WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 τροφές και ροφήματα που μπορούν να σε αφυδατώσουν


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Αυγούστου 2024

6 τροφές και ροφήματα που μπορούν να σε αφυδατώσουν
pexels
Η αφυδάτωση είναι ο ιατρικός όρος για όταν οι απώλειες νερού του σώματός σας υπερβαίνουν την πρόσληψη υγρών. Πολλοί παράγοντες μπορεί να σας κάνουν να αφυδατωθείτε, όπως η υπερβολική εφίδρωση, η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών, η διάρροια, ο έμετος και ορισμένες ιατρικές παθήσεις.

Η μη κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας και η λήψη ορισμένων διατροφικών επιλογών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα περιέχουν συστατικά, όπως υψηλές ποσότητες πρόσθετου αλατιού, που μπορούν να αυξήσουν την απώλεια νερού από το σώμα σας και να συμβάλουν στην αφυδάτωση. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλά τρόφιμα και ροφήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να ενυδατωθείτε.

6 τροφές και ροφήματα που μπορούν να σας αφυδατώσουν

Fast Food

Το γρήγορο φαγητό , όπως οι τηγανιτές πατάτες, τα cheeseburgers και το τηγανητό κοτόπουλο, είναι πολύ πλούσιο σε πρόσθετο αλάτι, το οποίο μπορεί να σας αφυδατώσει εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Η υψηλή πρόσληψη νατρίου από αλμυρά τρόφιμα οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή ούρων. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν τα επίπεδα νατρίου σας αυξάνονται λόγω της υψηλής πρόσληψης αλατιού, οι νεφροί σας πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή ούρων για να διατηρήσουν τα επίπεδα νατρίου στο αίμα σας εντός των φυσιολογικών ορίων.

Μια μελέτη με 156 νεαρούς ενήλικες διαπίστωσε ότι αν και οι συμμετέχοντες με υψηλότερη πρόσληψη αλατιού έπιναν περισσότερα συνολικά υγρά, είχαν κατώτερη κατάσταση ενυδάτωσης σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με χαμηλότερη πρόσληψη αλατιού.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στην αφυδάτωση επηρεάζοντας τη θερμοκρασία του σώματός σας. Καθώς το σώμα σας αφυδατώνεται, αρχίζει να χάνει την ικανότητα να ιδρώνει και να δροσίζεται. Εάν δεν γνωρίζετε ότι η θερμοκρασία του σώματός σας αυξάνεται, μπορεί να αφυδατωθείτε χωρίς να το καταλάβετε.

Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ ή η κατανάλωση ποτών με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως η μπύρα, είναι απίθανο να προκαλέσει αφυδάτωση. Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ ή η επιλογή πολύ ισχυρών ποτών μπορεί να συμβάλει στην αφυδάτωση. Όταν καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά, είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι πίνοντας νερό ανάμεσα σε αυτά.

Ροφήματα με ζάχαρη

Αν και η ζάχαρη συνήθως δεν θεωρείται αφυδατωτική, η έρευνα δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν ροφήματα με ζάχαρη αντί για νερό, οδηγώντας σε αφυδάτωση.

Τα ζαχαρούχα ποτά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε απώλεια υγρών στο έντερο και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των νεφρών. Οι νεφροί είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της ενυδάτωσης επειδή ελέγχουν την παραγωγή ούρων. Μελέτες δείχνουν ότι η επανυδάτωση με ζαχαρούχα ροφήματα μετά από εντατική άσκηση στη ζέστη μπορεί να βλάψει τους νεφρούς.

Αλμυρά σνακ

Τα αλμυρά σνακ, όπως τα πατατάκια, είναι μία από τις κύριες πηγές νατρίου στις δυτικές δίαιτες. Ακολουθώντας μια δίαιτα πλούσια σε αλάτι μπορεί να συμβάλει στην αφυδάτωση αυξάνοντας την απώλεια νερού μέσω των ούρων.

Η αντικατάσταση των αλμυρών σνακ με πιο ενυδατικές τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να υποστηρίξετε τη βέλτιστη ενυδάτωση.

Jenny.Gr
pexels

Πίτσα

Μια φέτα πίτσα πεπερόνι από ένα εστιατόριο αλυσίδας περιέχει 664 mg νατρίου, το οποίο παρέχει το 28% της ημερήσιας τιμής για το νάτριο. Η πολύ συχνή κατανάλωση πολύ αλμυρών τροφίμων, όπως η πίτσα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Για να κάνετε την πίτσα σας λιγότερο αλμυρή, ανταλλάξτε τις γαρνιτούρες πλούσιες σε νάτριο όπως πεπερόνι, πανσέτα και ζαμπόν με πιο ενυδατικές επικαλύψεις όπως φρέσκα λαχανικά.

Επεξεργασμένα κρέατα

Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το πεπερόνι, το μπέικον , το ζαμπόν, τα χοτ ντογκ και τα λουκάνικα έχουν συνήθως πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλάτι χρησιμοποιείται τόσο για τη συντήρηση όσο και για τον αρωματισμό των επεξεργασμένων κρεάτων.

Η κατανάλωση πάρα πολλών επεξεργασμένων κρεάτων θα μπορούσε να συμβάλει στην υψηλή πρόσληψη αλατιού, η οποία συνδέεται με την κακή κατάσταση ενυδάτωσης. Επίσης, η υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος συνδέεται με πολλές παθήσεις υγείας, όπως ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου.

Ενυδατικές τροφές

Εκτός από τη μείωση των τροφών και ποτών που μπορεί να σας αφυδατώσουν, είναι σημαντικό να επιλέγετε ενυδατικές τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη βέλτιστη ενυδάτωση.

Εδώ είναι μερικές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, ενυδατικές τροφές που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας:

  • Καρπούζι

  • Πεπόνι

  • Αγγούρια

  • Σέλινο

  • Ντομάτες

  • Μούρα, όπως οι φράουλες και τα βατόμουρα

  • Ανανάς

  • Εσπεριδοειδή, όπως το γκρέιπφρουτ και τα πορτοκάλια

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν υψηλό ποσοστό νερού και η αύξηση της κατανάλωσης αυτών των τροφών είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιώσετε την πρόσληψη νερού. Επιπλέον, οι δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά συνδέονται με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Άλλες συμβουλές για να παραμείνετε ενυδατωμένοι

Το να πίνετε νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Έως και το 80% της πρόσληψης νερού προέρχεται από υγρά, γι' αυτό και η κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της βέλτιστης ενυδάτωσης.

Οι συγκεκριμένες ανάγκες ενυδάτωσης μπορεί να εξαρτώνται από παράγοντες όπως τα επίπεδα δραστηριότητάς σας, το σωματικό σας βάρος και το περιβάλλον στο οποίο ζείτε. Ωστόσο, μια γενική σύσταση είναι οι ενήλικες γυναίκες να καταναλώνουν 11,5 φλιτζάνια (2,7 λίτρα) νερό την ημέρα και οι ενήλικες άνδρες να καταναλώνουν 15 φλιτζάνια (3,7 λίτρα).

Για να καλύψετε ευκολότερα τις ανάγκες ενυδάτωσης, μπορείτε να προσθέσετε γεύση στο νερό σας χρησιμοποιώντας αναζωογονητικά πρόσθετα νερού όπως χυμό λεμονιού, μούρα και φρέσκα βότανα .

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.