WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως ζάχαρη και έχεις διαβήτη


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Απριλίου 2025

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως ζάχαρη και έχεις διαβήτη
pexels
Αν και η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά το σώμα σας όταν έχετε διαβήτη, δεν χρειάζεται να την εγκαταλείψετε.

Ο διαβήτης επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να μεταφέρει τη ζάχαρη έξω από την κυκλοφορία του αίματος και στα κύτταρα. Όταν πρόκειται για τη διαχείριση του διαβήτη, υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση σχετικά με το τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε. Μια μέρα ένα άρθρο στο διαδίκτυο σας λέει να αποφύγετε εντελώς τη ζάχαρη και την επόμενη είναι εντάξει να τρώτε μόνο ορισμένα σάκχαρα. Πιστέψτε με, ακόμα και ως διαιτολόγος ξέρω πόσο μπερδεμένο μπορεί να είναι αυτό. Γι' αυτό και σε αυτό το άρθρο θα μάθετε τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ζάχαρη εάν έχετε διαβήτη και τις στρατηγικές για να απολαμβάνετε γλυκές λιχουδιές ενώ διαχειρίζεστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Κατανόηση της ζάχαρης και του διαβήτη

Η ζάχαρη είναι ένα είδος υδατάνθρακα που βρίσκεται στα τρόφιμα. Εκτός από τη γλυκύτητα, είναι μια πηγή ενέργειας, συνεισφέροντας 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Η ζάχαρη βρίσκεται στα φυτά και μπορεί επίσης να παραχθεί τεχνητά σε εργαστήριο. Όταν μιλάμε για τη ζάχαρη στα τρόφιμα, συχνά χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

Φυσικά σάκχαρα: Αυτά τα σάκχαρα υπάρχουν φυσικά στα τρόφιμα και δεν προστίθενται από τον κατασκευαστή. Για παράδειγμα, το γάλα είναι φυσικά γλυκό χάρη σε ένα είδος ζάχαρης που ονομάζεται λακτόζη και η σάλτσα μήλου περιέχει φρουκτόζη, μια ζάχαρη που βρίσκεται στα μήλα.

Προστιθέμενα σάκχαρα: Η ζάχαρη που προστίθεται σε ένα τρόφιμο κατά την επεξεργασία ή την παρασκευή θεωρείται προστιθέμενο σάκχαρο. Κοινά παραδείγματα πρόσθετης ζάχαρης περιλαμβάνουν δεξτρόζη, σακχαρόζη, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, μέλι, σιρόπι σφενδάμου και συμπυκνωμένες μορφές φρούτων και λαχανικών.

Τόσο τα φυσικά όσο και τα προστιθέμενα σάκχαρα είναι υδατάνθρακες και μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Είτε τρώτε ένα μήλο είτε ένα μπισκότο, το σώμα σας θα διασπάσει αυτά τα μόρια ζάχαρης σε γλυκόζη. Η κύρια διαφορά είναι ότι οι φυσικές πηγές ζάχαρης περιέχουν πρόσθετα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, που υποστηρίζουν τη συνολική σας υγεία.

Πώς η ζάχαρη επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα

Κατά τη διάρκεια της πέψης, η ζάχαρη διασπάται σε γλυκόζη και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος. Σε υγιή άτομα χωρίς διαβήτη, το σώμα ανταποκρίνεται απελευθερώνοντας ινσουλίνη - μια ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά της γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα, μειώνοντας αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, στην περίπτωση του διαβήτη, η ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα επηρεάζεται. Όταν καταναλώνετε ζάχαρη και έχετε διαβήτη είτε δεν έχει αρκετή ινσουλίνη για να μεταφέρει το σάκχαρο στα κύτταρα για ενέργεια ή τα κύτταρα είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη, αναγκάζοντας το σάκχαρο να παραμείνει στην κυκλοφορία του αίματος αντί στα κύτταρα για ενέργεια, με αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Υπεργλυκαιμία

