
Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στο να αισθάνεστε φουσκωμένοι μετά το φαγητό. Μεταξύ αυτών: Το SIBO, ή η βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου. Αυτή η κατάσταση βασίζεται στη θεωρία ότι η μικροβιακή χλωρίδα του παχέος εντέρου αναπτύσσεται προς τα άνω και αποικίζει το λεπτό έντερο και είναι μια κοινή πηγή γαστρεντερικών προβλημάτων. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με συμπτώματα όπως υπερβολικά αέρια και φούσκωμα που υποβλήθηκαν σε τεστ SIBO βρέθηκε να έχουν την πάθηση.
Σε αντίθεση με το παχύ έντερο (κόλον), το οποίο συνήθως φιλοξενεί τρισεκατομμύρια βακτήρια, το λεπτό έντερο θα πρέπει να είναι σχετικά αποστειρωμένο με πολύ λιγότερα βακτήρια. Όταν πάρα πολλά βακτήρια εισέρχονται στο λεπτό έντερο που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, δημιουργούν φλεγμονή. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος και, με την πάροδο του χρόνου, ενδεχομένως να οδηγήσει σε επιπλοκές.
Εάν ο γιατρός σας κρίνει ότι έχετε SIBO - ή αν εξακολουθείτε να αναζητάτε μια απάντηση σε αυτά τα δυσάρεστα αέρια και το φούσκωμα – δείτε τα πιθανά συμπτώματα της πάθησης, καθώς και πώς να τα διαχειριστείτε για να ανακουφιστείτε από το γαστρεντερικά προβλήματα.
Συμπτώματα του SIBO
Τα συμπτώματα του SIBO είναι συχνά μη ειδικά, που σημαίνει ότι μπορούν να εμφανιστούν πολλά διαφορετικά προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος και μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρά. Μερικοί μπορούν να έχουν SIBO και να μην το ξέρουν καν. Τα συμπτώματα του SIBO πιθανότατα περιλαμβάνουν:
- Κοιλιακός πόνος ή κράμπες
- Φούσκωμα και αέρια
- Διάρροια και/ή δυσκοιλιότητα
- Ναυτία
- Άβολη πληρότητα μετά το φαγητό
- Ακούσια απώλεια βάρους
Επιπλοκές
Όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το SIBO μπορεί να δυσκολέψει τη λήψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών B12, A, D, E, θειαμίνης, νιασίνης και σιδήρου. Το λεπτό έντερο είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και όταν υπάρχει υπερανάπτυξη μη φιλικών βακτηρίων, είναι πιο δύσκολο για ορισμένα θρεπτικά συστατικά να απορροφηθούν. Ο λόγος; Στο SIBO, τα βακτήρια τρέφονται με αυτά τα θρεπτικά συστατικά, εμποδίζοντας το σώμα σας να τα χρησιμοποιήσει για ενέργεια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που δεν σχετίζονται με το γαστρεντερικό σωλήνα όπως:
- Κούραση
- Αυξημένος κίνδυνος για πέτρες στους νεφρούς
- Αυξημένος κίνδυνος για εξασθενημένα οστά ή οστεοπόρωση
- Ψυχική σύγχυση
- Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα
- Ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά
- Αδυναμία
Αιτίες του SIBO
Η συγκέντρωση βακτηρίων στο λεπτό έντερο συνήθως δεν υπερβαίνει τους 1.000 οργανισμούς/mL. Όταν όμως μεγαλώσει ο αριθμός τότε μπορεί να καταλήξετε με περίσσεια βακτηρίων στο λεπτό έντερο ή αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν δυσβίωση. Τότε μπορεί να συμβεί το SIBO. Τα βακτήρια τροφοδοτούν τους υδατάνθρακες από το φαγητό σας, παράγοντας αέρια που οδηγεί σε συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος και καταναλώνουν ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά που προορίζονται να τροφοδοτήσουν το σώμα σας. Τι προκαλεί λοιπόν αυτή τη βακτηριακή ανισορροπία; Σε γενικές γραμμές μπορεί να προέλθει από δύο διαφορετικούς παράγοντες.
