
Το κεφίρ είναι στην πραγματικότητα πολύ παλιό και το όνομά του προέρχεται από την τουρκική λέξη keyif, που σημαίνει ευημερία. Με καταγωγή από τον Καύκασο, αυτό το ρόφημα εξακολουθεί να καταναλώνεται ευρέως στις χώρες της Κεντρικής Ασίας και στη Ρωσία, όπου βρίσκεται στα μενού των σχολικών κυλικείων και των νοσοκομείων για την πρόληψη γαστρεντερικών, μεταβολικών και καρδιαγγειακών διαταραχών. Στην παρασκευή του κεφίρ χρησιμοποιούνται κόκκοι, οι οποίοι τοποθετούνται σε ένα υγρό στο οποίο οι μικροοργανισμοί που αποτελούν τους κόκκους πραγματοποιούν μια διαδικασία ζύμωσης των σακχάρων.
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι: Αυτός του γάλακτος και αυτός του νερού, που διαφέρουν στη διαδικασία παραγωγής και στην ποσότητα των ζυμώσεων, περισσότεροι στο κεφίρ γάλακτος. Αν στο πρώτο προστεθεί αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα για να ξεκινήσει η ζύμωση, στο δεύτερο χρησιμοποιείται διάλυμα νερού και σάκχαρα ή φυτικά ποτά όπως η σόγια. Η διαδικασία της ζύμωσης, διαρκεί από 18 έως 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου και στο τέλος φιλτράρεται το γάλα ή η υγρή βάση που χρησιμοποιείται.
Το τελικό προϊόν είναι όξινο και ελαφρώς ανθρακούχο λόγω του διοξειδίου του άνθρακα. Σε αντίθεση με το γιαούρτι, που λαμβάνεται μέσω γαλακτικής ζύμωσης, το οποίο περιέχει μόνο δύο είδη βακτηρίων - Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus–, το κεφίρ φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία βακτηρίων που συνυπάρχουν με δεκάδες ζυμομύκητες.
Πόσο κεφίρ πρέπει να πίνετε την ημέρα;
Το κεφίρ θεωρείται ασφαλές για καθημερινή κατανάλωση. Ένα τυπικό μέγεθος μερίδας είναι ένα φλιτζάνι. Γενικά προτείνεται να πίνετε ένα έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, γιατί η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο φουσκώματος, αερίων και άλλων πιθανών παρενεργειών. Γι αυτό και εάν δοκιμάζετε κεφίρ για πρώτη φορά, είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε με μια μικρή ποσότητα και αυξήστε σταδιακά την πρόσληψή σας.
Πώς το κεφίρ μπορεί να ενισχύσει την υγεία σας
Η κατανάλωση κεφίρ μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη για την υγεία και να προάγει τη συνολική ευεξία.
Μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος του εντέρου
Έρευνες δείχνουν ότι το κεφίρ υποστηρίζει ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου αυξάνοντας τα ευεργετικά βακτήρια, κάτι που συνδέεται με τα συνολικά οφέλη για την υγεία. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι το κεφίρ μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου και τα αποτελέσματα σε σοβαρές ασθένειες λόγω ανισορροπιών του μικροβιώματος του εντέρου (εντερική δυσβίωση).
Μπορεί να υποστηρίξει την ανοσία
Προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι το κεφίρ μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνοντας τη φλεγμονή και αυξάνοντας τις κυτοκίνες.απαραίτητο για την καταπολέμηση λοιμώξεων. Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κεφίρ μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες.
Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της οστεοπόρωσης
Ορισμένες μελέτες έχουν εξετάσει το κεφίρ ως πιθανή συμπληρωματική θεραπευτική επιλογή για την οστεοπόρωση.Το κεφίρ μείωσε την απώλεια ασβεστίου από τα οστά. Η μακροχρόνια χρήση κεφίρ μπορεί επίσης να αυξήσει την οστική πυκνότητα (BMD), αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς
Το κεφίρ διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το κεφίρ μπορεί έμμεσα να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς ενισχύοντας το μικροβίωμα του εντέρου. Σε μια μικρή μελέτη σε γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο , το κεφίρ μείωσε την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια μετά από 12 εβδομάδες.
Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα
Το κεφίρ μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική συμπληρωματική θεραπεία για άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας. Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση, το κεφίρ μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης, η οποία μπορεί να συμβάλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα προβιοτικά στο κεφίρ πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνα για αυτά τα αποτελέσματα.
Είναι το κεφίρ ασφαλές;
Αν και γενικά θεωρείται ασφαλές, θα πρέπει να λαμβάνονται ορισμένες προφυλάξεις κατά τη χρήση του.
- Αλλεργία στην πρωτεΐνη γάλακτος : Τα άτομα με αλλεργία στην πρωτεΐνη γάλακτος θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν το κεφίρ με βάση το γάλα.
- Δυσανεξία στη λακτόζη : Θα πρέπει να αποφεύγετε το κεφίρ που παρασκευάζεται με ζωικό γάλα εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη.
- Ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα : Τα προβιοτικά του κεφίρ είναι ζωντανοί, ενεργοί μικροοργανισμοί που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
- Περιεκτικότητα σε αλκοόλ : Λόγω της ζύμωσης, το κεφίρ μπορεί να περιέχει μικρές ποσότητες αλκοόλ, ανάλογα με τη μάρκα. Και το αλκοόλ αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα, επομένως ίσως χρειαστεί να περιμένετε τουλάχιστον δύο ώρες μετά τη λήψη του κεφίρ για να το χρησιμοποιήσετε.
Τέλος αν και το κεφίρ θεωρείται γενικά ασφαλές, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες και θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.