HOME SWEET HOME

6 tips διακόσμησης που θα επηρεάσουν θετικά την ψυχική υγεία σου


Ερασμία Αρβανιτά

30 Νοεμβρίου 2023

6 tips διακόσμησης που θα επηρεάσουν θετικά την ψυχική υγεία σου
Pexels/ Maksim Goncharenok
Μερικά στοιχεία διακόσμησης, μπορούν να κάνουν τα μαγικά τους 

Η διακόσμηση και οι συγκεκριμένες πινελιές που βάζεις σπίτι, επηρεάζουν τη διάθεση και τα συναισθήματά σου. Εκεί, βρίσκεις το καταφύγιό σου. Τα χρώματα, οι υφές ή ο φωτισμός που επιλέγεις, έχουν σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία σου.

Ακόμα και ένα απλό χαλί – που εσύ το βρίσκεις εξαιρετικό, μπορεί στη στιγμή να αλλάξει τη διάθεσή σου. Αλλά εκτός από αυτό, υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να ενισχύσεις θετικά την ψυχική υγεία σου.

Παρακάτω, θα βρεις τις απαραίτητες συμβουλές.

Δώσε προτεραιότητα στην ψυχική σου ασφάλεια

Όπως κλειδώνεις το σπίτι για τη σωματική ασφάλειά σου, έτσι πρέπει να δίνεις βάση και στην ψυχική ασφάλειά σου. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η συνολική αίσθηση του χώρου, πρέπει να σε εμπνέει και να σε ηρεμεί. Η καθαριότητα και η τάξη μπορούν να σε κάνουν να αισθάνεσαι περισσότερο ασφαλής και να επηρεάσουν πραγματικά την ψυχική υγεία σου.

Διακόσμησε τον χώρο με αντικείμενα που σε κάνουν να αισθάνεσαι ασφαλής

Το να τοποθετείς στο περιβάλλον σου αντικείμενα που σε γεμίζουν χαρά και ασφάλεια, είναι εξίσου σημαντικό. Αυτά τα αντικείμενα μπορεί να είναι οικογενειακές φωτογραφίες ή αντικείμενα που σου θυμίζουν όμορφες εμπειρίες. Σίγουρα, πάντως, δεν είναι καλή ιδέα να περιβάλεις τον χώρο σου με αντικείμενα που σε επηρεάζουν αρνητικά.

Διάλεξε χρώματα που ταιριάζουν στην ενέργειά σου

Αν θέλεις να δημιουργήσεις ένα σπίτι που προάγει ή διατηρεί μια συγκεκριμένη διάθεση, καλό είναι να είσαι προσηλωμένος/η στα χρώματα που επιλέγεις. Σκέψου την ενέργεια που θέλεις να αισθάνεσαι μέσα σε αυτόν τον χώρο. Πιο χρώμα σε κάνει να αισθάνεσαι ηρεμία και ζεστασιά; Επίσης, καλό είναι όταν επιλέγεις χρώματα, να έχεις υπόψη σου και το μέγεθος του δωματίου. Σε μικρότερα δωμάτια όπου ο χώρος είναι περιορισμένος, τα θερμά και φωτεινά χρώματα είναι η ιδανική επιλογή.

Μη ξεχνάς τα φυτά

Οι άνθρωποι συνήθως αισθάνονται πιο χαλαροί και δημιουργικοί όταν περιβάλλονται από φυτά. Γι’ αυτό δεν πρέπει να ξεχνάς αυτό το κομμάτι. Θα δεις ότι με λίγες «νότες» φύσης, ο χώρος σου θα γίνει απευθείας πιο ζεστός. Οι μυρωδιές και τα χρώματα, θα επηρεάσουν θετικά την ψυχική υγεία σου.

Ενίσχυσε το φυσικό φως

Η έκθεση στο φυσικό φως μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διάθεσή σου, στην ποιότητα του ύπνου και στη συνολική ψυχική ευεξία σου. Μια γρήγορη λύση για χώρους με περιορισμένο χώρο ή έλλειψη φυσικού φωτισμού, είναι να τοποθετήσεις καθρέφτες στους τοίχους απέναντι από τα παράθυρα. Το φως θα αντανακλά τη θέα και θα κάνει τον χώρο σου να φαίνεται πιο φωτεινός και μεγαλύτερος. Ένας άλλος τρόπος να ενισχύσεις το φυσικό φως στον χώρο σου, είναι τα ανοιχτόχρωμα χρώματα που αντανακλούν το φως, αντί για σκούρα χρώματα που το απορροφούν.

Επένδυσε σε μαλακά υφάσματα

Δεν πρέπει να παραλείπεις τη δύναμη της αφής. Είμαστε πλάσματα της αφής και ανταποκρινόμαστε καλά στα μαλακά υφάσματα. Η χρήση μιας ποικιλίας υφών θα απαλύνει τον χώρο σου και θα σε βοηθήσει να αισθάνεσαι ηρεμία και γαλήνη. Αν έχεις ξύλινο πάτωμα, μπορείς να προσθέσεις ένα χνουδωτό χαλί, που θα δώσει άλλη αίσθηση στον χώρο.