WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να αυξήσεις την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών από το πράσινο τσάι για μέγιστο όφελος


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Ιουνίου 2025

Πώς να αυξήσεις την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών από το πράσινο τσάι για μέγιστο όφελος
pexels
Δείτε απλούς τρόπους και διατροφικούς συνδυασμούς που ενισχύουν τη βιοδιαθεσιμότητα των πολύτιμων πολυφαινολών του πράσινου τσαγιού και μεγιστοποιούν τα οφέλη του για την υγεία.

Είτε πρόκειται για μια αχνιστή κούπα είτε για ένα κρύο φλιτζάνι πράσινου τσαγιού μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, το πράσινο τσάι είναι ένα δημοφιλές ρόφημα που απολαμβάνουμε για την ευχάριστα γήινη γεύση του - και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Το πράσινο τσάι είναι γβωστό ότι περιέχει αντιοξειδωτικά, που αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες και καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες, όπως αυτό που τρώτε και πίνετε, μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καλά απορροφά το σώμα σας αυτές τις ευεργετικές ενώσεις. Έτσι, αν πίνετε πράσινο τσάι για να ενισχύσετε τα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες και θέλετε να μάθετε πώς να αυξήσετε τη μέγιστη απορρόφηση τους, συνεχίστε να διαβάζετε.

Πότε να πίνετε πράσινο τσάι

Θα ήταν δύσκολο να βρείτε κάποιον που να αποθαρρύνει την κατανάλωση πράσινου τσαγιού οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Το πράσινο τσάι είναι ένα ρόφημα που αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών φυτικών ενώσεων από τις οποίες πολλοί από εμάς μπορούμε να επωφεληθούμε. Το πιο σημαντικό είναι να πίνετε πράσινο τσάι όταν σας βολεύει, είτε αυτό είναι πρωί, απόγευμα είτε βράδυ. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που είναι καλό να λάβετε υπόψη ανάλογα με την ώρα της ημέρας που πίνετε ένα φλιτζάνι τσάι.

Πρωί

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού αυτή την ώρα σημαίνει ότι λαμβάνετε αυτές τις ευεργετικές κατεχίνες το πρωί. Και το να το πίνετε με άδειο στομάχι μπορεί να βοηθήσει, καθώς δεν υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που να ανταγωνίζονται την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών. Πράγματι, έρευνες δείχνουν ότι οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες και ορισμένα μέταλλα μπορεί να επηρεάσουν τη βιοδιαθεσιμότητα (ή την ποσότητα μιας ουσίας που μπορεί να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει το σώμα σας) των φλαβονοειδών. Με λίγα λόγια, τα φλαβονοειδή μπορεί να παγιδευτούν στα συστατικά (όπως οι φυτικές ίνες, για παράδειγμα) των τροφών, ουσιαστικά κρύβοντάς τα από το σώμα κατά την πέψη.

Μεταξύ των γευμάτων

Εξαρτάται από το πότε πίνετε το τσάι σας – το πίνετε με ένα απογευματινό σνακ ή το πίνετε λίγο πριν το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα; Η κατανάλωση τσαγιού πολύ κοντά στα γεύματα μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ: Οι τανίνες -χημικές ουσίες που δημιουργούν αυτή τη στυφή γεύση στο τσάι- μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση σιδήρου. Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται στις τροφές και αποτελεί συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα για την υποστήριξη της ενέργειας, μεταξύ άλλων λειτουργιών. Για αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερο να πίνετε πράσινο τσάι τουλάχιστον δύο ώρες πριν ή μετά το γεύμα για να μεγιστοποιήσετε την απορρόφηση αντιοξειδωτικών.

