COOL GREECE

6 παραμυθένια χωριά στα ελληνικά νησιά όπου χάνεις την αίσθηση του χρόνου


Ερασμία Αρβανιτά

11 Αυγούστου 2024

6 παραμυθένια χωριά στα ελληνικά νησιά όπου χάνεις την αίσθηση του χρόνου
Αυτά τα χωριά είναι σαν όνειρο

Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για να θέλει κάποιος να επισκεφτεί τα ελληνικά νησιά. Οι παραλίες, είναι ο πρώτος και ο προφανέστατος. Εκτός από τις παραλίες, όμως, τα νησιά της χώρας μας κρύβουν «διαμάντια», όπως είναι τα όμορφα χωριά τους.

Είτε παραθαλάσσιοι είτε όχι, στα ελληνικά νησιά βρίσκεις οικισμούς που σε κάνουν να χάνεις την αίσθηση του χρόνου. Οικισμούς που αναδεικνύουν τη μοναδικότητα του τόπου, διατηρούν ζωντανή την παράδοση και σου προσφέρουν μια πλήρη εικόνα του προορισμού που έχεις επιλέξει για τις διακοπές σου. Από Κυκλάδες μέχρι Επτάνησα ή Δωδεκάνησα, όπου κι αν ταξιδέψεις, θα βρεις όμορφα χωριά για υπέροχες βόλτες. Εξάλλου, ποιος δεν θέλει να ξεκινάει και να τελειώνει τη μέρα του σε ένα μέρος σαν παραμύθι;

Παρακάτω, βρίσκεις 6 όμορφα χωριά στα ελληνικά νησιά όπου ο χρόνος σταματάει.

Πυργί, Χίος

Το Πυργί είναι ένα από τα πιο φημισμένα χωριά της Χίου και απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο του νησιού. Η ονομασία του, προέρχεται από τον μεγάλο πύργο του, γύρω από τον οποίο χτίστηκε το σημερινό χωριό. Στο Πυργί, οι εικόνες που αντικρίζεις δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Τα μοτίβα στις εξωτερικές προσόψεις των σπιτιών, γνωστά και ως «ξυστά», δημιουργούν ένα αποτέλεσμα σαν κέντημα. Φυσικά, εκτός από τα ιδιαίτερα μοτίβα, το Πυργί φημίζεται για τον μεσαιωνικό χαρακτήρα του, αλλά και για τα γραφικά σοκάκια του.

Κλήμα, Μήλος

Ένα ταξίδι στη Μήλο είναι πάντα μαγικό, αλλά μια στάση στο Κλήμα είναι ακόμα πιο μαγική. Εάν ψάχνεις ένα ψαροχώρι γεμάτο με χρωματιστά σπίτια, τότε βρήκες αυτό που ψάχνεις. Απέχει περίπου 5-6 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Αδάμαντα και για πολλούς, το Κλήμα είναι το πιο ρομαντικό ψαροχώρι που υπάρχει στη χώρα μας. To γραφικό, πολύχρωμο χωριουδάκι είναι γνωστό για πολλούς λόγους, αλλά και γιατί εκεί βρέθηκε θαμμένο, πίσω το 1820, το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου.

Πύργος, Τήνος

Κάθε χωριό στην Τήνο, μεγαλύτερο ή μικρότερο, είναι μαγεία. Εάν έχεις πάει, το γνωρίζεις ήδη αυτό. Εγώ, όμως, δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου τον Πύργο, το μεγαλύτερο χωριό του νησιού και ένα από τα πιο όμορδα χωριά της Ελλάδας. Περπατώντας μέσα στο χωριό, η όμορφη πλατεία του με τον χαρακτηριστικό πλάτανο, τα μικρά καφενεία και οι λεπτομέρειες από μάρμαρο, θα σου κλέψουν αμέσως τις εντυπώσεις. Μόλις «χαθείς» μέσα στα σοκάκια του, θα κάνεις και ένα μικρό «ταξίδι» στον χρόνο. Εξάλλου, ως γενέτειρα πολλών καλλιτεχνών, όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς και ο Νικηφόρος Λύτρας, ο Πύργος είναι σαν μουσείο.

Άσσος, Κεφαλονιά

Η Άσσος, αυτό το όμορφο παραθαλάσσιο χωριό στην Κεφαλονιά, έχει πρωταγωνιστήσει πολλές φορές σε άρθρα των ξένων media. Μην απορείς γιατί. Γιατί είναι μια όαση. Είναι γραφικό, είναι πολύχρωμο, είναι φινετσάτο, είναι απλώς ένα πανέμορφο χωριό. Εάν δεν επιλέξεις να μείνεις εκεί, μπορείς να συνδυάσεις τη βουτιά σου στον Μύρτο με μια βόλτα στο χωριό, καθώς απέχουν περίπου 15-20 λεπτά. Κοντά, είναι και το Φισκάρδο.

Χαλκί, Νάξος

Ένα μικρό, όμορφο χωριό στη Νάξο, που σου χαρίζει πολλές εμπειρίες. Το Χαλκί, ήταν η παλιά πρωτεύουσα του νησιού και σήμερα ένα από τα πιο γραφικά μέρη που μπορείς να ανακαλύψεις. Γραφικά στενάκια, χρωματιστά παραδοσιακά σπίτια, μικρά καφέ, μαγαζάκια για να αγοράσεις καρτ ποστάλ, είναι σίγουρα μερικά από τα σημεία που θα σου κλέψουν την καρδιά. Προτού φύγεις, επιβάλλεται να απολαύσεις ένα κομμάτι φρέσκο γαλακτομπούρεκο στο «Το Σπιτικό Γαλακτομπούρεκο».

Λεύκες, Πάρος

Σε αυτό το άρθρο δεν θα μιλήσουμε για τη νυχτερινή ζωή της Πάρου, τα ξέρεις εξάλλου. Θα μιλήσουμε για τα χωριά της - μάλλον για το χωριό Λεύκες, ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά μέρη του νησιού. Στις Λεύκες, θα περπατήσεις σε όμορφα στενάκια, θα θαυμάσεις τα παραδοσιακά σπίτια και θα πιεις τον καφέ σου ένα μικρό μαγαζάκι. Κάπου εδώ, θα σου πω πως το συγκεκριμένο χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά. Αυτό, σημαίνει ότι ό,τι θα έχεις θέα στο Αιγαίο, είτε θα βλέπεις πανοραμικά τις Λεύκες.