COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Ψητή καλοκαιρινή σαλάτα λαχανικών


JTeam

21 Μαΐου 2022

Ψητή καλοκαιρινή σαλάτα λαχανικών
https://www.crumbtopbaking.com
Τα λαχανικά δεν χρειάζεται να είναι βαρετά ή άγευστα. Μάθετε πώς να τα φτιάξετε νόστιμα!

Εάν δεν σας αρέσουν τα λαχανικά ή απλά δεν τρώτε λαχανικά, τότε σίγουρα δεν έχετε δοκιμάσει την κατάλληλη συνταγή.

Είμαι χαρακτηριστικό παράδειγμα – μεγαλώνοντας δεν έφαγα ντομάτες. Δεν ξέρω γιατί, απλά δεν το έκανα. Έφτασα στο σημείο να τις αποφεύγω ενεργά, απλώς αρνήθηκα. Ζητούσα τα σάντουιτς μου να έρθουν χωρίς ντομάτες και έβγαζα κάθε μικρό κομμάτι από τις σαλάτες μου.

Κάπου στην πορεία γνώρισα τη σαλάτα Caprese και ο κόσμος μου άλλαξε. Η μοτσαρέλα, ο φρέσκος βασιλικός, το πικάντικο ξύδι βαλσάμικο…, τόσο καλό. Και κόλλησα. Μετά από αυτό, έγινα πολύ πιο τολμηρή στις προσπάθειές μου να φάω ντομάτες και ανακάλυψα ότι οι ώριμες, ζωηρές ντομάτες στα μέσα του καλοκαιριού ήταν πεντανόστιμες.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για μένα δεν ήταν η γεύση ή η υφή, αλλά η ιδέα που φύτεψα στο κεφάλι μου ότι απλά δεν μου άρεσαν οι ντομάτες. Μόλις μπήκα στην ιδέα να τους δώσω μια ευκαιρία, μπόρεσα να διευρύνω τους γαστρονομικούς μου ορίζοντες. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές δοκιμές και λάθη για να ξεπεράσουμε τις εμμονές που έχουμε. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να στρίψουμε σε αυτή τη γωνία από τη μια μέρα στην άλλη – ακόμη και τα μικρά παιδιά μπορεί να χρειαστούν 10 έως 15 ξεχωριστές γεύσεις για να υιοθετήσουν ένα νέο φαγητό.

Για να ξεκινήσετε, δοκιμάστε τη δική μου εκδοχή για ψητά λαχανικά με μια απλή βινεγκρέτ με μουστάρδα μελιού. Είναι τέλεια για την καλοκαιρινή περίοδο και συνδυάζεται καλά με σχεδόν με οτιδήποτε άλλο μπορείτε να βάλετε στη σχάρα.

Υλικά

3 βέλγικα αντίδια

2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές

2 μεγάλα μανιτάρια Portobello

1 μέτρια μελιτζάνα

1 μεγάλη γλυκοπατάτα

1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Aλάτι και πιπέρι για γεύση

3 φλιτζάνια φρέσκια ρόκα ή baby σπανάκι

Απλή βινεγκρέτ με μουστάρδα μελιού ή dressing της επιλογής σας

Εκτέλεση

Κόβουμε τα αντίδια στη μέση δημιουργώντας μια επίπεδη επιφάνεια. Κόβουμε τις πιπεριές κατά το ήμισυ, αφαιρώντας τους σπόρους και το στέλεχος. Αφαιρούμε τα στελέχη από τα καπάκια του portobello. Κόβουμε τη μελιτζάνα και τη γλυκοπατάτα σε φέτες. Η γλυκοπατάτα μπορεί να ξεφλουδιστεί αν θέλετε ή να ψηθεί με άθικτη τη φλούδα.

Αλείφουμε τα λαχανικά με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Τα τοποθετούμε το σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στο γκριλ για 10-15 λεπτά, αναποδογυρίζοντας περίπου στη μέση. Το βελγικό αντίδι, το πορτομπέλο και η πιπεριά μπορούν να γίνουν λίγο νωρίτερα από τη μελιτζάνα και τη γλυκοπατάτα.

Τοποθετούμε τη ρόκα ή το baby σπανάκι σε μια μεγάλη πιατέλα. Βγάζουμε τα λαχανικά από τον φούρνο και τα τοποθετούμε πάνω από τη ρόκα. Τέλος περιχύνουμε ελαφρά με τη βινεγκρέτ με μουστάρδα μελιού ή άλλο dressing της επιλογής σας.

Υ.Γ. Προσαρμόστε τους χρόνους μαγειρέματος όπως χρειάζεται. Οι μικρότεροι χρόνοι μαγειρέματος θα έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερη απανθράκωση ή πιο τραγανά λαχανικά. Αντικαταστήστε ένα άλλο dressing όπως βινεγκρέτ βαλσάμικο, ή λάδι και ξύδι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.