Μετά τα γεύματα

Για μερικούς, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι ένας ωραίος τρόπος για να ολοκληρώσουν ένα γεύμα. Ωστόσο, ισχύει η ίδια ανησυχία όπως παραπάνω: Οι τανίνες στο πράσινο τσάι μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία εάν διατρέχετε κίνδυνο ανεπάρκειας σιδήρου. Οι τανίνες μπορεί να συνδεθούν με σίδηρο από φυτικές πηγές (μη αιμικό σίδηρο) στο πεπτικό σύστημα, δυσκολεύοντας την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Είναι καλύτερο να περιμένετε μερικές ώρες μετά το γεύμα για να απολαύσετε ένα φλιτζάνι τσάι.

Απόγευμα

Για πολλούς η κατανάλωση τσαγιού είναι μια χαλαρωτική ιεροτελεστία πριν τον ύπνο. Αλλά το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη - περίπου 30 χιλιοστόγραμμα (mg) ανά φλιτζάνι. Αυτή η ποσότητα είναι λιγότερη από τον καφέ, αλλά μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά σας να κοιμηθείτε, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη. Το ντεκαφεϊνέ τσάι είναι μια επιλογή, αν και αυτό μειώνει την ποσότητα φλαβονοειδών. Αν σας αρέσει μια κούπα τσάι πριν τον ύπνο, επιλέξτε ένα τσάι από βότανα, όπως το χαμομήλι , το οποίο είναι φυσικά χωρίς καφεΐνη.

Jenny.Gr
pexels

Παράγοντες που επηρεάζουν την απορρόφηση

Δείτε τι μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών από το πράσινο τσάι

Για πόση ώρα το βράζετε: Όταν τσάι βράζει για 5 λεπτά στους 100 βαθμούς Κελσίου τότε ενισχύεται η αντιοξειδωτική του ικανότητα, σε σύγκριση με εκείνο που παρασκευάζεται για μόλις 2 λεπτά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει το τσάι να εκχυλίσει περισσότερες πολυφαινόλες και να απομακρύνει τις οξειδωτικές ρίζες σε σύγκριση με το κρύο νερό.

Με τι το πίνετε: Τρώτε ένα μπολ με φράουλες με το τσάι σας; Προσθέσατε φρέσκο ​​λεμόνι στο παγωμένο τσάι; Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει τη διαθεσιμότητα των αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στο πράσινο τσάι. Από την άλλη πλευρά, η προσθήκη αγελαδινού ή σόγιας γάλακτος έχει βρεθεί ότι μειώνει τη διαθεσιμότητά του σε αντιοξειδωτικά.

Η προσωπική σας υγεία: Ορισμένα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το κάπνισμα και η γενετική μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ικανότητα απορρόφησης αντιοξειδωτικών ενός ατόμου. Για παράδειγμα, τα άτομα που καπνίζουν μπορεί να μην απορροφούν αντιοξειδωτικά τόσο καλά όσο ένας μη καπνιστής.

Συμβουλές για τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης των αντιοξειδωτικών

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το τσάι σας, ακολουθήστε αυτές τις προτάσεις για μια γουλιά γεμάτη αντιοξειδωτικά:

  • Εξασκηθείτε στην σωστή τεχνική παρασκευής τσαγιού. Είναι προτιμότερο να το βράζετε για έως και 4 λεπτά.
  • Συνδυάστε το πράσινο τσάι με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως πορτοκάλια, λεμόνια ή φράουλες, μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών από τον οργανισμό. Σκεφτείτε να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού στο τσάι σας ή να φάτε ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C ως σνακ.
  • Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά. Η προσθήκη γάλακτος στο πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει την αντιοξειδωτική του ικανότητα. Για όσους θέλουν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη, ίσως είναι καλύτερο να απολαμβάνουν το πράσινο τσάι σκέτο χωρίς αγελαδινό ή σόγια γάλα.

Εν κατακλείδι το πράσινο τσάι είναι πηγή φυσικών ενώσεων που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ο χρόνος που θα πιείτε το τσάι μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά απορροφάτε αυτά τα αντιοξειδωτικά. Η παρασκευή του σε βραστό νερό και η κατανάλωσή του με βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά τα υγιεινά αντιοξειδωτικά του.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.