WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αμύγδαλα vs καρύδια: Ποιος είναι ο πιο υγιεινός ξηρός καρπός;


JTeam

28 Οκτωβρίου 2024

Αμύγδαλα vs καρύδια: Ποιος είναι ο πιο υγιεινός ξηρός καρπός;
pexels
Είναι πιο υγιεινά τα αμύγδαλα ή τα καρύδια;

Οι ξηροί καρποί είναι νόστιμοι και πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά. Η προσθήκη μιας χούφτας αμύγδαλα ή καρύδια στην ημέρα σας είναι ένας εύκολος τρόπος για να πάρετε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιεινά για την καρδιά λιπαρά. Αλλά, αν πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα σε αμύγδαλα και καρύδια, ποιο από τα δυο είναι πιο υγιεινό;

Τόσο τα καρύδια όσο και τα αμύγδαλα αποτελούν μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι η επιλογή του πιο υγιεινού ξηρού καρπού είναι κάπως υποκειμενική, και εξαρτάται από τις ατομικές σας προτιμήσεις και στόχους υγείας. Τα αμύγδαλα και τα καρύδια περιέχουν καλές ποσότητες πολλών θρεπτικών συστατικών, με πιθανά οφέλη για την υγεία του εντέρου, την υγεία της καρδιάς και την υγεία του εγκεφάλου. Δείτε πώς να αποφασίσετε ποιον ξηρό καρπό να επιλέξετε για να εντάξετε στην καθημερινότητά σας.

Αμύγδαλα vs καρυδία: Οφέλη

Πρωτεΐνη

Τα αμύγδαλα και τα καρύδια περιέχουν και τα δύο φυτική πρωτεΐνη, η οποία σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι. Η πρωτεΐνη υποστηρίζει επίσης την οικοδόμηση και την επισκευή των μυών, καθώς και πολλές άλλες σωματικές διαδικασίες.

Τα αμύγδαλα είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης , με 6 γραμμάρια σε μια μερίδα των 30 γρ., επομένως είναι ένα υγιεινό σνακ για να σας κρατήσει χορτάτους μεταξύ των γευμάτων ή για να καταναλώσετε μετά από μια προπόνηση για μυϊκή αποκατάσταση. Ενώ τα αμύγδαλα παρέχουν 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 160 θερμίδες ανά μερίδα, τα καρύδια θα σας δώσουν λίγο παραπάνω από 4 γραμμάρια πρωτεΐνης για 185 θερμίδες. Αυτοί οι αριθμοί είναι αρκετά παρόμοιοι. Αλλά αν προσέχετε την πρόσληψη πρωτεϊνών και θερμίδων, τα αμύγδαλα έχουν ένα ελαφρύ πλεονέκτημα.

Φυτικές ίνες

Τόσο τα αμύγδαλα όσο και τα καρύδια παρέχουν μια μικρή ώθηση σε φυτικές ίνες , οι οποίες βοηθούν στην πέψη και στην υγεία της καρδιάς. Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα σας σταθερά και μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε πιο γεμάτοι μετά τα γεύματά σας.

Μια μερίδα 30 γρ. ανάλατα αμύγδαλα παρέχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών ενώ 30 γρ. καρύδια θα σας δώσουν περίπου 2 γραμμάρια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι καλό είναι να στοχεύουμε σε τουλάχιστον 25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα , μια χούφτα αμύγδαλα ή καρύδια μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε αυτόν τον στόχο. Αλλά τα αμύγδαλα έχουν περίπου διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών από τα καρύδια. Έτσι, εάν οι φυτικές ίνες είναι ένας από τους βασικούς σας στόχους, τα αμύγδαλα έχουν ένα προβάδισμα.

Υγιή λιπαρά

Ενώ τα αμύγδαλα και τα καρύδια περιέχουν και τα δύο λιπαρά οξέα που είναι υγιή για την καρδιά και τον εγκέφαλο, τα δεύτερα πραγματικά υπερέχουν. Πιο συγκεκριμένα τα καρύδια έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 και είναι ευεργετικά για την καρδιά και τον εγκέφαλο. Αυτές οι ενώσεις έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο. Εάν λοιπόν αναζητάτε τροφές για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου, τα καρύδια είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Jenny.Gr
pexels

Άλλα θρεπτικά συστατικά

Εκτός από φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και λίπη, και οι δύο ξηροί καρποί είναι γεμάτοι με μια ποικιλία από υγιεινά θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, τα αμύγδαλα περιέχουν καλές ποσότητες βιταμίνης Ε καθώς και μαγνήσιο , το οποίο έχει οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Τόσο τα αμύγδαλα όσο και τα καρύδια είναι πλούσια στο αμινοξύ L-αργινίνη , το είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, τα καρύδια περιέχουν πρεβιοτικές ενώσεις , οι οποίες υποστηρίζουν τα φιλικά βακτήρια στο έντερο σας και το γενικό μικροβίωμα του εντέρου σας.

Είναι πιο υγιεινά τα αμύγδαλα ή τα καρύδια;

Τόσο τα αμύγδαλα όσο και τα καρύδια είναι υγιεινές τροφές που μπορούν να παρέχουν άφθονα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά. Είναι και οι δύο καλές φυτικές πηγές πρωτεΐνης, φυτικών ινών, λιπών και άλλων βιταμινών και μετάλλων που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, την υγεία της καρδιάς, την υγεία του εγκεφάλου και πολλά άλλα. Ποιο, λοιπόν, από τα δυο είναι πιο υγιεινό; Η απάντηση εξαρτάται από τους προσωπικούς διατροφικούς σας στόχους. Από την άλλη μεριά δεν υπάρχει λόγος να επιλέξετε κάποιο από τα δυο, γιατί μπορείτε να προσθέσετε και τους δυο ξηρούς καρπούς στην καθημερινότητά σας και να λάβετε όλα τους τα οφέλη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.