GREEN

Fashion Alert: Το άγχος του να είσαι relevant στη μόδα και τα micro trends


Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

16 Ιανουαρίου 2024

Fashion Alert: Το άγχος του να είσαι relevant στη μόδα και τα micro trends
Instagram/jennywalton
The struggle is real για πολλούς και το άγχος επίσης, αλλά τι γίνεται με τις επιπτώσεις;

Το TikTok βρίθει με νέα micro trends κάθε δεύτερη εβδομάδα και μας βάζει στο τριπάκι να αναρωτιόμαστε αν αυτό που φοράμε θεωρείται ξεπερασμένο ή όχι. Σίγουρα τις περισσότερες φορές δε σε ενδιαφέρει, αλλά παραδέξου πως βαθιά μέσα σου έχεις την απορία. Σε αυτή την ολοένα και ταχύτερη αλλαγή των μικροτάσεων έχουν συμβάλλει με την σειρά τους και οι fast fashion εταιρείες, αλλά στο τέλος της ημέρας το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό;

Αν δεν έχεις αναπτύξει ακόμα προσωπικό στιλ ή έχεις την ανάγκη να φοράς συνέχεια τις τελευταίες τάσεις, τότε βρίσκεσαι σε ένα συνεχές «άγχος», με καθημερινο σκρολάρισμα στα social για να μάθεις τι νέο παίζει, όπως επίσης και με εβδομαδιαίες αγορές νέων κομματιών. Και τα «παλιά» σου ρούχα τι τα κάνεις; Αυτά που πιστεύεις πως δεν φοριούνται πια και ας είναι αγορές του προηγούμενου μήνα; Τα πετάς; Τα καις, όπως η Burberry πριν μερικά χρόνια, τα πουλάς ή τα χαρίζεις; Από οικονομικής άποψης, ψυχολογικής άποψης και περιβαλλοντικής όλο αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος.

Jenny.Gr
freepik

Ναι, η μόδα είναι μια εξαιρετικά ρυπογόνος βιομηχανία με μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα, άντλησης νερού και ρύπανσης του εδάφους. Όταν εταιρείες παράγουν δισεκατομμύρια ρούχα κάθε χρόνο και τα περισσότερα από αυτά καταλήγουν σε landfills από τις ίδιες τις εταιρείες, τότε σίγουρα δεν χρειαζόμαστε τόσα ρούχα. Προφανώς και η μόδα είναι τέχνη, είναι προσωπική έκφραση, είναι παιχνίδι και χαρά, αλλά όταν καταλήγει σε έναν αγώνα δρόμου με άγχος και ψυχολογική πίεση για να παραμείνεις relevant, κάπου έχουμε πάρει τον λάθος δρόμο.

Και τι να κάνεις αν θέλεις να ντυθείς σύγχρονα και στιλάτα, θα μου πεις και θα έχεις και δίκιο. Προφανώς και δεν μπορείς να σταματήσεις να αγοράζεις ρούχα από fast fashion εταιρείες, όχι μόνο διότι έχουν εξαιρετικά κομμάτια, αλλά και λόγω χρημάτων. Είναι μια πολύ οικονομική και στιλάτη λύση. Από την άλλη όμως έχουμε πολλές ελληνικές βιοτεχνίες και Έλληνες σχεδιαστές, οι οποίοι έχουν ρούχα με άποψη, ποιότητα και καλές τιμές. Αν θέλεις κάτι ακόμα πιο οικονομικό τότε τα second hand καταστήματα είναι το μέρος που πρέπει να επισκεφτείς. Τα vintage μαγαζιά επίσης κρύβουν θησαυρούς και είναι αν το καλοσκεφτείς και τάση. Χρειάζεται σίγουρα περισσότερη υπομονη για να βρεις κάτι που να σου ταιριάζει, αλλά αξίζει τον κόπο. Όλα είναι θέμα ισορροπίας. Αν δεν αγοράζεις ρούχα από μεγάλους οίκους ή δε τα ράβεις, υπάρχουν επιλογές.

Όσο για το ψυχολογικό κομμάτι, δεν υπάρχει λόγος για άγχος. Ο καθένας μας έχει το προσωπικό του στιλ. Αν δε το έχεις βρει ακόμα, πειραματίσου και μη φοβάσαι να κάνεις λάθος. Όταν θα είσαι αρκετά σίγουρος για το ποιο είναι, τότε όλα αυτά τα micro trends θα σε αγγίζουν τόσο ώστε να θέλεις να ενσωματώσεις κάποια κομμάτια τους στο look σου, αν σου ταιριάζουν και μόνο, αλλιώς δε θα ασχοληθείς.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.