WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παίρνεις αντιβιοτικά; Να τι μπορείς να φας για να βοηθήσεις την υγεία του εντέρου σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Οκτωβρίου 2024

Παίρνεις αντιβιοτικά; Να τι μπορείς να φας για να βοηθήσεις την υγεία του εντέρου σου
pexels
Τα αντιβιοτικά μπορεί να είναι χρήσιμα για όσους καταπολεμούν μια λοίμωξη, όμως μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου σας.

Υπάρχει στην πραγματικότητα αρκετή έρευνα που λέει ότι ένα τεράστιο ποσοστό - από το ένα τρίτο έως τα δύο τρίτα - των συνταγών για αντιβιοτικά είναι στην πραγματικότητα περιττές. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα αντιβιοτικά επιβραδύνουν την ανάκτηση του εντέρου σας. Βασικά δυσκολεύουν το έντερο σας να ανακάμψει.

Γι αυτό λοιπόν παρακάτω θα εξηγήσω μερικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσατε να βοηθήσετε το έντερό σας να επιστρέψει στον υγιή εαυτό του.

Γιατί είναι σημαντικό να έχουμε υγιές έντερο

Το να έχουμε ένα υγιές πεπτικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας. Το πεπτικό σύστημα είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση των τροφίμων, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την απαλλαγή από τα απόβλητα. Είναι επίσης το «σπίτι» του μικροβιώματος του εντέρου - των τρισεκατομμυρίων μικροβίων που επηρεάζουν το έντερο και τη γενική μας υγεία.

Όταν το πεπτικό σας σύστημα δεν λειτουργεί ομαλά, μπορεί να έχετε δυσάρεστα συμπτώματα , όπως διάρροια, ναυτία και φούσκωμα. Ενώ είναι φυσιολογικό να έχετε πεπτικά προβλήματα περιστασιακά, ωστόσο εάν συμβαίνουν συχνά μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικά.

4 τροφές που βοηθάνε το έντερό σας όταν παίρνετε αντιβίωση

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες μπορεί να έχουν πάρει την πρώτη θέση ως το αγαπημένο μου λαχανικό τον τελευταίο χρόνο για πολλούς λόγους. Πρώτον, είναι υγιείς για το έντερο με πολλούς τρόπους: Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένου ενός τύπου ινών που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο, το οποίο μπορεί να προσφέρει αντιφλεγμονώδη οφέλη. Για να μην αναφέρω ότι οι γλυκοπατάτες είναι τόσο ευέλικτες, καθώς μπορούν να αποτελέσουν μτη βάση για ένα πλούσιο γεύμα.

Κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση και περιέχει πολλά προβιοτικά. Παρασκευάζεται με ανάμειξη γάλακτος με ζυμωμένους κόκκους κεφίρ, που είναι μια καλλιέργεια βακτηρίων μαγιάς και γαλακτικού οξέος. Η καλλιέργεια είναι μια εργαστηριακή μέθοδος που δίνει στους μικροοργανισμούς τον χρόνο, τον χώρο και την τροφή που χρειάζονται για να πολλαπλασιαστούν. Η διαδικασία ζύμωσης εισάγει ένα μείγμα βακτηρίων και ζυμομυκήτων που χρησιμεύουν ως προβιοτικά.

Το κεφίρ έχει πικάντικη γεύση και μπορεί να περιγραφεί ως ένα είδος πόσιμου γιαουρτιού. Μπορείτε να το πιείτε σκέτο ή να το προσθέσετε σε smoothies. Είναι επίσης καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου και συχνά εμπλουτίζεται με βιταμίνη D. Λόγω του τρόπου επεξεργασίας του, είναι συνήθως αρκετά χαμηλό σε λακτόζη, επομένως τα περισσότερα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να ανεχθούν το κεφίρ.

Jenny.Gr
pexels

Γιαούρτι

Μία από τις πιο κοινές πηγές τροφών προβιοτικών είναι το γιαούρτι. Τα προβιοτικά, είναι τα καλά βακτήρια του εντέρου που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγιούς πέψης προάγοντας τα «φιλικά» βακτήρια στο έντερο σας.

Τα περισσότερα γιαούρτια εμπορίου αναφέρουν τα προβιοτικά που περιέχουν, ώστε να μπορείτε να δείτε τα συγκεκριμένα στελέχη που έχουν προσθέσει κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Οι Lactobacillus και Bifidobacterium είναι τα πιο κοινά είδη. Το γιαούρτι είναι επίσης καλή πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και βιταμίνης D.

Ξυνολάχανο

Το ξινολάχανο είναι ένα παραδοσιακό κινέζικο φαγητό που είναι επίσης δημοφιλές σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Είναι κάπως παρόμοιο με το kimchi, εκτός του ότι το μόνο λαχανικό που περιλαμβάνεται είναι το λάχανο. Το λάχανο ζυμώνεται σε βακτήρια γαλακτικού οξέος, τα οποία χρησιμεύουν ως προβιοτικά. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το ξινολάχανο διατηρεί τα περισσότερα από τα ευεργετικά βακτήρια του σε όλη τη διαδικασία ζύμωσης και συσκευασίας, καθιστώντας το μια εξαιρετική προβιοτική τροφή.

Παρόλο που μπορείτε να σκεφτείτε το ξινολάχανο μόνο ως επικάλυψη για το χοτ-ντογκ , ταιριάζει επίσης υπέροχα σε μπιφτέκια, σάντουιτς και σαλάτες.

Εν κατακλείδι είναι σημαντικό να παίρνετε αντιβιοτικά μόνο εάν χρειάζεται πραγματικά να τα πάρετε. Εάν σας έχει συνταγογραφηθεί ένα μακροχρόνιο αντιβιοτικό και αντιμετωπίζετε προβλήματα στο στομάχι, μιλήστε με τον γιατρό σας για τις καλύτερες επιλογές για εσάς.

Και πάλι, τα αντιβιοτικά μπορεί να είναι μια ουσιαστική λύση για άτομα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, αλλά αν αρχίσετε να βλέπετε περισσότερα αρνητικά παρά θετικά, ενημερώστε τον γιατρό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.