Χαμηλή κινητικότητα
Χαμηλή κινητικότητα σημαίνει ότι τα τρόφιμα και τα απόβλητα μετακινούνται πιο αργά μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα, έτσι ώστε να μένουν εκεί για περισσότερη ώρα. Αν δεν αδειάσετε αποτελεσματικά το λεπτό έντερο, τότε παγιδεύετε και να διατηρείτε περισσότερα βακτήρια. Συχνά, αυτό προέρχεται από μια υποκείμενη κατάσταση υγείας (όπως νευρολογικές ή ενδοκρινικές διαταραχές) που επηρεάζει τις φυσιολογικές μυϊκές κινήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα.
Διαρθρωτικές διαφορές
Οι αλλαγές στο σχήμα ή το μέγεθος της γαστρεντερικής οδού μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για χαμηλή κινητικότητα, οδηγώντας σε δυσβίωση και SIBO. Εάν υπάρχει ανατομική απόφραξη ή αλλαγή στην κινητικότητα, τότε η κίνηση των τροφίμων και των απορριμμάτων δεν μπορεί να γίνει τόσο αποτελεσματικά. Αυτό συχνά προέρχεται από στενώσεις ή τμήματα του εντέρου σας που έχουν γίνει πιο στενά από χειρουργική επέμβαση ή λόγω υποκείμενου προβλήματος του γαστρεντερικού συστήματος. Η βαριατρική χειρουργική ή η κολεκτομή , καθώς και ασθένειες όπως η νόσος του Crohn μπορούν επίσης να δημιουργήσουν δομικές αλλαγές στο έντερο.
Υποχλωρυδρία
Η υποχλωρυδρία, ή το χαμηλό οξύ του στομάχου, καθιστά πιο δύσκολο για τον γαστρεντερικό σωλήνα να κρατήσει υπό έλεγχο τα βακτήρια του εντέρου. Ένας κοινός ένοχος μπορεί να σχετίζεται με τη μακροχρόνια χρήση φαρμάκων για την καούρα , όπως οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs).
Πρόσληψη αλκοόλ
Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει SIBO, δείχνει η έρευνα . Η μαγιά στο αλκοόλ μπορεί να σχετίζεται με βακτηριακή υπερανάπτυξη, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει το έδαφος για δυσβίωση και φλεγμονή του εντέρου.

Παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το SIBO
Ορισμένες καταστάσεις συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για SIBO, σύμφωνα με μια ανασκόπηση της Biomedicines, περιλαμβάνουν:
- Αυτοάνοσες καταστάσεις όπως η συστηματική σκλήρυνση (μια κατάσταση που προκαλεί τη σκλήρυνση του συνδετικού ιστού του σώματος) και η ψωρίαση
- Καρδιαγγειακές παθήσεις όπως καρδιακή ανεπάρκεια
- Καρκίνοι του γαστρεντερικού συστήματος όπως ο καρκίνος του παγκρέατος, ο καρκίνος του στομάχου, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του ήπατος
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, λειτουργική δυσπεψία, νόσος του Crohn , ελκώδης κολίτιδα, κοιλιοκάκη, σύνδρομο βραχέος εντέρου, λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, κίρρωση του ήπατος και παγκρεατίτιδα
- Καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως άγχος, κατάθλιψη ή χρόνιο στρες
- Μεταβολικές και ενδοκρινικές καταστάσεις όπως η παχυσαρκία , ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και οι διαταραχές του θυρεοειδούς
- Νευρολογικές καταστάσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον και η σκλήρυνση κατά πλάκας
Πώς γίνεται η διάγνωση του SIBO;
Ο γιατρός μπορεί να πιστεύει ότι έχετε SIBO με βάση τα συμπτώματα και το ιστορικό σας, ειδικά εάν έχετε μια υποκείμενη πάθηση του γαστρεντερικού σωλήνα που σας κάνει πιο επιρρεπείς. Αλλά θα χρειαστεί να κάνουν εξετάσεις για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε άλλη πάθηση που μπορεί να έχει παρόμοια συμπτώματα.
