WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η αλκαλική διατροφή δεν αλλάζει το pH του σώματος ούτε προσφέρει οφέλη για την υγεία


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Σεπτεμβρίου 2024

Η αλκαλική διατροφή δεν αλλάζει το pH του σώματος ούτε προσφέρει οφέλη για την υγεία
pexels
Πώς λειτουργεί η αλκαλική διατροφή; Μπορεί η διατροφή μας να επηρεάσει το pH του σώματος;

Κάτι που ακούω συνέχεια: Πρέπει να καταναλώνετε λιγότερα όξινα τρόφιμα και υγρά. Το νερό διατίθεται στην αγορά και πωλείται ως αλκαλικό σε καταστήματα παντού και πολλοί είναι εκείνοι που διαφημίζουν ότι μπορούν να βοηθήσουν την υγεία μας εάν καταναλώνουμε πιο αλκαλικές τροφές.

Οι άνθρωποι ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ σε μηχανές ιονισμού νερού για να αυξήσουν το pH του νερού και να το κάνουν πιο αλκαλικό.

Η αλκαλική διατροφή είναι μία από τις πολλές μοντέρνες δίαιτες που ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν την υγεία σας, σας βοηθούν να χάσετε βάρος και ακόμη και να καταπολεμήσετε τον καρκίνο.

Η αλκαλική διατροφή βασίζεται στην αντίληψη ότι οι καρκίνοι αναπτύσσονται σε όξινο περιβάλλον και οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκαλικά τρόφιμα θα δημιουργήσει ένα εσωτερικό περιβάλλον που θα αποθαρρύνει την ανάπτυξη καρκίνου.

Είναι όμως αληθινοί αυτοί οι ισχυρισμοί; Όχι. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει καμία επιστήμη πίσω από αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ας μιλήσουμε πρώτα για το τι σημαίνει οξύτητα/αλκαλικότητα και την κλίμακα pH

Το pH είναι μια κλίμακα που χρησιμοποιούμε για να μετρήσουμε την οξύτητα ή την αλκαλικότητα μιας ουσίας. Ο πραγματικός υπολογισμός σχετίζεται με πόσα ιόντα υδρογόνου υπάρχουν σε μια ουσία ή ένα περιβάλλον (τα ιόντα υδρογόνου συμβάλλουν στην οξύτητα των ουσιών). Η κλίμακα κυμαίνεται από 0-14. Το 7 θεωρείται ουδέτερο. Λιγότερο από 7 θεωρείται όξινο, μεγαλύτερο από 7 θεωρείται βασικό/αλκαλικό.

Η λογική που χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές της αλκαλικής διατροφής είναι ότι οι τροφές που τρώτε μπορούν να αλλάξουν το pH του σώματός σας. Μερικοί πιστεύουν ότι η αλλαγή των επιπέδων pH του σώματος μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας και να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος ή ακόμα και να αποτρέψετε τον καρκίνο.

Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση οι τροφές που τρώτε να αλλάξουν το επίπεδο pH του αίματός σας. Το pH του σώματος είναι ένα πολύ καλά ρυθμιζόμενο σύστημα. Εάν αλλάξετε τη διατροφή σας, μπορεί να δείτε αλλαγές στο pH του σάλιου ή των ούρων σας επειδή πρόκειται για άχρηστα προϊόντα, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση οι τροφές να επηρεάσουν πραγματικά το pH του αίματός σας ή άλλων οργάνων.

Το pH του αίματός μας διατηρείται συνεχώς στο 7,4 (εύρος 7,36 - 7,44) - αν άλλαζε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, θα πεθαίναμε ή τουλάχιστον θα βρισκόμασταν σε κρίσιμη ιατρική κατάσταση και θα χρειαζόμασταν επείγουσες παρεμβάσεις.

