
Εξ ορισμού, το γάλα είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά υγρό που παράγουν τα θηλαστικά για να ταΐσουν τα μικρά τους. Είναι πλούσιο με σημαντικά θρεπτικά συστατικά και μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι περίπου 3 μερίδες την ημέρα για τους περισσότερους ενήλικες. Παρόλα αυτά επειδή η κατανάλωση γάλακτος είναι ένα θέμα που συζητείται έντονα στον κόσμο της διατροφής, ίσως αναρωτιέστε αν είναι υγιεινό ή επιβλαβές.
Το αγελαδινό γάλα μπορεί να προσφέρει πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες Β-12 και Α, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων και μπορεί να είναι ένα θρεπτικό μέρος μιας ποικίλης διατροφής. Ενώ όμως εξακολουθεί να είναι μια δημοφιλής τροφή, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το γάλα μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στον οργανισμό. Άλλες έρευνες, ωστόσο, επισημαίνουν τα οφέλη των γαλακτοκομικών για την υγεία.
Λοιπόν, ποια είναι η αλήθεια; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του γάλακτος , καθώς και ορισμένες εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να θέλετε να εξετάσετε εάν δεν μπορείτε να ανεχτείτε το γάλα ή επιλέξετε να μην το πιείτε.
Τα οφέλη του γάλακτος
Ανάπτυξη των οστών
Το γάλα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας στα παιδιά, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο παιδικών καταγμάτων. Παλαιότερη έρευνα δείχνει ότι οι έγκυες γυναίκες που ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή που περιελάμβανε άφθονα γαλακτοκομικά και πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα είχαν παιδιά με καλύτερη ανάπτυξη και μάζα των οστών, σε σύγκριση με γυναίκες που ακολουθούσαν λιγότερο υγιεινές δίαιτες. Το γάλα παρέχει επίσης πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση και τη διατήρηση υγιών οστών, δοντιών και μυών. Ένα φλιτζάνι γάλα παρέχει 7 έως 8 γραμμάρια καζεΐνη και πρωτεϊνών ορού γάλακτος .
Υγεία οστών και δοντιών
Ένα φλιτζάνι γάλα περιέχει σχεδόν 30 τοις εκατό της ημερήσιας ανάγκης σε ασβέστιο για τους ενήλικες. Περιέχει επίσης κάλιο και μαγνήσιο. Αυτά τα μέταλλα είναι σημαντικά για υγιή οστά και δόντια. Επίσης πολλά γάλατα έχουν βιταμίνη D ως πρόσθετο συστατικό. Ένα φλιτζάνι εμπλουτισμένο γάλα περιέχει περίπου 21 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Η βιταμίνη D είναι μια σημαντική βιταμίνη που παίζει πολλούς ρόλους στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της προαγωγής της απορρόφησης του ασβεστίου και της ανοργανοποίησης των οστών.
Υγεία καρδιάς
Το λίπος του γάλακτος μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων της HDL (καλής) χοληστερόλης . Έχοντας υγιή επίπεδα HDL χοληστερόλης μπορείτε να αποτρέψετε τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό. Επιπλέον, το γάλα είναι μια καλή πηγή καλίου. Αυτό το μέταλλο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Αρνητικές επιπτώσεις του γάλακτος
Αλλεργίες
Έως και 7,5 τοις εκατό των παιδιών έχουν αλλεργία στο γάλα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει δερματικές αντιδράσεις, όπως έκζεμα, και εντερικά συμπτώματα, όπως:
- Κολικό
- Δυσκοιλιότητα
- Διάρροια
- Άλλες σοβαρές αντιδράσεις περιλαμβάνουν:
- Αναφυλαξία
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Αιματηρά κόπρανα
Οι ενήλικες μπορεί επίσης να αναπτύξουν αλλεργία στο γάλα.
Δυσανεξία στη λακτόζη
Το αγελαδινό γάλα έχει υψηλότερη ποσότητα λακτόζης από το γάλα άλλων ζώων. Εκτιμάται ότι το 65 έως 70 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποια μορφή δυσανεξίας στη λακτόζη. Τα περισσότερα άτομα με αυτή την πάθηση μπορούν να προσθέσουν με ασφάλεια μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών στη διατροφή τους.
Καρκίνοι
Τα στοιχεία για το ρόλο των γαλακτοκομικών προϊόντων και των διαφόρων μορφών καρκίνου είναι δυφορούμενα. Το αγελαδινό γάλα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστης και δεν φαίνεται να συνδέεται με καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι η περίσσεια ασβεστίου από το γάλα και από άλλες τροφές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Εναλλακτικές λύσεις στο γάλα
Εάν δεν είστε λάτρεις του γάλακτος, υπάρχουν και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν παρόμοια θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, το γιαούρτι χωρίς ζάχαρη που παρασκευάζεται από γάλα περιέχει την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης, ασβεστίου και φωσφόρου. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε φυτικά γάλατα όπως το γάλα αμυγδάλου, γάλα από κάσιους, το γάλα σόγιας και το γάλα βρώμης. Όταν επιλέγετε ένα μη γαλακτοκομικό υποκατάστατο γάλακτος, να έχετε κατά νου ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν πρόσθετα συστατικά όπως γλυκαντικά, τεχνητά αρώματα, συντηρητικά και πηκτικά. Γι αυτό και είναι σημαντικό να διαβάζετε τα συστατικά για να προσδιορίσετε ποιο ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε ποικιλίες χωρίς ζάχαρη για να περιορίσετε την ποσότητα που λαμβάνετε από τη διατροφή σας.
Εν κατακλείδι το γάλα είναι ένα ρόφημα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας με διάφορους τρόπους. Ωστόσο εάν δεν το προτιμάτε ή δεν μπορείτε να το αφομοιώσετε υπάρχουν πολλές άλλες εναλλακτικές.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.