Θεραπεία για SIBO
Μόλις επιβεβαιωθεί ότι έχετε SIBO, εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να μιλήσετε για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, ώστε να εξισορροπήσετε τα βακτήρια του εντέρου σας και να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα. Εάν υπάρχει μια υποκείμενη πάθηση που οδήγησε σε SIBO, όπως ένα πρόβλημα που προκαλεί χαμηλή κινητικότητα, εσείς και ο γιατρός σας θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε . Εάν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη βασική αιτία, το αντιβιοτικό μπορεί να χρησιμεύσει απλώς ως βοήθημα και μέσα σε τρεις έως έξι μήνες το σώμα μπορεί να επιστρέψει σε κατάσταση υπερανάπτυξης. Ας ρίξουμε μια ματιά στις επιλογές θεραπείας.
Αντιβιοτικά
Τα από του στόματος αντιβιοτικά είναι συνήθως η καλύτερη θεραπεία για το SIBO, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη των βακτηρίων που προκαλούν συμπτώματα στο λεπτό έντερο. Μπορεί επίσης να εξαφανίσουν προσωρινά ορισμένα καλά βακτήρια του εντέρου, αλλά όταν έχετε υπερανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, μειώνονται και τα κακά βακτήρια άρα συνήθως βγαίνετε κερδισμένοι.
Προβιοτικά
Τα προβιοτικά δεν είναι θεραπεία πρώτης γραμμής για το SIBO, καθώς υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι έχουν αποτέλεσμα. Τούτου λεχθέντος, μπορεί να είναι χρήσιμα για ορισμένους ασθενείς, ωστόσο είναι αντιφλεγμονώδη και μπορεί να είναι χρήσιμα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν αντιδρούν το ίδιο σε κάθε άτομο. Επιπλέον, οι καλύτεροι τύποι και στελέχη που απαιτούνται για τη θεραπεία του SIBO εξακολουθούν να μελετώνται και μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
Η ουσία; Εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε προβιοτικά για να υποστηρίξετε τη θεραπεία του SIBO που σας έχει συνταγογραφηθεί, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας. Μαζί, μπορείτε να αποφασίσετε εάν είναι η σωστή κίνηση για εσάς και να καθορίσετε ποιος τύπος προβιοτικού μπορεί να είναι ο πιο ωφέλιμος.
Πρόληψη υποτροπής του SIBO
Το SIBO μπορεί να είναι επίμονο, με περίπου 44% των ασθενών να παρουσιάζουν υποτροπή εντός εννέα μηνών από τη θεραπεία. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητές υποτροπής και αυτά περιλαμβάνουν:
Άσκηση
Προσπαθήστε να είστε δραστήριοι τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Η σωματική δραστηριότητα συνδέεται με πιο υγιή βακτήρια του εντέρου, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο για δυσβίωση.
Μειώστε την πρόσληψη ζάχαρης
Η διατροφή δεν προκαλεί SIBO, αλλά ορισμένες τροφές μπορούν να κάνουν το λεπτό έντερο σας πιο φιλικό μέρος για την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων.
Διαχειριστείτε τις υποκείμενες συνθήκες
Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι τυχόν προβλήματα υγείας που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για SIBO είναι ελεγχόμενα. Εάν μια κατάσταση υγείας σας δυσκολεύει να έχετε τακτικές κενώσεις, μπορείτε επίσης να μιλήσετε για τη λήψη ενός φαρμάκου για τη δυσκοιλιότητα.
Γενικά, η υιοθέτηση υγιεινών συνήθειών μπορεί να βοηθήσει πολύ. Προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετά, να βρείτε τρόπους να κρατάτε υπό έλεγχο τα επίπεδα του άγχους σας και να πίνετε άφθονο νερό. Αυτά δεν θα αποτρέψουν άμεσα το SIBO, αλλά διατηρούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισορροπημένο και το έντερο σας λειτουργεί καλύτερα, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες επανεμφάνισης του SIBO.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.