WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να γιατί τρως κάθε φορά που έχεις άγχος και πώς να το σταματήσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Ιανουαρίου 2025

Να γιατί τρως κάθε φορά που έχεις άγχος και πώς να το σταματήσεις
unsplash
Εάν το φαγητό είναι η λύση για το στρες, δεν είστε μόνοι. Η στροφή σε ένα αγαπημένο σνακ ή γεύμα για να καλύψετε συναισθηματικές ανάγκες, να μειώσετε το άγχος και να διώξετε το στρες είναι μια κοινή πρακτική. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να περιοριστεί αυτό.

Γνωστή και ως συναισθηματική διατροφή, η διαχείριση του άγχους περιλαμβάνει τη χρήση της τροφής ως μηχανισμού αντιμετώπισης για να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα. Συνήθως, δεν έχει να κάνει με τη σωματική πείνα, αλλά με την καταπραϋντική ή την καταστολή δυσάρεστων συναισθημάτων και καταστάσεων. Εάν χρησιμοποιείτε το φαγητό ως τρόπο διαχείρισης του στρες, μπορεί να αναρωτιέστε γιατί θέλετε να τρώτε όταν είστε αγχωμένοι, πώς μπορείτε να το σταματήσετε και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το στρες.

Γιατί θέλετε να τρώτε όταν είστε αγχωμένοι;

Το να νιώθετε άγχος και ανησυχία δεν είναι και ο καλύτερος συνδυασμός, ειδικά όταν το αγαπημένο σας σνακ είναι κοντά. Όταν τρώτε για να ικανοποιήσετε μια συναισθηματική ανάγκη, η ανακούφιση που παρέχει η τροφή είναι συχνά προσωρινή. Από φυσιολογική άποψη, το στρες αναγκάζει τα επινεφρίδια σας να απελευθερώνουν μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη . Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να παρατηρήσετε αύξηση της όρεξης και επιθυμία να φάτε ζαχαρούχα, αλμυρά ή λιπαρά τρόφιμα.

Ωστόσο, αυτή η επιθυμία για φαγητό δεν είναι αποτέλεσμα πραγματικής πείνας. Αντιθέτως, ο εγκέφαλός σας, σας λέει να φάτε για να προετοιμαστείτε για μια δυνητικά επιβλαβή κατάσταση. Τυπικά, το στρες υποχωρεί και τα επίπεδα κορτιζόλης επιστρέφουν στα αρχικά επίπεδα. Έτσι λοιπόν το να κατακλύζεστε από καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες και να μην βρίσκετε τρόπους να τους διαχειρίζεστε μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και σε υπερκατανάλωση τροφής.

Εάν νιώθετε θλίψη μετά από μια ξαφνική απώλεια ή απογοήτευση μετά από έναν καυγά με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, για παράδειγμα, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να στραφείτε σε ένα ζαχαροπλαστείο, μια σακούλα πατατάκια ή ένα ζαχαρωτό για να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας, αντί να τα αντιμετωπίσετε με άλλους τρόπους, όπως η επικοινωνία.

Jenny.Gr
unsplash

Πώς μπορείτε να σταματήστε να τρώτε όταν έχετε άγχος

Το να θέσετε ένα τέλος στο άγχος μπορεί να φαίνεται δύσκολο έργο. Γι' αυτό είναι σημαντικό αντιμετωπίσετε αυτό το συναίσθημα σταδιακά. Ακολουθούν τρεις τρόποι για να σταματήσετε να τρώτε λόγω άγχους.

Γνωρίστε τους στρεσογόνους παράγοντες

Η γνώση των στρεσογόνων παραγόντων που σας κάνουν να αναζητάτε φαγητό είναι το πρώτο βήμα για να σταματήσετε να τρώτε κάθε φορά που έχετε άγχος. Αυτό ξεκινά με το check in με τον εαυτό σας. Πριν κατευθυνθείτε στην κουζίνα, αναρωτηθείτε αν τρώτε επειδή πεινάτε ή αν είναι μια απάντηση σε κάτι άλλο. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, προσδιορίστε σε τι απαντάτε και σημειώστε το. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιες καταστάσεις προκαλούν την κατανάλωση φαγητού λόγω άγχους.

Κρύψτε τις τροφές που προτιμάτε

Αφού εντοπίσετε τους στρεσογόνους παράγοντες σας, το επόμενο βήμα είναι να κρύψετε τα τρόφιμα που προτιμάτε, ειδικά εάν είναι πλούσια σε ζάχαρη, βαριά επεξεργασμένα ή πλούσια σε trans ή κορεσμένα λιπαρά. Όταν αισθάνεστε άγχος, αντικαταστήστε αυτές τις τροφές με πιο θρεπτικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν στη συγκράτηση της πείνας, όπως μήλα και φυστικοβούτυρο ή καρότο και χούμους.

Αντιμετωπίστε το άγχος με άλλες δραστηριότητες

Ωστόσο, δεν είναι πάντα δυνατό να αποφεύγετε το φαγητό. Όταν το άγχος είναι υψηλό και το φαγητό είναι κοντά, είναι χρήσιμο να βρίσκετε άλλους τρόπους για να το αντιμετωπίσετε. Εδώ είναι μερικές ιδέες για να δοκιμάσετε:

  • Κάντε 10-15 λεπτά περπάτημα
  • Εξασκηθείτε στη διαφραγματική αναπνοή (κοιλιακή αναπνοή)
  • Πιείτε ένα ποτήρι νερό
  • Καλέστε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας.
  • Γράψτε σε ένα ημερολόγιο.
  • Πάρτε ένα βιβλίο ζωγραφικής για ενήλικες και καταπολεμήστε το άγχος με δημιουργικότητα
  • Ακούστε έναν καθοδηγούμενο διαλογισμό
  • Διαβάστε ένα ή δύο κεφάλαια από ένα βιβλίο ή λύστε ένα σταυρόλεξο
  • Κρατήστε τα χέρια σας απασχολημένα με ένα χόμπι όπως το πλέξιμο ή το σφίξιμο μιας μπάλας άγχους

Η στροφή προς το φαγητό όταν αντιμετωπίζετε στρες είναι σύνηθες φαινόμενο. Ωστόσο, οποιαδήποτε ανακούφιση προσφέρει είναι συχνά προσωρινή. Όμως δεν είναι δυνατή η πλήρης αποφυγή του άγχους. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να βρίσκετε υγιείς τρόπους αντιμετώπισης των καθημερινών στρεσογόνων παραγόντων και του άγχους που δεν συνεπάγονται πάντα με την κατανάλωση φαγητού. Ωστόσο, εάν η δοκιμή νέων συμπεριφορών δεν προσφέρει ανακούφιση από το άγχος, σκεφτείτε να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.