
Τα σώματά μας είναι μοναδικά και η συχνότητα που ο καθένας πηγαίνει τουαλέτα διαφέρει. Όσον αφορά την υγεία του εντέρου, οι περισσότεροι πιθανώς υποθέτουν ότι ο στόχος είναι η καθημερινή αφόδευση. Ωστόσο, μπορείτε να έχετε ένα υγιές έντερο και να μην πηγαίνετε κάθε μέρα τουαλέτα, όμως είναι σημαντικό να υπάρχει μια κανονικότητα. Αν λοιπόν ανησυχείτε για τη λειτουργία του εντέρου σας, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί το να μην πηγαίνετε τουαλέτα καθημερινά μπορεί να μην είναι και τόσο κακό και πώς να το αναγνωρίσετε πότε μπορεί να αποτελεί πρόβλημα.
Είναι κακό αν δεν πηγαίνετε τουαλέτα κάθε μέρα;
Όχι, δεν χρειάζεται να επισκέπτεστε την τουαλέτα κάθε μέρα και το έντερό σας μπορεί να εξακολουθεί να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Οι εντερικές συνήθειες ποικίλλουν στον γενικό πληθυσμό. Γιατί, όμως, υπάρχει τόση μεγάλη μεταβλητότητα όσον αφορά τις «φυσιολογικές» συνήθειες του εντέρου; Αρκετοί είναι παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα των κενώσεων ενός ατόμου, όπως η διατροφή, η ενυδάτωση, το άγχος, ορισμένα φάρμακα και τα επίπεδα δραστηριότητας.
Τι συμβαίνει στο σώμα σας
Τη στιγμή που τρώτε ή πίνετε ένα ρόφημα, το πεπτικό μας σύστημα αρχίζει να διασπά την τροφή σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Έτσι, καθώς σχηματίζονται τα απόβλητα, στη συνέχεια συσσωρεύονται στο παχύ έντερο μέχρι που το σώμα σας στέλνει σήμα ότι είναι ώρα να πάτε στην τουαλέτα. Ωστόσο, αν ακούτε τα σημάδια του σώματός σας, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε κάποια δυσάρεστα συμπτώματα. Πρώτον, μπορεί να έχετε αέρια και φούσκωμα. Και αυτό συμβαίνει γιατί όταν τα κόπρανα παραμένουν στα έντερα, μπορούν να υποστούν ζύμωση, οδηγώντας στα παραπάνω συμπτώματα. Έρευνες δείχνουν ότι η σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου σας μπορεί επίσης να παίζει ρόλο. Τα άτομα που είναι επιρρεπή στη δυσκοιλιότητα συχνά έχουν διαφορετικά στελέχη βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου τους σε σύγκριση με τα υγιή άτομα.
Εκτός από την πιθανότητα εμφάνισης αερίων και φουσκώματος, μπορεί να εμφανίσετε ξηρά και σκληρά κόπρανα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε δυσκοιλιότητα, κάτι που ασκεί μεγαλύτερη πίεση στο πυελικό σας έδαφος και μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη αιμορροΐδων ή/και πρωκτικών ραγάδων.
Αν λοιπόν η αφόδευση είναι ο φυσικός τρόπος του σώματός μας να αποβάλλει τα απόβλητα, μήπως η παράλειψη μιας ή δύο ημερών επιτρέπει σε αυτά να γίνουν τοξικά; Ενώ αυτό είναι μια δημοφιλής άποψη κυρίως για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεωρία ότι τα κόπρανά σας μπορούν να δηλητηριάσουν το σώμα σας εάν δεν αφοδεύετε καθημερινά. Το μικροβίωμά σας, το οποίο είναι βασικός παράγοντας στο ανοσοποιητικό σας σύστημα, είναι καλά εξοπλισμένο για να σας προστατεύσει. Στην πραγματικότητα, οι καθαρισμοί του παχέος εντέρου μπορεί να απομακρύνουν τα καλά βακτήρια του εντέρου που χρειάζεστε για να υποστηρίξετε υγιείς συνήθειες του εντέρου.

Όταν το να μην πηγαίνετε στην τουαλέτα γίνεται πρόβλημα
Ενώ η λέξη «κανονικότητα» μπορεί να σημαίνει κάτι ελαφρώς διαφορετικό για τον καθένα, η παράλειψη μιας κένωσης γίνεται πρόβλημα αν έχουν περάσει περισσότερες από τρεις ημέρες και αρχίζετε να αισθάνεστε άβολα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι μπορεί να μην επισκέπτεστε την τουαλέτα αρκετά συχνά περιλαμβάνουν φούσκωμα, υπερβολικά αέρια και σκληρά, ξηρά ή δύσκολα κόπρανα. Ευτυχώς, μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα αργό πεπτικό σύστημα με μερικές μικρές αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής σας.
4 συμβουλές για να ξεκινήσετε
Ενυδάτωση: Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να τρώμε περισσότερες φυτικές ίνες, αλλά μην υποτιμάτε το νερό. Ενώ οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την κινητικότητα του εντέρου, είναι επίσης σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι, γιατί διαφορετικά μπορεί να επιδεινώσετε τη δυσκοιλιότητα.
Διαχειριστείτε το άγχος σας: Το άγχος μπορεί επίσης να επιβραδύνει τις κινήσεις του εντέρου, γι αυτό και η αντιμετώπιση του μπορεί να βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία του. Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου, οπότε αν το μυαλό σας είναι αγχωμένο, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε ένα αγχωμένο έντερο.
Εστιάστε στις φυτικές ίνες : Η ενσωμάτωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες (όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά ή λειτουργικά τρόφιμα όπως σπόροι chia ή/και αλεσμένοι λιναρόσποροι) στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.
Κινηθείτε: Η κίνηση και η μέτρια άσκηση μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προώθηση της υγιούς κινητικότητας του εντέρου και των τακτικών κενώσεων. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολύ ακραίο ή έντονο - ακόμη και 20 λεπτά περπάτημα κάθε μέρα (ή τις περισσότερες μέρες) μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην κινητικότητα του εντέρου.
Δεδομένου ότι οι «φυσιολογικές» εντερικές συνήθειες του καθενός είναι διαφορετικές, έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πιο σημαντικό να προσέχετε για αλλαγές στο κανονικό σας πρόγραμμα αφόδευσης. Για παράδειγμα, η όταν δεν πηγαίνετε τουαλέτα για δύο εβδομάδες ή περισσότερο, τότε αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Τα προειδοποιητικά συμπτώματα ή σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν μια πιο σοβαρή υποκείμενη πάθηση σε κάποιον που παρουσιάζει δυσκοιλιότητα, περιλαμβάνουν αιμορραγία από τον ορθό, αίμα αναμεμειγμένο στα κόπρανα, ανεξήγητη απώλεια βάρους, αναιμία από ανεπάρκεια σιδήρου, ξαφνική ή σημαντική αλλαγή στις εντερικές συνήθειες, αλλαγή στην πυκνότητα των κοπράνων και ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου. Η παρουσία οποιουδήποτε από αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να οδηγήσει σε περαιτέρω αξιολόγηση, συνήθως με κολονοσκόπηση, για τον αποκλεισμό κακοήθειας του παχέος εντέρου ή άλλης σοβαρής παθολογίας. Το κλειδί είναι να αναγνωρίσετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς και να σημειώσετε κάπου εάν αισθάνεστε δυσφορία.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.