CELEBRITIES MEN’S POINT

Τι συμβαίνει στους άνδρες όταν αφήνουν γένια, σύμφωνα με τους επιστήμονες


JTeam

3 Αυγούστου 2022

άντρας στον κουρέα
Pexels.com
Αρκετός κόσμος αποφάσισε να πειραματιστεί με τα γένια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και κάποιοι αποφάσισαν να επιστρέψουν στην κανονικότητα αφήνοντας το ξύρισμα πίσω

Όποιος είδε την πανδημία σαν μια ευκαιρία να πειραματιστεί με την εξωτερική του εμφάνιση και να σταματήσει να ξυρίζεται για να δει τι θα γίνει πλέον βρίσκεται στη φάση που αναρωτιέται αν το μούσι που με μεγάλη φροντίδα μεγάλωσε τον κάνει να φαίνεται αντικοινωνικό ή απρόσιτο. Και γι’ αυτό το ερώτημα υπάρχει μια επιστημονική απάντηση.

Καταρχάς, από καθαρά στατιστική άποψη, τα γένια που κάνουν τις πιο θετικές εντυπώσεις είναι αξύριστα 10-14 ημέρες, αλλά περιποιημένα, όπως έδειξε μια μελέτη από το πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία. Σκοπός της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί ο βαθμός στον οποίο τα γένια σε διαφορετικά μήκη μπορούν να επηρεάσουν τις εντυπώσεις ετεροφυλόφιλων γυναικών για έναν άντρα. Οι επιστήμονες έδειξαν στις γυναίκες φωτογραφίες αντρών χωρίς γένια, με λίγα γένια (5 μέρες αξύριστος), με πολλά γένια (10 μέρες αξύριστος) και με πυκνά γένια (1 μήνα αξύριστος).

Οι απαντήσεις των γυναικών χωρίστηκαν έπειτα σε κατηγορίες, ανάλογα με το είδος της σχέσης που δήλωσαν ότι επιδιώκουν. Οι άντρες με λίγα ή πυκνά γένια έκαναν καλύτερη εντύπωση στις γυναίκες που δεν ήθελαν σοβαρή σχέση, ενώ όσοι είχαν πολλά γένια φαίνονταν πιο ελκυστικοί στις γυναίκες που ήθελαν σοβαρή, μακροχρόνια σχέση. Οι άντρες χωρίς γένια δεν τα πήγαν καλά σε καμία από τις 2 κατηγορίες. Ανάλογα ήταν και τα αποτελέσματα μιας έρευνας από τη Βραζιλία, στην οποία συμμετείχαν ομοφυλόφιλοι άντρες.

Τι εντύπωση κάνουν όμως τα γένια στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή κάποιου; Η πιο ενδιαφέρουσα έρευνα που αφορά αυτό το κομμάτι προέρχεται επίσης από την Αυστραλία. Οι επιστήμονες ζήτησαν από 277 συμμετέχοντες να κοιτάξουν φωτογραφίες αντρών με ή χωρίς μούσι, οι εκφράσεις του προσώπου των οποίων δήλωναν χαρά ή θυμό.

Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν πιο γρήγορα τους θυμωμένους άντρες με γένια, κάνοντας τους ερευνητές να συμπεράνουν ότι οι άντρες με γένια δίνουν την εντύπωση σοβαρότητας και επιθετικότητας, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες.

Σε μια δεύτερη μελέτη, ζητήθηκε από 450 συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν αν οι άντρες στις ίδιες φωτογραφίες φαίνονταν επιθετικοί, αρρενωποί ή/και θετικά κοινωνικοί. Οι συμμετέχοντες έδωσαν τις καλύτερες βαθμολογίες και στις τρεις κατηγορίες στους χαρούμενους άντρες με γένια.

Μία εξήγηση μπορεί να είναι ότι η παρουσία τριχοφυΐας του προσώπου υποδηλώνει επιθετικότητα και αρρενωπότητα, οπότε ο συνδυασμός της με ένα χαμόγελο ή άλλη ένδειξη χαράς έχει ως αποτέλεσμα το δεύτερο πρόσωπο να τους εκλαμβάνει ως θετικά κοινωνικούς.

Είναι σαφώς προσωπική απόφαση του καθενός αν θα σταματήσει να ξυρίζει το πρόσωπό του. Αν όμως το επιλέξει, είναι καλό να ξέρει και τι λέει η επιστήμη για το θέμα. Ο σημαντικότερος παράγοντας για να κάνει κανείς καλή εντύπωση είναι σε κάθε περίπτωση το μούσι να είναι καθαρό και περιποιημένο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.