WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς ο μη ελεγχόμενος διαβήτης τύπου 1 μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τον οργανισμό σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Οκτωβρίου 2024

Πώς ο μη ελεγχόμενος διαβήτης τύπου 1 μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τον οργανισμό σου
Unsplash
Χωρίς αποτελεσματική θεραπεία, ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να προχωρήσει, πυροδοτώντας την ανάπτυξη σοβαρών δευτερογενών προβλημάτων. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε

Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται σε υγιή κύτταρα στο πάγκρεας, δηλαδή στα βήτα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που βοηθά στη μεταφορά της γλυκόζης ή του σακχάρου στο αίμα σας στα κύτταρα για χρήση ως καύσιμο. Όταν δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη για να κάνετε αυτή τη δουλειά, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό σας και άλλες πτυχές της υγείας σας.

Η τήρηση του θεραπευτικού σας σχήματος και των ραντεβού με τον γιατρό μπορεί να να αποτρέψει τις βραχυπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις του τύπου 1. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης διατηρούνται σε ένα ασφαλές εύρος, μας επιτρέπει να νιώθουμε καλά και να αποδίδουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Έχετε δει τη διαφήμιση του Snickers όπου λένε, «Δεν είσαι ο εαυτός σου όταν πεινάς;» Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για οποιονδήποτε με διαβήτη του οποίου το σάκχαρο στο αίμα δεν βρίσκεται σε ισορροπία.

Όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (γνωστό και ως σάκχαρο στο αίμα) είναι πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά, μας επηρεάζει σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά, σε σημείο που παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή.

Πώς ο μη ελεγχόμενος διαβήτης τύπου 1 μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τον οργανισμό

Ο μακροχρόνιος μη ελεγχόμενος διαβήτης ή το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βλάψει την καρδιά, τους νεφρούς, τα μάτια και τα νεύρα σας. Ο διαβήτης θεωρείται «μη ελεγχόμενος» εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι 180 mg/dL ή υψηλότερα για μία ή δύο ώρες μετά το φαγητό, γνωστό και ως υπεργλυκαιμία. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε έλλειψη ινσουλίνης είτε επειδή κάποιος έχει αντίσταση στην ινσουλίνη , που σημαίνει ότι το σώμα δεν ανταποκρίνεται όπως θα έπρεπε στην ινσουλίνη και χρειάζεται περισσότερα για να ρυθμίσει σωστά το σάκχαρο στο αίμα. Αν και «χρειάζονται συνήθως πολλά χρόνια ανεξέλεγκτης γλυκόζης για να εμφανιστούν επιπλοκές, όταν έχετε υψηλό σάκχαρο στο αίμα για παρατεταμένες περιόδους, τελικά μπορεί να γίνει τοξικό για τα όργανα και τους ιστούς.

Ακολουθεί μια σύντομη ματιά σε μερικές από αυτές τις επιπλοκές:

Διαβητική κετοξέωση

Μια βραχυπρόθεσμη αλλά σοβαρή επιπλοκή του υψηλού σακχάρου στο αίμα είναι η διαβητική κετοξέωση , που σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη, οπότε αρχίζει να διασπά άλλες πηγές (κυρίως λίπος) για να δημιουργήσει καύσιμο. Αυτό προκαλεί την είσοδο οξέων στην κυκλοφορία του αίματος, τα οποία μπορεί να είναι τοξικά.

Θέματα όρασης

Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία όταν πρόκειται για νέα τύφλωσης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή στο διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας (DME). Αυτές οι επιπλοκές της όρασης συμβαίνουν επειδή τα υψηλά σάκχαρα στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στα μάτια σας. Και εάν δεν το αντιμετωπίσετε επαρκώς με ινσουλίνη, μπορεί τελικά να διατρέξετε τον κίνδυνο να τυφλωθείτε εξαιτίας της αιμορραγίας των τριχοειδών αγγείων στον αμφιβληστροειδή.

Ωστόσο, αυτό δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη και εάν συνεργαστείτε με έναν οφθαλμίατρο μπορείτε να αναστρέψετε ή να επιβραδύνετε τη βλάβη του οφθαλμού —που συχνά εκδηλώνεται ως θολή, παραμορφωμένη ή αποκλεισμένη κεντρική όραση—. Μπορεί να μην παρατηρήσετε καμία βλάβη στα μάτια σας στα αρχικά στάδια της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας , γι' αυτό είναι καλή ιδέα κλείνετε ραντεβού όχι μόνο με τον ενδοκρινολόγο σας, αλλά και με τον οφθαλμίατρό σας.

