Ένα από τα χειρότερα πράγματα που συμβαίνει όταν αγοράζετε φρέσκων φρούτα και λαχανικά είναι να τα βλέπετε να χαλάνε και να τα πετάτε. Ίσως δεν το έχετε σκεφτεί αλλά μπορεί να είστε και εσείς υπεύθυνοι για την αλλοίωσή τους. Αποδεικνύεται ότι ορισμένα φρούτα και λαχανικά δεν πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο και η λίστα μπορεί να σας εκπλήξει.
Η σωστή αποθήκευση των φρέσκων προϊόντων μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων. Επιπλέον, εάν έχετε ευπαθή τρόφιμα, είναι καλύτερο να φάτε ό,τι έχετε πριν χαλάσει- και να αποκομίσετε τα οφέλη για την υγεία αυτών των τροφών. Παρακάτω είναι τέσσερα φρούτα και λαχανικά που δεν πρέπει να κρατάτε στο ψυγείο σας.
Ντομάτες
Αν έχετε καλλιεργήσει ποτέ ντομάτες, ξέρετε ότι αγαπούν τη ζέστη και μισούν το κρύο. Αποδεικνύεται ότι ακόμη και μετά την απομάκρυνση από το αμπέλι, εξακολουθούν να διατηρούν την απέχθειά τους για το κρύο. Το ψυγείο δεν είναι το ιδανικό μέρος για να αποθηκεύσετε τις ντομάτες. Αν το κάνετε, οι τέλειες ντομάτες σας μετατρέπονται σε μια χυλώδη απογοήτευση. Θα εξακολουθούν να είναι καλές για το μαγείρεμα, αλλά όχι για να τις φάτε φρέσκες. Αντίθετα, αποθηκεύστε τις στον πάγκο της κουζίνας, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και απολαύστε τις όταν είναι ώριμες.
Φρέσκα βότανα
Τα φρέσκα βότανα όπως ο βασιλικός, ο μαϊντανός και ο κόλιανδρος στην πραγματικότητα δεν ανήκουν στο ψυγείο. Περνώντας παρατεταμένες χρονικές περιόδους σε ένα κρύο περιβάλλον, όπως το ψυγείο, τα κάνει να μαραίνονται πρόωρα. Τα φρέσκα βότανα αποδίδουν καλύτερα όταν τα αποθηκεύετε στον πάγκο της κουζίνας και τα αντιμετωπίζετε όπως θα κάνατε με τα φρέσκα λουλούδια. Ένα φρέσκο μάτσο βασιλικό μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα φλιτζάνι νερό (αλλάξτε το κάθε μέρα ή δύο) μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.
Μπανάνες
Στις μπανάνες αρέσει μια καλή ήπια θερμοκρασία. Όταν αποθηκεύετε τις μπανάνες στο ψυγείο, επιβραδύνετε τη διαδικασία ωρίμανσης και το δέρμα μπορεί να γίνει καφέ. Όταν συμβαίνει αυτό, στην πραγματικότητα μπορεί να αποκτήσουν πικρή γεύση και να αποσυντίθενται πιο γρήγορα. Είναι καλύτερο να αποθηκεύετε τις μπανάνες σε θερμοκρασία δωματίου στον πάγκο - δίπλα στις ντομάτες.
Κρεμμύδια
Για να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί αυτό το ξηρό εξωτερικό στρώμα των κρεμμυδιών, πρέπει να διατηρούνται σε ξηρό περιβάλλον όπως ένα ντουλάπι, το οποίο δεν είναι τόσο υγρό όσο το ψυγείο. Επίσης, η έλλειψη κυκλοφορίας αέρα θα προκαλέσει χαλάρωση των κρεμμυδιών, όπως και η αποθήκευσή τους κοντά στις πατάτες, οι οποίες εκπέμπουν υγρασία και αέρια που μπορεί να κάνουν τα κρεμμύδια να χαλάσουν γρήγορα. Αποθηκεύστε τα κρεμμύδια σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό, καλά αεριζόμενο μέρος.
Η διατήρηση αυτών των προϊόντων εκτός ψυγείου θα βοηθήσει πραγματικά στη βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας ζωής τους. Ορισμένα προϊόντα, όπως το αβοκάντο και τα πυρηνόκαρπα φρούτα, μπορούν να μείνουν έξω στον πάγκο για να ωριμάσουν και στη συνέχεια να μεταφερθούν στο ψυγείο για να επιβραδυνθεί η διαδικασία ωρίμανσης. Αποθηκεύστε λοιπόν τα σκληρά άγουρα αβοκάντο, τα ροδάκινα και άλλα πυρηνόκαρπα στον πάγκο σας μέχρι να ωριμάσουν και μετά μεταφέρετε τα όταν είναι ώριμα φρούτα στο ψυγείο σας, αν δεν πρόκειται να τα φάτε αμέσως. Αυτό ισχύει επίσης για κάθε φρούτο ή λαχανικό που έχετε ήδη κόψει—θα πρέπει να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο για να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.