Η αλκαλική διατροφή προωθεί την ψευδή ιδέα ότι είναι δυνατή η αλλαγή του pH του αίματος με τη δίαιτα. Αυτό είναι αναληθές και σημαντικές αλλαγές στο pH του αίματος θα μπορούσαν να είναι ακόμη και απειλητικές για τη ζωή.

Οι πνεύμονες, οι νεφροί και τα απεκκριτικά όργανά μας διασφαλίζουν ότι διατηρούμε αυτήν την ισορροπία pH 7,4 στο αίμα σας.

Οι υποστηρικτές της αλκαλικής δίαιτας προτείνουν στους ανθρώπους να παρακολουθούν το pH των ούρων τους για να διασφαλίσουν ότι είναι αλκαλικό (πάνω από 7) και όχι όξινο (κάτω από 7).

Αυτό δεν είναι μια κατάλληλη μέτρηση επειδή τα ούρα είναι ένα απόβλητο προϊόν. Το pH των ούρων θα ποικίλλει ευρέως ανάλογα με το τι κάνουν οι ομοιοστατικές διεργασίες στο σώμα σας - επομένως δεν παρέχει καμία ένδειξη για το τι συμβαίνει στο σώμα σας.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το pH ποικίλλει μέσα στο σώμα σας ανάλογα. Ενώ ορισμένα μέρη είναι όξινα, άλλα είναι αλκαλικά — δεν υπάρχει σταθερό επίπεδο pH (εκτός από το αίμα σας). Το στομάχι σας είναι γεμάτο με υδροχλωρικό οξύ, δίνοντάς του pH 2–3,5, το οποίο είναι πολύ όξινο. Αυτή η οξύτητα είναι απαραίτητη για τη διάσπαση των τροφίμων. Από την άλλη πλευρά, το ανθρώπινο αίμα είναι πάντα ελαφρώς αλκαλικό, με pH 7,36–7,44.

Το pH του αίματος είναι ένας πραγματικός δείκτης της κατάστασης της υγείας

Όταν το pH του αίματός σας πέσει έξω από το φυσιολογικό εύρος, μπορεί να είναι θανατηφόρο εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει μόνο σε ορισμένες καταστάσεις, όπως η κετοξέωση που προκαλείται από διαβήτη, ασιτία ή κατανάλωση αλκοόλ.

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αλλάξει το pH του αίματος (και όλοι αυτοί είναι επικίνδυνοι και οφείλονται σε ιατρικές καταστάσεις):

  • Μεταβολική οξέωση: Αυτό συμβαίνει λόγω μειωμένων διττανθρακικών ή αυξημένων επιπέδων οξέος.

  • Αναπνευστική οξέωση: Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα αφαιρεί λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από το συνηθισμένο.

  • Μεταβολική αλκάλωση: Αυτό συμβαίνει λόγω αυξημένων διττανθρακικών ή μειωμένων επιπέδων οξέος.

  • Αναπνευστική αλκάλωση: Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα αφαιρεί περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από το συνηθισμένο.

Δεν θέλουμε να συμβαίνουν τα παραπάνω στο σώμα μας, γιατί θα ήταν ένδειξη σοβαρού ιατρικού προβλήματος.

Υπάρχουν επίσης πιθανοί κίνδυνοι από την τήρηση οποιασδήποτε αυστηρής, γιατί μπορεί να περιλαμβάνει διατροφικές ελλείψεις και να επηρεάσει την ψυχολογία μας προκαλώντας άγχος και την αδυναμία συμμετοχής σε κοινωνικές συγκεντρώσεις.

Jenny.Gr
pexels

Το αλκαλικό νερό είναι απλώς νερό με πρόσθετα μέταλλα και δεν επηρεάζει το pH του σώματός σας

Μερικοί άνθρωποι που είναι περίεργοι για άλλα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση αλκαλικού νερού συχνά ρωτούν για πράγματα όπως η ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΓΟΠ ή της παλινδρόμησης οξέος ή η ανακούφιση των συμπτωμάτων των προβλημάτων της ουροδόχου κύστης. Δυστυχώς και εκεί τα δεδομένα δεν είναι πειστικά.

