WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να τρως και τι να αποφεύγεις όταν έχεις καρκίνο του μαστού


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Οκτωβρίου 2024

Τι να τρως και τι να αποφεύγεις όταν έχεις καρκίνο του μαστού
Shutterstock
Συμβουλές διατροφής για τον καρκίνο του μαστού

Είτε έχετε πρόσφατα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, είτε αντιμετωπίζετε καρκίνο του μαστού που έχει εξαπλωθεί σε άλλο μέρος του σώματός σας, πιθανότατα έχετε πολλές ερωτήσεις και φόβους. Και θέλετε να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να βοηθήσετε το σώμα σας να αντεπιτεθεί. Μια ισορροπημένη διατροφή σας βοηθά να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να είστε δυνατές.

Συμβουλές διατροφής για τον καρκίνο του μαστού

Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι δεν έχετε αρκετή ενέργεια και η όρεξή σας μπορεί να μην είναι αυτή που είναι συνήθως. Αλλά είναι πιο σημαντικό από ποτέ να εστιάσετε στις τροφές που βάζετε στο σώμα σας. Μια ισορροπημένη διατροφή υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, ισορροπημένους ηλεκτρολύτες και μυϊκή μάζα. Σας δίνει επίσης ενέργεια και βοηθά στην καταπολέμηση της κόπωσης που τόσο συχνά σχετίζεται με τη θεραπεία του καρκίνου.

Πάρτε αρκετές θερμίδες

Θυμηθείτε να τρώτε τακτικά όλη την ημέρα, επιλέγοντας τρόφιμα από τις κύριες ομάδες τροφίμων: Φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή λιπαρά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Προτείνω να τρώτε πέντε έως έξι μικρά γεύματα την ημέρα, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν δυσάρεστες παρενέργειες όπως ναυτία, έμετο ή διάρροια.

Τα μικρά γεύματα μεγιστοποιούν επίσης την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά θρεπτικά συστατικά, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν έχετε καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, αν δεν έχετε όρεξη, ένα μεγάλο πιάτο φαγητού μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Ενώ ένα μικρό γεύμα ή σνακ μπορεί να είναι πιο ελκυστικό, καθιστώντας σας πιο πιθανό να το φάτε.

Λοιπόν, πώς μπορείτε να ξέρετε πόσες θερμίδες είναι αρκετές; Όταν υποβάλλεστε σε θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, ξεχάστε την παρακολούθηση τροφής και τη μέτρηση θερμίδων. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε αν λαμβάνετε αρκετές θερμίδες για ενέργεια είναι να ζυγίζεστε μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Εάν το βάρος σας μειώνεται κάθε εβδομάδα, μιλήστε με έναν ειδικό για να βρείτε ένα πρόγραμμα διατροφής που λειτουργεί για εσάς.

Δώστε προσοχή στην πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη, η οποία βοηθά στη διατήρηση της άλιπης μάζας σώματος και των μυών, βρίσκεται κυρίως σε:

  • Κρέας, πουλερικά και αυγά

  • Ψάρια και θαλασσινά

  • Φασόλια και φακές

  • Ξηροί καρποί και σπόροι

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα

  • Μικρότερες ποσότητες πρωτεϊνών βρίσκονται στα λαχανικά και στα δημητριακά ολικής αλέσεως

Προσπαθείτε να καταλάβετε πόση πρωτεΐνη χρειάζεστε; Εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το βάρος, το ύψος και το επίπεδο δραστηριότητας. Οι ανάγκες του καθενός σε πρωτεΐνη είναι διαφορετικές, αλλά η καταπολέμηση του καρκίνου και η θεραπεία αυξάνει τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνη. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να συμπεριλάβετε πρωτεΐνη τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα εάν τρώτε κανονικές μερίδες φαγητού ή τουλάχιστον τέσσερις έως πέντε φορές την ημέρα εάν τρώτε μικρότερες από τις συνηθισμένες μερίδες φαγητού.

Μείνετε ενυδατωμένες

Η ενυδάτωση είναι πάντα σημαντική, αλλά είναι ακόμα πιο σημαντική κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού. Μερικές κοινές παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου μπορεί να περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια, μειωμένη όρεξη ή πυρετό, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην αφυδάτωση. Εάν κάνετε εμετό ή έχετε διάρροια, ένα διάλυμα υποκατάστασης ηλεκτρολυτών είναι ένας καλός τρόπος ενυδάτωσης από το απλό νερό. Διαφορετικά, το απλό νερό είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Για να παραμείνετε ενυδατωμένες, στοχεύστε σε τουλάχιστον 2 λίτρα έως 3 λίτρα υγρών την ημέρα. Το απλό νερό είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά και άλλα υγρά χωρίς καφεΐνη μπορούν επίσης να είναι μια καλή επιλογή. Οι ανάγκες σας σε υγρά είναι συνήθως υψηλότερες κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου, επομένως πίνετε υγρά όλη την ημέρα. Το να παραμένετε ενυδατωμένες θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας, την αρτηριακή πίεση και την ισορροπία των ηλεκτρολυτών, θα βοηθήσει στην πρόληψη ή στην ελαχιστοποίηση της δυσκοιλιότητας και θα επιτρέψει στα όργανά σας να φιλτράρουν τα απόβλητα και τις τοξίνες.

