COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πιο νόστιμα ζυμαρικά ολικής άλεσης με ρικότα, μελιτζάνες και ντοματίνια κονφί


JTeam

29 Ιανουαρίου 2023

Τα πιο νόστιμα ζυμαρικά ολικής άλεσης με ρικότα, μελιτζάνες και ντοματίνια κονφί
www.soniaperonaci.it
Ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά είναι τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως: τα λατρεύουμε γιατί μας δίνουν τις πολύτιμες φυτικές ίνες, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουμε ένα από τα πιο απλά και λαχταριστά φαγητά.

Σήμερα θα ετοιμάσουμε ζυμαρικά ολικής άλεσης με ντοματίνια, ρικότα και μελιτζάνα. Τα ντοματίνια μόλις καρυκευτούν με αρωματικά βότανα και λάδι, γίνονται γλυκά και νόστιμα και όταν συναντήσουν την απαλότητα της ρικότας, ενισχύουν τη γεύση και την ποιότητα των ζυμαρικών. Ενώ η γεμάτη γεύση από τις μελιτζάνες εμπλουτίζει ακόμα περισσότερο το πιάτο.

Τι λέτε θα ετοιμάσουμε μαζί αυτή την υπέροχη συνταγή;

Υλικά

320 γρ. ζυμαρικά ολικής άλεσης

400 γρ. μελιτζάνες

400 γρ. ρικότα

1 σκελίδα σκόρδο

30 γρ. κουκουνάρι

Βασιλικός

10 φύλλα δυόσμου

ξύσμα από 1 λάιμ

50 ml ελαιόλαδο

Για τα ντοματίνια κονφί

450 γρ. ντοματίνια

Ξερή ρίγανη για γεύση

Ζάχαρη για γεύση

Αλάτι, πιπέρι κατά προτίμηση

Jenny.Gr
www.soniaperonaci.it

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε πρώτα τα ντοματίνια: Πλένουμε τα ντοματίνια, τα στεγνώνουμε, τα κόβουμε στη μέση και τα πατάμε με ένα πιρούνι για να φύγουν το νερό και οι σπόροι. Τα βάζουμε δίπλα-δίπλα σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και πασπαλίζουμε κάθε ντοματίνι με μια πρέζα αλάτι, ζάχαρη και ξερή ρίγανη. Ύστερα περιχύνουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στον φούρνο στους 130 βαθμούς για περίπου 2 ώρες μέχρι να ζαρώσουν. Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα κρατάμε στην άκρη.

Για τις μελιτζάνες: Πλένουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε τις άκρες, τις κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου ½ εκ. και μετά σε λωρίδες και μετά σε κύβους ίδιου μεγέθους. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο και μόλις ροδίσει προσθέτουμε τις μελιτζάνες. Τις σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά και μόλις ψηθούν και ροδίσουν, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κουκουνάρι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για άλλο ένα λεπτό να καβουρδιστούν. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε χοντροκομμένα 10 φύλλα βασιλικού και τον δυόσμο.

Για την κρέμα ρικότα: Βράζουμε σε μια κατσαρόλα μπόλικο αλατισμένο νερό και προσθέτουμε μακαρόνια. Τα μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στο μεταξύ, βάζουμε τη ρικότα σε ένα μεγάλο μπολ και με ένα σύρμα ανακατεύετε μαζί με μια σταγόνα λάδι, αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα από μισό λάιμ, τα υπόλοιπα 10 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα και περίπου 220 ml από το νερό των ζυμαρικών.

Όταν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε στην κρέμα ρικότα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, τα ντοματίνια κονφί (αφήνοντας λίγο στην άκρη για διακόσμηση) και ανακατεύουμε όλα μαζί.

Σερβίρουμε διακοσμώντας κάθε πιάτο με περισσότερα ντοματίνια και λίγα φύλλα μέντας.

Καλή απόλαυση

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.