Εάν η πιο πρόσφατη μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης ήταν υψηλή, πιθανότατα μιλήσατε με τον γιατρό σας σχετικά με το γιατί πρέπει να κάνετε για να τη μειώσετε. Τι γίνεται όμως αν η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλή μόνο τη νύχτα, ενώ κοιμάστε; Η νυχτερινή υπέρταση είναι ο ιατρικός όρος για την υψηλή αρτηριακή πίεση τη νύχτα και είναι πραγματικό φαινόμενο. Μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που θεωρείται ότι έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της ημέρας ή, πιθανώς πιο συχνά.
Τι προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση τη νύχτα; Και πώς θα ξέρετε ότι την έχετε, όταν κοιμάστε βαθιά ενώ συμβαίνει; Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για τη νυχτερινή υπέρταση και πώς να τη μειώσετε αργά το βράδυ (και κατά τη διάρκεια της ημέρας).
Τι είναι η νυχτερινή υπέρταση;
Για να κατανοήσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση τη νύχτα είναι καλό να γνωρίζουμε τα βασικά της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η αρτηριακή πίεση μετρά τη δύναμη του αίματός σας που πιέζει τα τοιχώματα της αρτηρίας σας . Ο συστολικός αριθμός είναι η δύναμη καθώς η καρδιά σας αντλεί αίμα προς το σώμα σας. Ο διαστολικός αριθμός είναι η δύναμη καθώς η καρδιά σας χαλαρώνει ανάμεσα στους χτύπους.
Συνήθως, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια ένδειξη τουλάχιστον 130/80. Αλλά τη νύχτα, το όριο για την υψηλή αρτηριακή πίεση είναι χαμηλότερο - 110/65 - σύμφωνα με μια αναφορά στο περιοδικό AHA, Hypertension. Αυτό συμβαίνει επειδή η αρτηριακή σας πίεση πέφτει φυσικά τη νύχτα, καθώς ο καρδιακός σας ρυθμός επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και το αίμα μπορεί να κυκλοφορήσει πιο εύκολα σε όλο το σώμα σας επειδή δεν χρειάζεται να λειτουργεί ενάντια στη βαρύτητα για να επιστρέψει στην καρδιά. Αυτός είναι και ο ένας λόγος που η υπέρταση τη νύχτα είναι ιδιαίτερα αινιγματική, δεδομένου ότι τα αιμοφόρα αγγεία σας δεν χρειάζεται να πολεμούν τη βαρύτητα για να κάνουν τη δουλειά τους. Η υψηλή αρτηριακή πίεση τη νύχτα έχει όλους τους ίδιους κινδύνους με την υψηλή πίεση κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια και νεφρική βλάβη.
Αιτίες και παράγοντες κινδύνου
Οι ίδιοι παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν επίσης να την αυξήσουν και τη νύχτα, συμπεριλαμβανομένων:
- Το να είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
- Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Μια διατροφή πλούσια σε αλάτι
- Δεν ασκείστε αρκετά
- Κάπνισμα
Η κύρια αιτία της νυχτερινής υπέρτασης είναι η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος. Το επιπλέον αίμα αυξάνει την πίεση στις αρτηρίες σας. Αυτή η αύξηση του όγκου του αίματος μπορεί να συμβεί εάν έχετε αγγειακή νόσο ή εάν τρώτε πολύ αλάτι. Καταστάσεις όπως η παχυσαρκία , ο διαβήτης και η υπνική άπνοια μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα.
Το γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση μόνο τη νύχτα παραμένει μυστήριο. Μπορεί να σχετίζεται με φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως η υπνική άπνοια ή οι εξάψεις στην εμμηνόπαυση. Τόσο η άπνοια όσο και οι εξάψεις ενεργοποιούν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Πάνω από το 45% των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση που βρίσκονται σε θεραπεία εξακολουθούν να έχουν ανεξέλεγκτη νυχτερινή υπέρταση, σύμφωνα με μια μελέτη στο Hypertension Research.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα συνήθως είναι εμφανή, γιατί πιθανότατα δεν θα έχετε καθόλου. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρατηρούν τίποτα έως ότου η αρτηριακή τους πίεση είναι πολύ υψηλή (όπως 180/120). Μόνο τότε μπορεί να έχετε συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη , πόνο στο στήθος και θολή όραση.
