WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εξάψεις: Ποιες είναι οι πιο κοινές αιτίες εκτός από την εμμηνόπαυση


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Οκτωβρίου 2024

Εξάψεις: Ποιες είναι οι πιο κοινές αιτίες εκτός από την εμμηνόπαυση
Το να έχετε εξάψεις σημαίνει ότι έχει ξεκινήσει η εμμηνόπαυση;

Όταν σκέφτεστε τις εξάψεις, μπορεί να σκεφτείτε αμέσως την εμμηνόπαυση και είναι αλήθεια ότι είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με αυτήν την περίοδο της ζωής. Αλλά οι εξάψεις μπορούν πραγματικά να ξεκινήσουν πολύ πριν μπείτε στην εμμηνόπαυση - όταν είστε στα χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης, γνωστή ως περιεμμηνόπαυση .

Έναρξη εμμηνόπαυσης

Βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση αφού έχετε περάσει ολόκληρους 12 μήνες χωρίς έμμηνο ρύση (υποθέτοντας ότι δεν υπάρχει άλλη φαρμακευτική αγωγή ή ιατρική πάθηση που θα σας έκανε να μην έχετε περίοδο).

Η μέση ηλικία για την είσοδο στην εμμηνόπαυση είναι τα 51 έτη, με ένα τυπικό εύρος από 45 έως 55. Αλλά η περιεμμηνόπαυση μπορεί να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Τα συμπτώματα μπορεί στην πραγματικότητα να ξεκινήσουν μια δεκαετία πριν από την εμμηνόπαυση. Αλλά κατά μέσο όρο, η περιεμμηνόπαυση ξεκινά περίπου τέσσερα χρόνια πριν σταματήσει η περίοδός σας. Αυτό είναι όταν τα συμπτώματα που μοιάζουν με την εμμηνόπαυση - συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων - κάνουν την εμφάνισή τους.

Εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση

Δεν θα εμφανίσουν όλες οι γυναίκες που περνούν την εμμηνόπαυση αγγειοκινητικά συμπτώματα όπως εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, αλλά εκτιμάται ότι το 75% τα αντιμετωπίζει. Οι ορμονικές διακυμάνσεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση μπορεί να είναι έντονες που ακόμα κι αν έχετε τακτικό έμμηνο κύκλο, μπορεί να έχετε εξάψεις .

Οι εξάψεις είναι η ξαφνική αίσθηση θερμότητας και μπορεί ή όχι να σχετίζονται με εφίδρωση. Όταν έχετε εξάψεις, μπορεί να νιώθετε ότι το σώμα σας καίγεται από μέσα προς τα έξω, σαν να εκπέμπετε θερμότητα μέσω του δέρματός σας.

Άλλες αιτίες εξάψεων

Οι εξάψεις συνήθως σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, αλλά όχι πάντα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθούν από νόσο του θυρεοειδούς ή τις θεραπείες καρκίνου και μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Επίσης το άγχος και το στρες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα εξάψεων όπως ανώμαλους καρδιακούς παλμούς και εκνευρισμό.

Γι αυτό και είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τις εξάψεις όταν ξεκινήσουν.

Θεραπείες για εξάψεις

Εάν οι εξάψεις επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής σας, ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Ακολουθούν 2 θεραπείες που μπορεί να σας συστήσουν, ανάλογα με τις άλλες καταστάσεις υγείας και τις ανησυχίες σας.

Ορμονοθεραπεία

Εάν έχετε συμπτώματα εμμηνόπαυσης που εκτείνονται πέρα ​​από τα αγγειοκινητικά συμπτώματα, ο γιατρό σας μπορεί να σας συστήσει ορμονοθεραπεία. Είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία που μπορεί να εξομαλύνει τα ορμονικά σκαμπανεβάσματα που είναι κοινά κατά την εμμηνόπαυση.

Για τις περισσότερες γυναίκες, η ορμονοθεραπεία είναι ένας ασφαλής τρόπος αντιμετώπισης των δυσάρεστων παρενεργειών της περιεμμηνόπαυσης. Αλλά εάν δεν μπορείτε (ή δεν θέλετε) να κάνετε ορμονοθεραπεία, άλλα φάρμακα μπορεί να σας βοηθήσουν.

Jenny.Gr
pexels

Εναλλακτικές θεραπείες

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), ένας τύπος θεραπείας ομιλίας, μπορεί να βοηθήσει. Σε καλά σχεδιασμένες μελέτες, οι γνωσιακές συμπεριφορικές θεραπείες - όπου εστιάζετε τις σκέψεις σας για τις εξάψεις - έχουν πραγματικά αποδειχθεί πολύ χρήσιμες.

Μερικές γυναίκες λένε επίσης ότι βρίσκουν ανακούφιση από την ύπνωση και τον βελονισμό, αν και αρκετές μελέτες δείχνουν ότι ο βελονισμός μπορεί να μην θεραπεύει τις εξάψεις περισσότερο από ένα εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, αν θέλετε να τα δοκιμάσετε, είναι ασφαλές να το κάνετε.

Προσοχή στα συμπληρώματα

Πολλές γυναίκες στρέφονται σε βότανα και συμπληρώματα για να καταπολεμήσουν τις εξάψεις , αλλά η έρευνα μέχρι στιγμής έχει βρει ελάχιστα στοιχεία ότι είναι αποτελεσματικά. Μελέτες δείχνουν ότι τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν μεγάλο όφελος έναντι των εικονικών φαρμάκων. Και να θυμάστε: Το ότι παίρνετε συμπληρώματα από κάποιο φαρμακείο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ασφαλή

Πόσο διαρκούν οι εξάψεις;

Οι εξάψεις της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι μέρος της ζωής σας για μήνες ή χρόνια. Μερικές γυναίκες σταματούν να έχουν εξάψεις περίπου ένα χρόνο μετά τη διακοπή της περιόδου τους, αλλά είναι πιο συνηθισμένο για σταματήσουν επτά έως 12 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. Στο 9% περίπου των γυναικών, οι εξάψεις συνεχίζονται επ' αόριστον.

Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο καιρό τις έχετε, ένα πράγμα παραμένει σημαντικό: Εάν οι εξάψεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ζωής σας, ήρθε η ώρα να αναζητήσετε θεραπεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.