Η παλινδρόμηση οξέος (ΓΟΠ) εμφανίζεται όταν το οξύ του στομάχου ρέει στον οισοφάγο, προκαλώντας συμπτώματα όπως καούρα. Οι υποστηρικτές της αλκαλικής διατροφής προτείνουν ότι η κατανάλωση αλκαλικών τροφών μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση του οξέος του στομάχου και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Υπάρχουν κάποια in vitro δεδομένα που υποδηλώνουν ότι το νερό με pH 8,8 μπορεί να βοηθήσει στην αδρανοποίηση της πεψίνης, ενός ενζύμου που μπορεί να συμβάλει στα συμπτώματα της ΓΟΠΝ, αλλά τα ανθρώπινα στοιχεία είναι αδύναμα. Μια πρόσφατη μικρή κλινική μελέτη δείχνει μια μικρή βελτίωση στα αυτο-αξιολογούμενα συμπτώματα σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο της νόσου της παλινδρόμησης, αλλά αυτά θα πρέπει να επικυρωθούν χρησιμοποιώντας έναν πιο ισχυρό σχεδιασμό μελέτης και μέγεθος δείγματος.

Υπάρχουν επίσης ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι , ειδικά μεταξύ των ατόμων που αγοράζουν συμπυκνωμένες αλκαλικές σταγόνες για να τις προσθέσουν στο νερό. Αυτές οι συμπυκνωμένες σταγόνες είναι εξαιρετικά αλκαλικές και μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στους ιστούς. Έχουν επίσς αναφερθεί περιπτώσεις δερματικών εγκαυμάτων και οφθαλμικών εγκαυμάτων ως αποτέλεσμα της χορήγησης συμπυκνωμένων αλκαλικών σταγόνων .

Ορισμένοι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι το αλκαλικό νερό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος ή των προβλημάτων της ουροδόχου κύστης, δημιουργώντας ένα περιβάλλον στο ουροποιητικό σύστημα λιγότερο ευνοϊκό για την ανάπτυξη βακτηρίων ή ανακουφίζοντας τη φλεγμονή. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό .

Η κατανάλωση νερού, γενικά, συνιστάται για τη διατήρηση της υγείας του ουροποιητικού συστήματος, αλλά τα συγκεκριμένα οφέλη του αλκαλικού νερού δεν είναι καλά τεκμηριωμένα. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν πεπτικά προβλήματα που σχετίζονται με την υψηλή κατανάλωση αλκαλικού νερού.

Το αλκαλικό νερό μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει την απορρόφηση των φαρμάκων.

Ενώ τα αλκαλικά τρόφιμα και το νερό δεν πρόκειται να αλλάξουν το pH του αίματός σας, μπορούν να αλλάξουν το pH του στομάχου. Εάν γίνει πολύ αλκαλικό σε σύγκριση με αυτό που θα έπρεπε, μπορεί να αλλάξει τον ρυθμό απορρόφησης των φαρμάκων, οδηγώντας είτε σε πολύ γρήγορη είτε πολύ αργή απορρόφηση ανάλογα με το αν το ίδιο το φάρμακο είναι όξινο ή βασικό.

Αυτό είναι ένα παρόμοιο φαινόμενο όπως θα δείτε με φάρμακα όπως οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία περιπτώσεων όπως η οισοφαγίτιδα, η νόσος του πεπτικού έλκους, η μη διαβρωτική παλινδρόμηση, το σύνδρομο Zollinger-Ellison και η ΓΟΠΝ.

Τέλος είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντα εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας όταν κάνετε σημαντικές διατροφικές αλλαγές, ειδικά όταν έχετε προβλήματα υγείας. Μην λαμβάνετε τις πληροφορίες σας από παράγοντες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δεν είναι αρμόδιοι, ειδικά εάν έχουν σκοπό να σας πουλήσουν κάποιο προϊόν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.