Διάγνωση και έλεγχος
Πώς θα ξέρετε λοιπόν ότι έχετε νυχτερινή υπέρταση; Δεν είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς ξυπνάμε στη μέση της νύχτας για να μετρήσουμε την αρτηριακή μας πίεση. Ο μόνος τρόπος για να ξέρετε πραγματικά τι συμβαίνει είναι να κάνετε 24ωρη παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης εάν υπάρχει υποψία. Για αυτό το τεστ, φοράτε μια συσκευή που παρακολουθεί την αρτηριακή σας πίεση σε τακτά χρονικά διαστήματα για 24 ώρες (μία φορά κάθε 15 έως 30 λεπτά ενώ είστε ξύπνιοι και μία φορά κάθε 30 έως 60 λεπτά ενώ κοιμάστε) .
Θεραπεία
Ο τρόπος αντιμετώπισης της υψηλής αρτηριακής πίεσης τη νύχτα είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό, επειδή δεν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές που να συγκρίνουν την αποτελεσματικότητα διαφορετικών θεραπειών. Δεν υπάρχει ουσιαστικά, αυτή τη στιγμή, καμία επίσημη καθοδήγηση για το τι πρέπει να γίνει με τη νυχτερινή υπέρταση. Ωστόσο μια αναφορά για τη θεραπεία της νυχτερινής υπέρτασης στο The Journal of Clinical Hypertension προτείνει μερικές στρατηγικές για τη διαχείριση της. Το πρώτο είναι η αντιμετώπιση της αιτίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον περιορισμό του αλατιού στη διατροφή σας, τη διαχείριση της άπνοιας ύπνου και τη θεραπεία καταστάσεων όπως η χρόνια νεφρική νόσο, η καρδιακή ανεπάρκεια ή ο διαβήτης.
Για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να πάρετε φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα είναι τα ίδια που θεραπεύουν την υπέρταση κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά ο τύπος ή ο χρόνος μπορεί να διαφέρει για τη θεραπεία της νυχτερινής υπέρτασης. Η αναφορά στο The Journal of Clinical Hypertension προτείνει τη χρήση φαρμάκων μακράς δράσης, για να διασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματά τους διαρκούν όλη τη νύχτα.
Αλλαγές τρόπου ζωής
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι οι παρακάτω:
- Μειώστε το αλάτι και προσθέστε περισσότερο κάλιο (από τροφές όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά και φασόλια) στη διατροφή σας
- Κάντε τουλάχιστον 2 ώρες και 30 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα
- Κοιμηθείτε αρκετά
- Περιορίστε την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε
- Χάστε βάρος εάν είστε υπέρβαροι
- Μειώστε το άγχος
- Μην καπνίζετε
Ο καθένας με υψηλή αρτηριακή πίεση είναι διαφορετικός. Η θεραπεία σας πρέπει να είναι εξατομικευμένη. Όταν η αρτηριακή πίεση ενός ασθενούς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο αλάτι, συνιστάται η δίαιτα DASH που είναι χαμηλή σε αλάτι. Για εκείνους των οποίων η αρτηριακή πίεση αυξάνεται λόγω της καφεΐνης ή του αλκοόλ, καλό είναι να τα αποφεύγουν αυτές τη νύχτα.
Ενώ η νυχτερινή υπέρταση είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, πιθανότατα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε εάν κάνετε τακτικούς ελέγχους και εάν η πίεσή σας κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι φυσιολογική, γιατί το ποσοστό των ανθρώπων που θα έχουν μεμονωμένη νυχτερινή υπέρταση, είναι πολύ μικρό. Αλλά εάν έχετε συμπτώματα όπως δύσπνοια ή ανεξήγητα ξυπνήματα τη νύχτα ή διατρέχετε κινδύνους όπως χρόνια νεφρική νόσο, υπνική άπνοια ή διαβήτη, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει 24ωρη παρακολούθηση για να βεβαιωθεί ότι η αρτηριακή σας πίεση είναι υπό έλεγχο τη νύχτα. Και αν είναι υψηλή, μια προσαρμογή των φαρμάκων μπορεί να σας βοηθήσει να τη μειώσετε.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.