Jenny.Gr
pexels

Νεφροπάθεια

Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας. Μπορεί να πιστεύετε ότι οι νεφροί σας δεν θα έχουν καμία σχέση με τον διαβήτη, αλλά στην πραγματικότητα, με τον διαβήτη τύπου 1, τα μη ελεγχόμενα σάκχαρα στο αίμα μπορούν να επηρεάσουν την κυκλοφορία ή την αγγειακή παροχή στους νεφρούς. Ο νεφρός λειτουργεί αφαιρώντας τα απόβλητα από το αίμα για την παραγωγή ούρων μέσω εκατομμυρίων μικρών φίλτρων γνωστών ως νεφρώνων. Αλλά αυτά μπορεί να καταστραφούν, μαζί με τα αιμοφόρα αγγεία, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους νεφρούς να κάνουν τη δουλειά τους. Η λειτουργία των νεφρών μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου μέχρι να χρειαστείτε τελικά αντικατάσταση νεφρού ή αιμοκάθαρση. Ωστόσο, η νεφρική ανεπάρκεια είναι το χειρότερο σενάριο και, ευτυχώς, η νεφρική νόσος χαμηλού επιπέδου που σχετίζεται με διαβήτη μπορεί να αντιστραφεί με τον επαρκή έλεγχο των σακχάρων στο αίμα.

Νευροπάθεια που σχετίζεται με τον διαβήτη

Σε αυτήν την περίπτωση, τα υψηλά σάκχαρα στο αίμα σας βλάπτουν τα νεύρα σας λόγω της αγγειακής βλάβης που οδηγεί σε νευροπάθεια που σχετίζεται με τον διαβήτη. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και έλλειψη αίσθησης στα άκρα των δακτύλων ή στα πέλματα των ποδιών. Μόλις αναπτυχθεί αυτή η κατάσταση, δυστυχώς, γενικά δεν είναι αναστρέψιμη και πρέπει να τη διαχειριστείτε με άλλα μέσα. Σίγουρα πρέπει να ελέγχετε και το σάκχαρο στο αίμα, αλλά αυτό δεν θα ανατρέψει απαραίτητα τη διαδικασία.

Προβλήματα στα πόδια

Αν και μπορεί να ακούγεται σαν μια πρακτική που προϋπήρχε της σύγχρονης ιατρικής, οι ακρωτηριασμοί των ποδιών αυξάνονται και το 80% αυτών των ακρωτηριασμών είναι αποτέλεσμα επιπλοκών του διαβήτη. Αυτό μπορεί εν μέρει να σχετίζεται με τη νευροπάθεια που προκαλεί μούδιασμα στα πόδια και οδηγεί σε νευρική βλάβη, με αποτέλεσμα να τραυματίζετε πιο εύκολα τα πόδια σας χωρίς καν να το γνωρίζετε. Επιπλέον, η μόλυνση είναι συχνή επειδή τα υψηλά σάκχαρα οδηγούν σε αδυναμία επούλωσης της πληγής.

Τα προβλήματα κυκλοφορίας που προκαλούνται από το τον διαβήτη τύπου 1 μπορεί επίσης να σημαίνουν ότι το οξυγόνο και το αίμα δεν μπορούν να φτάσουν στα πόδια τόσο εύκολα, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να επουλωθούν σωστά. Όσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να επουλωθούν, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ακρωτηριασμού.

Καρδιοπάθειες και καρδιαγγειακά θέματα

Ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, Ανεξάρτητα από τον τύπο, οι ασθενείς με διαβήτη διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακή νόσου από εκείνους χωρίς διαβήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή, καθώς περνά ο καιρός και το σάκχαρο στο αίμα παραμένει ανεξέλεγκτο, τα μεγαλύτερα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα μπορεί να καταστραφούν και να βλάψουν το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα άτομα με διαβήτη είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν κάποιες συννοσηρότητες (δηλαδή, παράλληλες παθήσεις), όπως προβλήματα υψηλής αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης, που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς σας.

Γνωρίστε τον κίνδυνο για να αποφύγετε τις επιπλοκές

Εάν ανησυχείτε για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1, ορισμένα χρήσιμα εργαλεία και τακτικές μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ένα βήμα μπροστά. Για αρχή είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τυχόν πιθανά συμπτώματα, ώστε να μπορείτε να τα συζητήσετε στην επόμενη επίσκεψη σας στον γιατρό σας. Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε συμπτώματα διαβήτη τύπου 1 ή ότι το άμεσο οικογενειακό σας ιστορικό σας θέτει σε μεγαλύτερες πιθανότητες να την αναπτύξετε διαβήτη, μιλήστε με τον γιατρό σας για τυχόν εξετάσεις ή για τα επόμενα βήματα. Εάν τα επίπεδα σακχάρου σας είναι οριακά, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μια συνεχή παρακολούθηση γλυκόζης, η οποία σας παρέχει ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μέσω μιας συσκευής συνδεδεμένης στο σώμα σας.

Και αν τελικά αναπτύξετε διαβήτη τύπου 1, να ξέρετε ότι πολλές από αυτές τις σοβαρές επιπλοκές μπορούν να αποφευχθούν εάν λάβετε τον έλεγχο της πάθησης. Εάν κάνετε τις εξετάσεις σας, επισκέπτεστε τακτικά τους γιατρούς σας και παρακολουθείτε τη γλυκόζη στο αίμα σας, υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα αυτά τα ζητήματα να σας επηρεάσουν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.