
Οι μπανάνες αλλάζουν σε γεύση και εμφάνιση καθώς ωριμάζουν. Αλλάζει όμως η θρεπτική τους σύσταση; Καθώς από πράσινες και σφιχτές γίνονται κίτρινες και μαλακές, χάνουν μέρος της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Σωστά; Όχι ακριβώς. Η μπανάνα δεν χάνει τις φυτικές ίνες της, αλλά οι τελευταίες αλλάζουν καθώς ωριμάζει, γιατί μειώνεται το ανθεκτικό άμυλο.
Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο
Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος πρεβιοτικής ίνας που βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα όπως δημητριακά, πατάτες, μπανάνες και φασόλια. Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτά τα άμυλα αντιστέκονται στη διάσπαση στο πεπτικό σας σύστημα. Αυτό τους επιτρέπει να παραμένουν άθικτα μέχρι να φτάσουν στο παχύ έντερο, όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο για τα καλά βακτήρια του εντέρου. Το ανθεκτικό άμυλο, το οποίο έχει πέντε διαφορετικές υποομάδες, ενδιαφέρει τους ερευνητές επειδή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn, καθώς και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Επιπλέον, μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal δείχνει ότι η κατανάλωση ανθεκτικού αμύλου μπορεί να παίζει ρόλο στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα γενικότερα. Αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για μια ποικιλία χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο, αν και οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση.
Ώριμη μπανάνα και θρεπτικά συστατικά
Καθώς μια μπανάνα ωριμάζει, η δομή των υδατανθράκων της διασπάται από πρεβιοτικές ίνες και πηκτίνη σε ζάχαρη. Για παράδειγμα, μια πλήρως πράσινη μπανάνα περιέχει περισσότερα από 3 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ μια ώριμη μπανάνα έχει λιγότερα από 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Η ποσότητα των συνολικών υδατανθράκων σε μια μπανάνα παραμένει σταθερή, ανεξάρτητα από το επίπεδο ωριμότητάς της. Αλλά η αλλαγή στην περιεκτικότητα των φυτικών ίνών μπορεί να αποδοθεί στον μετασχηματισμό των υδατανθράκων της καθώς ωριμάζει. Τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο, η βιταμίνη C, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά, παραμένουν σταθερά σε οποιοδήποτε στάδιο ωριμότητας.

Και ενώ η περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να φαίνεται υψηλή, ο γλυκαιμικός δείκτης των ώριμων μπανανών στην πραγματικότητα έχει χαμηλή βαθμολογία στο 51, με τα ελαφρώς μη ώριμα φρούτα (σκεφτείτε: κίτρινα με μερικά πράσινα τμήματα) να έχουν ακόμη χαμηλότερη βαθμολογία στο 42. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην ποσότητα ανθεκτικού αμύλου στο φρούτο, το οποίο κινείται μέσω του λεπτού εντέρου χωρίς μεγάλη απορρόφηση στην κυκλοφορία του αίματος. Οι μπανάνες, επομένως, αποτελούν μια καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη ή γενικά για άτομα που προσπαθούν να παρακολουθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.
Πολλοί από εμάς μπορεί να πιστεύουμε ότι οι μπανάνες θα πρέπει να είναι εντελώς κίτρινες όταν τις τρώμε. Ωστόσο, είναι υγιεινές και ασφαλείς για κατανάλωση σε οποιοδήποτε στάδιο της ανάπτυξής τους. Την επόμενη φορά που θα φάτε μία μπανάνα, θυμηθείτε ότι αυτή που είναι λίγο πράσινη μπορεί να έχει ελαφρώς περισσότερες φυτικές ίνες που είναι φιλικές προς το έντερο από αυτή που είναι εντελώς ώριμη ή υπερώριμη (αυτές μπορεί να είναι καλύτερες για συνταγές).
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.