Με την πάροδο του χρόνου, τα συχνά αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έχουν ως αποτέλεσμα μια κατάσταση γνωστή ως υπεργλυκαιμία ή υψηλά σάκχαρα στο αίμα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η υπεργλυκαιμία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από συμπτώματα και καταστάσεις που απαιτούν ιατρική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων των νευρικών βλαβών, της αμφιβληστροειδοπάθειας, των καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων. Πιθανά σημάδια υπεργλυκαιμίας περιλαμβάνουν:

  • Συχνουρία
  • Πονοκέφαλοι
  • Θολή όραση
  • Αυξημένη δίψα
  • Κούραση
  • Κακή επούλωση πληγών
  • Απώλεια βάρους
  • Δερματικές λοιμώξεις

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε εάν τα σάκχαρά σας είναι πολύ υψηλά είναι μετρώντας τα επίπεδά σας λίγο πριν το φαγητό και ξανά δύο ώρες αργότερα.

Τι κάνει η ζάχαρη στο σώμα σας εάν έχετε διαβήτη

Είναι φυσιολογικό και επιθυμητό να αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση τροφών με ζάχαρη ή άλλους υδατάνθρακες. Σε κάποιον χωρίς διαβήτη, το σάκχαρο στο αίμα παραμένει σε ένα υγιές εύρος. Κάποιος με διαβήτη μπορεί να έχει αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή να πέσει σε επίπεδα που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα τώρα ή κάποια στιγμή στη ζωή του. Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας εάν έχετε διαβήτη.

Μπορεί να αντιμετωπίσετε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Επειδή ο διαβήτης επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να μεταφέρει αποτελεσματικά τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος και στα κύτταρα, η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι σε κάποιον χωρίς διαβήτη.

Εάν παίρνετε φάρμακα για τον διαβήτη, όπως η ινσουλίνη ταχείας δράσης, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας θα πρέπει να επανέλθουν σε ένα φυσιολογικό εύρος εντός κατάλληλου χρονικού πλαισίου, με την προϋπόθεση ότι η δόση του φαρμάκου σας χορηγείται σωστά. Ωστόσο, εάν τρώτε μεγάλη ποσότητα ζάχαρης ή εάν η δόση του φαρμάκου σας δεν είναι απολύτως κατάλληλη για τις ανάγκες σας, μπορεί να έχετε παρατεταμένα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που μπορεί να προκαλέσουν άλλα προβλήματα υγείας.

Μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολία συγκέντρωσης και πονοκεφάλους

Η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή καυσίμου για τον εγκέφαλό σας. Όταν η γλυκόζη δεν μεταφέρεται στα κύτταρα, ο εγκέφαλός σας δεν λαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να δυσκολευτείτε να συγκεντρωθείτε ή να αντιμετωπίσετε πονοκεφάλους. Πολλοί είναι εκείνου που δεν γνωρίζουν ότι τα προβλήματα συγκέντρωσης ή οι πονοκέφαλοι τους σχετίζονται με υψηλά σάκχαρα στο αίμα, καθώς αυτά είναι κοινά συμπτώματα μιας ποικιλίας καταστάσεων.

Jenny.Gr

Μπορεί να αισθανθείτε κόπωση, αυξημένη δίψα και συχνοουρία

Η υπερβολική γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα σας μπορεί να προκαλέσει υπερένταση των νεφρών σας. Σε υγιή άτομα, οι νεφροί παίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα χάρη σε ένα περίπλοκο σύστημα φιλτραρίσματος. Ωστόσο, όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά, μπορεί να προκαλέσει άντληση περισσότερου νερού στα ούρα, αλλάζοντας την κατάσταση ενυδάτωσης του σώματος. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αισθάνεστε πιο διψασμένοι ή να χρειάζεται να ουρείτε πιο συχνά.

