιήστε ένα αεροστεγές δοχείο για να διατηρήσετε τη γεύση και την υφή του.

Δείτε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά: Επιλέξτε σοκολάτα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά για να αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να εξουδετερώσει τα οφέλη και να συμβάλει στην αύξηση βάρους, ενώ η υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς. Είναι επίσης καλύτερο να αποφεύγετε όσες περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά όπως η ερυθριτόλη και η ασπαρτάμη, καθώς αυτά τα πρόσθετα έχουν συνδεθεί με καρδιακές επιπλοκές και ορισμένους καρκίνους.

Τα πάντα με μέτρο: Αν και η μαύρη σοκολάτα θα πρέπει να είναι η αγαπημένη σας επιλογή, δεν είναι κακό να απολαμβάνετε την αγαπημένη σας σοκολάτα γάλακτος κάθε τόσο.

Από την ενίσχυση της μνήμης και των γνωστικών λειτουργιών μέχρι την ανακούφιση του στρες, η σοκολάτα μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια νόστιμη απόλαυση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.