Πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ημικρανίας
Τζουλιάννα Καρνέζη
4 Οκτωβρίου 2024
Οι διαταραχές κεφαλαλγίας είναι από τις κύριες αιτίες αναπηρίας παγκοσμίως, και η ημικρανία και ο σοβαρός πονοκέφαλος επηρεάζουν περίπου έναν στους έξι ενήλικες (και μία στις πέντε γυναίκες). Η ημικρανία είναι η πιο διαδεδομένη διαταραχή κεφαλαλγίας, ενώ σχετίζεται με άλλες σωματικές και ψυχιατρικές συννοσηρότητες όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Ωστόσο, παρά τον επιπολασμό και τη σοβαρότητα, ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι οι θεραπείες πρόληψης της ημικρανίας χρησιμοποιούνται ελάχιστα στην κλινική πράξη.
Εάν έχετε ημικρανία , γνωρίζετε ότι οι κρίσεις μπορούν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα στρες, διαταραχές ύπνου, αλλαγές καιρού — και τη διατροφή σας, συμπεριλαμβανομένου του τι τρώτε και πίνετε και πότε.
Οι διατροφικοί πυροδοτητές είναι μερικά από τα πιο κοινά ερεθίσματα που αναφέρονται από άτομα με ημικρανία. Ωστόσο ακόμα οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι τι ακριβώς προκαλεί τις ημικρανίες. Για παράδειγμα μπορεί να πιείτε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μια φορά και να έχετε ημικρανία, αλλά μια άλλη φορά να μην έχετε.
Διατροφικές στρατηγικές και ημικρανία
Οι στρατηγικές για τη μείωση της εμφάνισης ημικρανίας, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών παρεμβάσεων, ενδέχεται να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής πολλών ασθενών. Οι διατροφικές θεραπείες για την ημικρανία μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των πυροδοτήσεων που βασίζονται στην αλλεργία και να επηρεάσουν τη συστηματική φλεγμονή, την αγγειοδιαστολή και τον εγκεφαλικό μεταβολισμό της γλυκόζης, καθώς και τη συχνότητα, τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της ημικρανίας.
Ενώ η ακριβής παθοφυσιολογία της ημικρανίας παραμένει ασαφής, όπως ανάφερα και παραπάνω, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι η φλεγμονή παίζει κάποιο ρόλο και η τροφή έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας πυροδότησης.
Περίπου το 25% των ασθενών αναφέρει ότι τα συμπτώματά τους μπορεί να προκληθούν από ορισμένες τροφές. Σε ορισμένους ασθενείς, μπορεί να εμπλέκονται τροφικές ευαισθησίες που προκαλούνται από το ανοσοποιητικό.
Επίσης αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι το συνένζυμο Q10 (CoQ10) και η κανέλα μπορεί να είναι ευεργετικά σε ασθενείς με ημικρανία. Επιπλέον, ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει αναφερθεί σε ορισμένους ασθενείς με ημικρανία και μια ανασκόπηση 22 μελετών παρατήρησης, περιπτώσεων ελέγχου και κλινικών μελετών έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D (1.000-4.000 IU/ημέρα) μπορεί να μειώσει την συχνότητα κρίσεων ημικρανίας.
Επιπλέον κάποιες διατροφικές προσεγγίσεις έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για τη θεραπεία της ημικρανίας. Πιο συγκεκριμένα μια μελέτη του 2020 έδειξε ότι η δίαιτα DASH, που είναι η διατροφή για τη μείωση της υπέρτασης, σχετίζεται με χαμηλότερη σοβαρότητα και διάρκεια πονοκεφάλου σε ασθενείς με ημικρανία. Επιπλέον, μια συγχρονική μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, είχαν έως και 36% λιγότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρούς πονοκεφάλους.
Ο ρόλος των λιπαρών οξέων στην ημικρανία
Μελέτες, που βασίζονται στην αυτοαναφορά, έχουν δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων δεν καταναλώνει τις συνιστώμενες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ιδιαίτερα οι γυναίκες και οι νεαροί ενήλικες. Για όσους πάσχουν από ημικρανία, αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ορισμένες κλινικές μελέτες υποδηλώνουν ότι η πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να είναι χρήσιμη για τη μείωση των κρίσεων ημικρανίας.
Μια μετα-ανάλυση του 2018 με στόχο την αποτελεσματικότητα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη συχνότητα, τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της ημικρανίας, διαπίστωσε ότι η πρόσληψη ωμέγα-3 μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της διάρκειας της ημικρανίας.
Επιπλέον, μια μελέτη του 2018 παρείχε στοιχεία ότι η λήψη συμπληρωμάτων με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συν την κουρκουμίνη μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στη λειτουργία των μεταβολικών οδών και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά ως θεραπεία ή πρόληψη των επιπλοκών της ημικρανίας.
Ενώ οι μελέτες τεκμηριώνουν τη σχέση μεταξύ ημικρανίας και διατροφής, συνεχίζεται να γίνεται πρόσθετη έρευνα σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην πρόληψη και τη θεραπεία της ημικρανίας. Για παράδειγμα, η έρευνα για την ημικρανία συνεχίζει να διερευνά την αποτελεσματικότητα των μη φαρμακευτικών θεραπειών, όπως τα προβιοτικά και τον αντίκτυπο άλλων διατροφικών παραγόντων, όπως η επαρκής κατανάλωση νερού.
Τέλος καλό είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να επιβεβαιώσετε ότι αυτό που αντιμετωπίζετε είναι πράγματι ημικρανία και όχι άλλη πάθηση. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μαζί ένα σχέδιο θεραπείας που θα βοηθήσει στην πρόληψη και διαχείριση των συμπτωμάτων σας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.