Να τι συμβαίνει στις ορμόνες σου όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος
Τζουλιάννα Καρνέζη
1 Δεκεμβρίου 2024
Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Εκτός από όταν πρόκειται για απώλεια βάρους. Για χρόνια, οι διαιτολόγοι ορκίζονταν ότι η διαχείριση του βάρους συνοψίζεται σε μια απλή εξίσωση: Τρώτε λιγότερο, χάνετε περισσότερα. Λογικό ακούγεται. Αλλά σήμερα, γνωρίζουμε ότι το να χάσεις κιλά δεν είναι μόνο μαθηματικά. Γιατί η απώλεια βάρους είναι μια τέτοια πρόκληση; Ένας μεγάλος λόγος είναι οι ορμόνες σας.
Το σώμα μας είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να προστατεύεται από την πείνα. Άρα, παρόλο που μπορεί να θέλετε να χάσετε βάρος γρήγορα, το σώμα σας έχει εντελώς άλλα σχέδια. Και πραγματικά δεν έχει σημασία ποια δίαιτα θα επιλέξετε. Είτε πρόκειται για κετογινική, διαλείπουσα νηστεία ή μείωση θερμίδων, η ταχεία απώλεια βάρους πυροδοτεί τον κώδωνα του κινδύνου που λέει στο σώμα σας να επαναφέρει το status quo ante bellum. Μόλις λάβει το σήμα κινδύνου δραστηριοποιείται, απελευθερώνοντας διάφορες ορμόνες που έχουν σχεδιαστεί για να επαναφέρουν το βάρος που χάσατε.
Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Κατανοώντας πώς λειτουργούν οι ορμόνες, μπορείτε να αναπτύξετε στρατηγικές και να κρατήσετε τα κιλά μακριά για τα καλά. Εδώ είναι πέντε κοινές ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν όταν χάνετε βάρος, καθώς και μια απλή στρατηγική για να τις ξεπεράσετε.
4 πράγματα που συμβαίνουν στις ορμόνες σας όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος
Δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε το φαγητό
Πεινάτε συνέχεια; Κατηγορήστε τη γκρελίνη, μια ορμόνη που παράγεται στο στομάχι σας. Η δουλειά της είναι να διασφαλίζει ότι το σώμα σας έχει μια σταθερή παροχή ενέργειας. Αρχίζει και αυξάνεται όταν δεν έχετε φάει, στέλνοντας σήματα πείνας από το έντερό σας στον εγκέφαλό σας που σας λέει να αρχίσετε να σκέφτεστε το επόμενο γεύμα σας. Το πρόβλημα είναι ότι η γκρελίνη δεν αυξάνεται μόνο όταν η κοιλιά σας είναι άδεια. Αυξάνεται επίσης όταν χάνετε κιλά, οδηγώντας σε μια έντονη πείνα που καθιστά σχεδόν αδύνατο να διατηρήσετε το νέο σας βάρος.
Μόλις αρχίσετε να τρώτε, είναι δύσκολο να σταματήσετε
Εάν η γκρελίνη σας κάνει να πεινάτε, τότε η λεπτίνη έχει να κάνει με το να αισθάνεστε χορτάτοι. Η λεπτίνη παράγεται στα λιποκύτταρά σας και η αποστολή της είναι η διατήρηση της ενέργειας. Όταν έχετε αρκετό λίπος, παράγετε πολλή λεπτίνη. Έτσι, νιώθετε εύκολα ικανοποιημένοι και όλοι είναι ευχαριστημένοι. Αλλά όταν το λίπος αρχίζει να μειώνεται, ακολουθεί η λεπτίνη, καθιστώντας δύσκολο να γνωρίζετε πότε να αφήσετε κάτω το πιρούνι.
Ίσως θέλετε να τρώτε πιο συχνά
Υπάρχει μια ορμόνη στο λεπτό έντερο, που ονομάζεται χολοκυστοκινίνη (CCK), που λειτουργεί μειώνοντας τον ρυθμό με τον οποίο το φαγητό αδειάζει από το στομάχι σας. Εκτός κι αν αρχίσετε να χάνεις βάρος. Τότε η CCK αρχίζει να μειώνεται.
Ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται
Οι ορμόνες δεν έχουν να κάνουν μόνο με την όρεξη. Επηρεάζουν επίσης την καύση των θερμίδων. Πάρτε τη λεπτίνη, για παράδειγμα. Εκτός από το ότι σας βοηθά να τρώτε λιγότερο, η λεπτίνη διατηρεί επίσης τον θυρεοειδή σας - και επομένως τον μεταβολισμό σας - σε άριστη κατάσταση. Αλλά όταν η λεπτίνη μειώνεται μετά την απώλεια βάρους, ο μεταβολισμός συχνά επιβραδύνεται, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να τρώτε λιγότερο μόνο για να διατηρήσετε το νέο σας βάρος.
Λοιπόν, πώς μπορείτε να χάσετε βάρος χωρίς όλο αυτό το πρόβλημα των ορμονών;
Λοιπόν, πώς εκμεταλλεύεστε τα οφέλη ορισμένων ορμονών, ενώ ελαχιστοποιείτε τα μειονεκτήματα άλλων; Ως διαιτολόγος, είμαι μεγάλος οπαδός μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε ολόκληρα, τρόφιμα (η Μεσογειακή διατροφή είναι ένα εξαιρετικό παραδείγματα). Αυτός ο τρόπος διατροφής είναι χορταστικός και εύκολο να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα, καθώς δεν προτείνει τον περιορισμό κάποιου φαγητού — ακόμη και οι γλυκές λιχουδιές είναι στο μενού, όταν τις απολαμβάνετε με μέτρο.
Τέλος η έρευνα μας λέει ότι οι περιοριστικές δίαιτες της μόδας δεν λειτουργούν όταν πρόκειται για απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, αναπόφευκτα κάνουν τη διαδικασία απώλειας βάρους πιο δύσκολη στέλνοντας το σώμα σας —ιδιαίτερα τις ορμόνες σας— σε λειτουργία προστασίας. Αν και μπορεί να φαίνεται δελεαστικό να ακολουθείτε την πιο πρόσφατη τάση για διαλείπουσα νηστεία ή την κετογονική δίαιτα, είναι πολύ καλύτερα να ακολουθείτε ένα διατροφικό μοτίβο που θα σας κάνει να νιώθετε καλά στο τέλος της ημέρας –όχι στερημένοι–.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.