COOL GREECE

6 ελληνικά νησιά, ιδανικά για διακοπές όλο τον χρόνο


JTeam

25 Ιουνίου 2024

6 ελληνικά νησιά, ιδανικά για διακοπές όλο τον χρόνο
Unsplash/Matthieu Oger
H Ελλάδα λάμπει το καλοκαίρι, αλλά σε ορισμένα νησιά η γοητεία διαρκεί όλο τον χρόνο 

Καλοκαίρι και ελληνικά νησιά, είναι ο απόλυτος συνδυασμός, όλοι το ξέρουν αυτό. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά νησιά που πραγματικά αναδεικνύονται μετά την καλοκαιρινή ζέστη και την αποσυμφόρηση του πλήθους. Τουλάχιστον, έτσι πιστεύουν οι Times, όπως γράφουν σε νέο αφιέρωμά/ρεπορτάζ τους για την Ελλάδα.

«Υπάρχουν πολλά μικρά νησιά των οποίων η γοητεία είναι επίσης βαθύτερη από τις εκθαμβωτικές ακτογραμμές - από αφανείς αρχαιολογικούς χώρους μέχρι καλλιτεχνικά φεστιβάλ, αγορές τροφίμων και εξαιρετική αρχιτεκτονική. Και, ενώ οι επιλογές διαμονής είναι περιορισμένες, οι τιμές εκτός αιχμής μπορεί να είναι οι μισές από αυτές του υψηλού καλοκαιριού», σημειώνουν. Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, οι Times αναφέρονται σε έξι ελληνικά νησιά που κάποιος μπορεί να επισκεφτεί και να απολαύσει εκτός σεζόν, όλο τον χρόνο, χωρίς την κοσμοσυρροή του καλοκαιριού.

Κι αυτά, είναι:

Αίγινα

Η Αίγινα απέχει μόλις μία ώρα με το πλοίο από την Αθήνα. Όπως σημειώνουν οι Times, το λιμάνι είναι μια όμορφη εικόνα από καραβάκια που κουνιούνται, ψαροταβέρνες (ο Σκοτάδης είναι η κορυφαία) και αρχοντικά. Ενώ βρίσκεσαι εκεί, μπορείς να ανακαλύψεις έναν απροσδόκητο θησαυρό: καφενεία που σε γυρίζουν πίσω στον χρόνο και είναι συγκεντρωμένα γύρω από την ψαραγορά. Επίσης, οι εντυπωσιακοί αρχαιολογικοί χώροι της Αφαίας και της Κολώνας, είναι το κάτι άλλο.

Σύρος

Όπως καταλαβαίνεις, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Ερμούπολη. Εκεί, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, μπορεί κάποιος να περιμένει πάρτι στους δρόμους, καλλιτεχνικά φεστιβάλ και θρησκευτικές γιορτές. Οι ντόπιοι συναντιούνται με μεζέδες και ζωντανή μουσική σε ζεστά μπιστρό και μπαρ, όπως η ατμοσφαιρική Cantina Analogue και το Laoutari, ή επιχειρούν να βγουν στο τεράστιο φυσικό καταφύγιο, στους βόρειους λόφους για να συλλέξουν βότανα.

Κρήτη

Η Κρήτη έχει ένα εύκρατο κλίμα που κάνει το κολύμπι όλο το χρόνο μια δελεαστική, παρά τρομακτική, προοπτική. Σύμφωνα με τους Times, οι φωτογενείς παραλίες όπως ο Μπάλος, το Ελαφονήσι, και η Πρέβελη είναι ακόμα πιο ελκυστικές χωρίς τα πλήθη, ενώ τα βαθιά φαράγγια προσφέρουν απαιτητικό έδαφος για πεζοπόρους και ορειβάτες. Και φυσικά, μην ξεχνάμε τον ολόκληρο μινωικό πολιτισμό για να εξερευνήσεις: Η Κνωσός, η Φαιστός και τα Μάλια είναι ένας διαφορετικός κόσμος.

Κέρκυρα

Η Κέρκυρα αποκτά τη δική της αξία ως ιδανικός προορισμός, για όλο το χρόνο. Οι Times, σημειώνουν ότι ο μαζικός τουρισμός έχει καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της ακτογραμμής, αλλά το εσωτερικό της παραμένει αναλλοίωτο. Η ιταλική επιρροή είναι παρούσα παντού: από τα πιάτα όπως η παστιτσάδα, από τα πέτρινα χωριά όπως η Περιθιά και ιδιαίτερα στην παλιά βενετσιάνικη πόλη της Κέρκυρας. «Οι τουριστικές παγίδες κλείνουν το χειμώνα και οι ντόπιοι επιστρέφουν στα μαρμαρόστρωτα σοκάκια τους», γράφουν οι Times.

Άνδρος

Σε αντίθεση τα άλλα νησιά στις Κυκλάδες, η Άνδρος είναι εξαιρετικά πράσινη και απίστευτα ποικιλόμορφη. Ακόμα και το καλοκαίρι, οι περισσότεροι επισκέπτες είναι Έλληνες και οι βουτηγμένες στην ομίχλη κορυφές και οι χωματόδρομοι που καταλήγουν σε ανέγγιχτες παραλίες, δεν είναι ποτέ γεμάτες.Η Χώρα προεξέχει σκόπιμα στο Αιγαίο, με τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά, τα μουσεία και τα δημοτικά της κτίρια να αποτελούν κληρονομιά των τοπικών ναυτιλιακών περιουσιών που συγκεντρώθηκαν τον 19ο αιώνα.

Ρόδος

Ως ένα από τα νοτιότερα ελληνικά νησιά, η Ρόδος επωφελείται από μια σχετικά μακρά καλοκαιρινή περίοδο, η οποία συνήθως εκτείνεται μέχρι τον Νοέμβριο. Αλλά ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες, οι θερμοκρασίες τείνουν να είναι ήπιες, και υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ξενοδοχείων που παραμένουν ανοιχτά όλο τον χρόνο. Η μεσαιωνική Παλιά Πόλη είναι το πιο προφανές μέρος για να ξεκινήσει κανείς την εξερεύνησή του.