GREEN

Ο επιστήμονας που είχε μιλήσει πρώτος για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επανέρχεται με νέα προειδοποίηση


Ερασμία Αρβανιτά

6 Νοεμβρίου 2023

Ο επιστήμονας που είχε μιλήσει πρώτος για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επανέρχεται με νέα προειδοποίηση
Unsplash
Είχε μιλήσει πρώτος για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τη δεκαετία του ’80, και τώρα «χτυπάει» καμπανάκι για την υπερθέρμανση του πλανήτη 

Ο Τζέιμς Χάνσεν, Αμερικανός επιστήμονας και πρώην επιστήμονας της Nasa, ο οποίος είχε απευθύνει προειδοποίηση για την κλιματική αλλαγή το 1980, πλέον αποκαλύπτει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται πιο γρήγορα απ’ όσο κατανοούμε.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, στην οποία συμμετείχε ο ίδιος, το κλίμα της Γης είναι περισσότερο ευαίσθητο στις αλλαγές που προκαλούνται από τον ανθρώπινο παράγοντα. Η υπερθέρμανση που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή, ίσως αυξήσει τη θερμοκρασία κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, και κατά 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050.

Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος θα ξεπεράσει το όριο των 1,5 βαθμών που ορίζεται στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Παράλληλα, ενέχει τον κίνδυνο ενός κόσμου «λιγότερο ανεκτού για την ανθρωπότητα, με μεγαλύτερα κλιματικά ακραία φαινόμενα», σύμφωνα με τον Χάνσεν.

Ο επιστήμονας συμπλήρωσε πως σταδιακά θα έρθει μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, λόγω της συνεχιζόμενης καύσης ορυκτών καυσίμων. Η Γη είναι «πολύ ευαίσθητη» στις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης, τόνισε ο Χάνσεν.

Η υπερθέρμανση ίσως οδηγήσει σε καταστροφική άνοδο της στάθμης της θάλασσας

«Θα ήμασταν ανόητοι και κακοί επιστήμονες αν δεν περιμέναμε επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη», συμπλήρωσε. «Βρισκόμαστε στην πρώιμη φάση μιας έκτακτης κλιματικής ανάγκης. Μια τέτοια επιτάχυνση είναι επικίνδυνη για μία κατάσταση που βρίσκεται ήδη εκτός ισορροπίας. Πρέπει να ψύξουμε τον πλανήτη για τον σώσουμε», ανέφερε επίσης.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, ο Χάνσεν και οι συνάδελφοί του, πρότειναν τον ψεκασμό θείου στην ατμόσφαιρα, προκειμένου να εκτραπεί η θερμότητα μακριά από τον πλανήτη, αλλά και να μειωθεί η θερμοκρασία.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.