Jenny.Gr
pexels

Τροφές και καρκίνος του μαστού

Όταν αντιμετωπίζετε καρκίνο του μαστού, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αυξήσετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα μέσω συμπληρωμάτων. Αντ 'αυτού, φάτε το ουράνιο τόξο - ένα ουράνιο τόξο από ζωηρά χρωματιστά τρόφια, δηλαδή.

Κανένα συμπλήρωμα δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά μιας ποικίλης δίαιτας, επομένως μην στραφείτε σε χάπια. Τα τρόφιμα με βάση τα φυτά όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι φυσικά χημικά που υποστηρίζουν την ανθρώπινη υγεία. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι φυτοθρεπτικών συστατικών, όπως τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή, και κάνουν διαφορετικά πράγματα για το σώμα σας.

Τι να τρώτε κατά τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Εάν η θεραπεία του καρκίνου δεν σας έχει προκαλέσει παρενέργειες που σχετίζονται με τη διατροφή και που περιορίζουν την ικανότητά σας να τρώτε ή να αφομοιώνετε τα τρόφιμα, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε μια γενικά υγιεινή διατροφή. Εδώ είναι τι μπορεί να περιλαμβάνει.

Φρούτα και λαχανικά

Επιδιώξτε πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Περιέχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε φυτοχημικά. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια μερίδα προϊόντων σε κάθε γεύμα και σνακ. Σε τρία γεύματα και δύο σνακ την ημέρα, για παράδειγμα, θα παίρνατε συνολικά πέντε μερίδες την ημέρα.

Δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλες πηγές φυτικών ινών

Προσπαθήστε να λαμβάνετε 25 γραμμάρια έως 30 γραμμάρια φυτικών ινών, όπως καταναλώνοντας δημητριακά ολικής αλέσεως — μη επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες , φυτικές ίνες και φυτοχημικά, καθώς και βιταμίνες και μέταλλα.

Μια μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Soochow στο Suzhou της Κίνας, διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να έχει θετική επίδραση μεταβάλλοντας τις ορμονικές δράσεις του καρκίνου του μαστού και άλλων ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων. Βεβαιωθείτε ότι τουλάχιστον τα μισά δημητριακά στη διατροφή σας είναι δημητριακά ολικής αλέσεως όπως βρώμη, ψωμί ολικής αλέσεως ή καστανό ρύζι. Ένας άλλος τρόπος για να προσθέσετε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες είναι να επιλέξετε ξηρούς καρπούς ή σπόρους ως σνακ. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε όσπρια όπως φασόλια, edamame, αρακά ή φακές στα γεύματα σας.

Άπαχη πρωτεΐνη - και σόγια, επίσης

Για καλές πηγές πρωτεΐνης , αυξήστε την πρόσληψη πουλερικών, ψαριών και οσπρίων όπως φασόλια και φακές και ελαχιστοποιήστε την πρόσληψη των επεξεργασμένων κρεάτων , όπως αυτά που είναι παστωμένα, τουρσί και καπνιστά. Η τακτική πρόσληψη επεξεργασμένων κρεάτων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου. Τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση βραχυπρόθεσμα.

Αισθάνεστε δύσπιστοι για τη σόγια; Η σόγια είναι ασφαλής σε μέτριες ποσότητες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε μία έως δύο μερίδες την ημέρα τροφές πλήρους σόγιας (όπως το τόφου , το edamame και το γάλα σόγιας).

Πιθανές παρενέργειες και τροφές που μπορούν να βοηθήσουν

Εάν αντιμετωπίζετε δυσάρεστες παρενέργειες ενώ υποβάλλεστε σε θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, αυτό που τρώτε (και αποφεύγετε) μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα συμπτώματά σας. Εδώ είναι τι μπορεί να βοηθήσει.

