GREEN

Η Ισπανία και η Πορτογαλία διανύουν την πιο στεγνή περίοδο των τελευταίων 12 αιώνων


JTeam

8 Ιουλίου 2022

Πυρόσβεση στην Ισπανία
Associated Press
Οι αλλαγές στο κλίμα των δύο χωρών έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων και στον τουρισμό

Οι βροχοπτώσεις στην Ιβηρική χερσόνησο οφείλονται κυρίως σε υγρά χαμηλά βαρομετρικά από τον Ατλαντικό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα χαμηλά βαρομετρικά μπορεί να παρεμποδιστούν από τον Αντικυκλώνα των Αζόρων, μια ημιμόνιμη ζώνη υψηλού βαρομετρικού κοντά στη δυτική ακτή της χερσονήσου.

Οι επιστήμονες που μελετούν το κλίμα της χερσονήσου ανακάλυψαν ότι από το 1980 και μετά, δυνατός Αντικυκλώνας των Αζόρων εμφανίζεται 1 στους 4 χειμώνες, πολύ συχνότερα απ’ότι πριν το 1850, όταν ο Αντικυκλώνας ήταν δυνατός μόνο 1 στους 10 χειμώνες. Ο δυνατός Αντικυκλώνας είναι πιθανό να σπρώχνει το χαμηλό βαρομετρικό βόρεια, προκαλώντας περισσότερες βροχοπτώσεις στη Σκανδιναβία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τις αλλαγές αυτές στην κλιματική αλλαγή και τις αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η Δρ. Caroline Ummenhofer, μέλος της ερευνητικής ομάδας από το Woods Hole Oceanographic Institution, προειδοποιεί ότι οι μεταβολές των τελευταίων 100 χρόνων είναι ανησυχητικές. «Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές γιατί οι δυνατοί αντικυκλώνες σημαίνουν ξηρό κλίμα για την Ιβηρική χερσόνησο και τη Μεσόγειο» λέει.

Τα τελευταία χρόνια, η Ιβηρική χερσόνησος έχει χτυπηθεί από καύσωνες και ξηρασίες, ενώ ο Μάιος που πέρασε ήταν ο ζεστότερος όλων των εποχών για την Ισπανία. Τον καύσωνα του 2017 ακολούθησαν πυρκαγιές με δεκάδες θύματα και ο ποταμός Τάγος κινδυνεύει να στερέψει.

«Η δημοσίευσή μας είναι πολύ σημαντική για τους υδάτινους πόρους στην περιοχή που είναι διαθέσιμοι για τη γεωργία, τη βιομηχανία ή τον τουρισμό. Τα πράγματα δεν θα έχουν θετική εξέλιξη» προειδοποίησε η Ummenhofer. Το 2019, η Ισπανία υποδέχθηκε 84 εκατομμύρια επισκέπτες, κάνοντάς τη το δεύτερο πιο δημοφιλή προορισμό στον κόσμο. Είναι επίσης η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή ελιάς και ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς σταφυλιών, πορτοκαλιών, ντομάτων και άλλων φρούτων και λαχανικών. Με τις βροχοπτώσεις να έχουν ήδη μειωθεί κατά 5-10mm από το 1950, η παραγωγή ελιάς αναμένεται να δει πτώση έως και 30% μέχρι το τέλος του αιώνα. Λόγω της λειψυδρίας αναμένεται επίσης να συρρικνωθούν οι περιοχές όπου ευδοκιμούν τα σταφύλια.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.