Μπορεί να αντιμετωπίσετε θολή όραση

Έχετε παρατηρήσει ποτέ θολή όραση μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη; Αυτή η η προσωρινή αλλαγή στην όραση οφείλεται σε αλλαγές υγρών που συμβαίνουν όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι αυξημένα. Ευτυχώς, η γρήγορη διόρθωση των επιπέδων σακχάρου μπορεί να επαναφέρει την όρασή σας στη συνηθισμένη της κατάσταση. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, τα ανεπαρκώς ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη βλάβη στα μάτια, γνωστή ως διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο για πιο σοβαρές καταστάσεις υγείας

Περιστασιακά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να έχουν βραχυπρόθεσμες συνέπειες, όπως πονοκεφάλους, κόπωση, θολή όραση, αυξημένη δίψα και αυξημένη ούρηση. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, τα σταθερά αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για πιο σοβαρές παθήσεις υγείας, όπως νευρική βλάβη, καρδιακές παθήσεις, μειωμένη όραση, νεφρική νόσο και άλλα.

Μακροπρόθεσμα, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα προκαλεί πλήθος χρόνιων προβλημάτων. Όταν υπάρχει περίσσεια σακχάρου στο αίμα, μέρος αυτού του σακχάρου θα προσκολληθεί σε διάφορα κύτταρα, επηρεάζοντας τα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία και πολλά άλλα.

Στρατηγικές για να απολαύσετε τη ζάχαρη εάν έχετε διαβήτη

Αν και μπορεί να φαίνεται ότι η ζάχαρη είναι ο εχθρός, αυτό δεν είναι αλήθεια. Εάν έχετε διαβήτη μπορείτε σίγουρα να απολαμβάνετε τη ζάχαρη. Το κλειδί είναι να προσέχετε πώς αυτά τα τρόφιμα ταιριάζουν στο συνολικό σας πρόγραμμα. Εδώ είναι μερικές στρατηγικές που πρέπει να έχετε κατά νου εάν έχετε διαβήτη.

Επικεντρωθείτε σε μια ισορροπημένη διατροφή με κατάλληλα μακροθρεπτικά συστατικά

Στον διαβήτη, η ποσότητα των υδατανθράκων (συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης) που καταναλώνετε έχει μεγαλύτερη σημασία, επομένως η ζάχαρη είναι καλό να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας και όχι όλη ταυτόχρονα. Έχοντας υδατάνθρακες/ζάχαρη μαζί με μια καλή πηγή φυτικών ινών, άπαχη πρωτεΐνη και υγιές λίπος μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση πιο σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Διατηρήστε ένα τακτικό πρόγραμμα διατροφής

Η τήρηση ενός σταθερού διατροφικού προγράμματος μπορεί να διευκολύνει τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής. Ενώ η παράλειψη γευμάτων μπορεί να είναι δελεαστική από την άποψη της απώλειας βάρους, αυτές οι συνήθειες γενικά δεν συνιστώνται εάν έχετε διαβήτη, ειδικά εάν παίρνετε φάρμακα για τη διαχείριση της κατάστασής σας.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η κατανάλωση νερού για να παραμείνετε ενυδατωμένοι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προώθηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Εστιάστε στην κατανάλωση ποτών με μηδενική ή χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, για να διατηρήσετε την επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας στο ελάχιστο.

Περιορίστε τα πρόσθετα σάκχαρα

Οι Διατροφικές Οδηγίες 2020–2025 συνιστούν τον περιορισμό της προστιθέμενης ζάχαρης σε όχι περισσότερο από το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Αυτή η ποσότητα είναι για όλους, όχι μόνο για όσους πάσχουν από διαβήτη.

Κινηθείτε

Όταν πρόκειται για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, η άσκηση είναι το κλειδί. Ακόμη και ένας σύντομος περίπατος μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, ειδικά μετά το γεύμα.

Εάν έχετε διαβήτη, το να γνωρίζετε πώς η ζάχαρη επηρεάζει το σώμα σας είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της κατάστασής σας. Επειδή ο διαβήτης επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να μεταφέρει γλυκόζη στα κύτταρα, η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, δίψα και ούρηση. Μπορεί επίσης να δυσκολέψει τη συγκέντρωση ή να προκαλέσει προσωρινές αλλαγές στην όραση. Τα καλά νέα είναι ότι μόνο και μόνο επειδή έχετε διαβήτη δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε τη ζάχαρη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.