Διάρροια

Εάν έχετε διάρροια, μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσετε μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες μέχρι να υποχωρήσει. Κάντε μερικές προσωρινές ανταλλαγές, όπως:

  • Επιλέξτε επεξεργασμένα δημητριακά αντί για δημητριακά ολικής αλέσεως

  • Ξεφλουδίζετε ή μαγειρεύετε φρούτα και λαχανικά αντί να τα τρώτε ωμά

  • Τρώτε βούτυρα ξηρών καρπών αντί για ξηρούς καρπούς

  • Περιορισμός ή αποφυγή οσπρίων

Συνιστώ να τρώτε μικρά, συχνά γεύματα, τα οποία είναι συχνά καλύτερα ανεκτά από τα μεγάλα . Και, πάλι, φροντίστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας νερό ή ένα διάλυμα υποκατάστασης ηλεκτρολυτών για να αναπληρώσετε τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάνει το σώμα σας.

Πιείτε υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας αντί να πίνετε μεγάλες ποσότητες ταυτόχρονα με τα γεύματά σας και μιλήστε με τον γιατρό σας για να δείτε εάν ένα αντιδιαρροϊκό φάρμακο είναι κατάλληλο.

Ναυτία

Ένα άδειο στομάχι μπορεί να κάνει τη ναυτία χειρότερη, επομένως μην παραλείπετε τελείως τα γεύματα. Αντιθέτως, εστιάστε σε μικρές μπουκιές φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν τα παρακάτω.

  • Αποφύγετε τις έντονες γεύσεις

  • Να έχετε φαγητά δροσερά ή σε θερμοκρασία δωματίου, τα οποία δεν έχουν έντονη οσμή

  • Τρώτε τροφές με χαμηλότερα λιπαρά, καθώς τα λίπη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν

  • Ενσωματώστε το τζίντζερ στις συνταγές σας

Δυσκοιλιότητα

Εάν η δυσκοιλιότητα γίνει πρόβλημα, τότε μπορεί να χρειαστεί να κάνετε τα παρακάτω για να ενθαρρύνετε τις τακτικές κινήσεις του εντέρου:

  • Τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια/όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους

  • Αυξήστε την πρόσληψη υγρών σε τουλάχιστον 2 έως 3 λίτρα την ημέρα. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση.

  • Δοκιμάστε λίγο περπάτημα χαμηλής έντασης.νΑυτό μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη των κινήσεων του γαστρεντερικού σωλήνα, που ονομάζονται περισταλτικές

  • Πίνετε ζεστά ροφήματα όπως τσάι, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να μαλακώσετε τα κόπρανα σας

Κούραση

Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται περισσότερη κόπωση όταν δεν τρώνε καλά ή όταν χάνουν βάρος κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Για να καταπολεμήσετε την κούραση , επιλέξτε σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και μικρά συχνά γεύματα, αντί για μεγάλα γεύματα.

Jenny.Gr
pexels

Τροφές που καλό είναι να αποφεύγετε με τον καρκίνο του μαστού

Εστιάζετε σε όλα τα πράγματα που είναι καλό να τρώτε, αλλά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ποιες τροφές να αποφεύγετε. Μιλήστε με τον ογκολόγο σας για ακριβείς συστάσεις, αλλά ως επί το πλείστον, όταν έχετε καρκίνο του μαστού, είναι καλό να αποφεύγετε:

  • Κρέας, ψάρι ή πουλερικά ωμά ή μισοψημένα

  • Ωμά αυγά

  • Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα

  • Άπλυτα φρούτα και λαχανικά

  • Υπολείμματα που είναι πάνω από τρεις έως τέσσερις ημέρες

  • Οποιοδήποτε τρόφιμο έχει μείνει σε μη ασφαλή θερμοκρασία για τέσσερις ή περισσότερες ώρες

Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα αλκοολούχα ποτά όταν είναι δυνατόν, καθώς είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης 105.986 γυναικών έδειξε ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων ποτηριών κρασί την εβδομάδα σε όλη τη ζωή αυξάνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας για καρκίνο του μαστού κατά ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό. Η μελέτη έδειξε 15% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού όταν οι γυναίκες έπιναν κατά μέσο όρο τρία έως έξι ποτά την εβδομάδα, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έπιναν.

Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν πιθανά οφέλη για την υγεία της καρδιάς από τη μέτρια πρόσληψη κόκκινου κρασιού, αλλά ανεξάρτητα από τον τύπο του αλκοόλ, η ημερήσια πρόσληψη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.

Ζητήστε εξειδικευμένη καθοδήγηση και υποστήριξη

Εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε παρενέργεια που επηρεάζει την ικανότητά σας να τρώτε τακτικά, ρωτήστε την ομάδα φροντίδας σας εάν μπορείτε να συναντήσετε έναν διαιτολόγο για να εξετάσετε εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις. Ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζετε συγκεκριμένες παρενέργειες που σχετίζονται με το φαγητό, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να συναντήσετε έναν διαιτολόγο, ειδικά κάποιον που ειδικεύεται στη φροντίδα του καρκίνου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.