Το γιαούρτι και το κεφίρ, δύο γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, έχουν μακρά ιστορία και μοναδικά χαρακτηριστικά που τα ξεχωρίζουν. Το γιαούρτι έχει πικάντικη γεύση και κρεμώδη υφή και χρειάζεται κουτάλι για να το καταναλώσουμε και χρονολογείται από την αρχαία Μέση Ανατολή.
Πώς παρασκευάζονται το γιαούρτι και το κεφίρ
Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι φτιαγμένα από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση και οξίνιση. Ενώ ο κύριος σκοπός της ζύμωσης των τροφίμων είναι η διασφάλιση της ασφάλειας τους και η παράταση της διάρκειας ζωής, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο για τα πιθανά οφέλη τους για την υγεία.
Η διαδικασία παρασκευής του γιαουρτιού ξεκινά με τη χρήση γάλακτος. Το γάλα αρχικά παστεριώνεται για να καταστραφούν οι επιβλαβείς μικροοργανισμοί. Μετά από αυτό τα βακτηριακά στελέχη Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophiles, προστίθενται για να ξεκινήσει η ζύμωση. Το γάλα διατηρείται σε μια συγκεκριμένη ζεστή θερμοκρασία για να επιτρέψει στα βακτήρια να μετατρέψουν τη λακτόζη, τη φυσική ζάχαρη στο γάλα, σε γαλακτικό οξύ. Αυτή η διαδικασία ζύμωσης κάνει το γάλα όξινο, γεγονός που δίνει στο γιαούρτι την πικάντικη γεύση του και την παχιά, λεία συνοχή του. Στο γιαούρτι προστίθενται συχνά και άλλα βακτηριακά στελέχη, δηλαδή Lactobacillus acidophilus και Bifidobacteria.
Παρόμοια με το γιαούρτι, το κεφίρ είναι ένα προϊόν γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση η οποία ξεκινά με παστεριωμένο γάλα. Για την παρασκευή του κεφίρ, οι κόκκοι του, που μοιάζουν με μικρά άνθη κουνουπιδιού, αναμιγνύονται με το γάλα. Όπως και με το γιαούρτι, η διαδικασία της ζύμωσης γίνεται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Οι κόκκοι κεφίρ περιέχουν φυσικά βακτήρια και μαγιά που ζυμώνουν
Τόσο το γιαούρτι όσο και το κεφίρ είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τα πολύτιμες προσθήκες στη διατροφή. Όταν συγκρίνουμε μια μερίδα ενός φλιτζανιού με χαμηλά λιπαρά το καθένα, μοιράζονται ομοιότητες στην περιεκτικότητα σε θερμίδες και σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο , ο φώσφορος και η βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ).
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες διαφορές. Το γιαούρτι προηγείται σε ψευδάργυρο και ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) σε σύγκριση με το κεφίρ και μπορεί να υπερηφανεύεται για τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 . Από την άλλη μεριά, το κεφίρ προσφέρει λίγη περισσότερη πρωτεΐνη και έχει υψηλότερες ποσότητες σεληνίου, βιταμίνης Α και βιταμίνης D.
Ποιο έχει περισσότερα προβιοτικά;
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη για την υγεία όταν λαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες. Γνωστά και ως «φιλικά βακτήρια», υπάρχουν φυσικά στο έντερο σας και μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του με διάφορους τρόπους. Μπορούν να διευκολύνουν την κίνηση της τροφής μέσα στο έντερο, να σταματήσουν την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών και να ενισχύσουν την προστατευτική επένδυση του εντέρου.
Τα προβιοτικά βρίσκονται επίσης σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι και το κεφίρ. Σύμφωνα με έρευνες, το γιαούρτι περιέχει κατά μέσο όρο 100 εκατομμύρια μονάδες σχηματισμού αποικιών ανά γραμμάριο. Οι μονάδες σχηματισμού αποικιών (CFUs) είναι ένας τρόπος μέτρησης ζωντανών μικροοργανισμών.
Ο αριθμός των ζωντανών μικροοργανισμών στους κόκκους κεφίρ είναι ο εξής: 100 εκατομμύρια CFU βακτηρίων γαλακτικού οξέος, 1-10 εκατομμύρια CFU μαγιάς και 100.000 CFU βακτηρίων οξικού οξέος ανά γραμμάριο.
Ωστόσο, ο αριθμός των μικροβίων σε ένα προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση μπορεί να κυμαίνεται ανάλογα με την ηλικία και την προέλευσή του. Δυστυχώς, υπάρχουν λίγες διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των ζωντανών μικροοργανισμών στα περισσότερα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση.
Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία;
Το αν το γιαούρτι ή το κεφίρ είναι καλύτερο για την υγεία εξαρτάται τελικά από τις ατομικές προτιμήσεις. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς και με διαβήτη τύπου 2 . Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και να προάγει την καλύτερη υγεία της καρδιάς, των οστών και του εντέρου .
Τόσο το γιαούρτι όσο και το κεφίρ είναι απίστευτα ευέλικτα και ενσωματώνονται άψογα σε μια ισορροπημένη διατροφή, προάγοντας τη συνολική υγεία και ευεξία.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.