WELL BEING

3 λόγοι που δεν πρέπει να κοιμάσαι με ανοιχτό φως


JTeam

24 Νοεμβρίου 2023

3 λόγοι που δεν πρέπει να κοιμάσαι με ανοιχτό φως
IG @kendalljenner
Πως το φως επηρεάζει την ποιότητα και τη διάρκεια του βραδινού ύπνου

Αϋπνίες και διαταραχές ύπνου ταλαιπωρούν εκατομμύρια κόσμο, και σύμφωνα με έρευνες απασχολούν κυρίως γυναίκες, ιδιαίτερα όσες βρίσκονται στη φάση της εμμηνόπαυσης.

Οι συνήθειες που υιοθετούμε στον ύπνο, είναι καθοριστικές τόσο για την υγεία μας, όσο και για την διάθεση μας. Γι' αυτό και προσπαθούμε να τις βελτιώσουμε, όσο περισσότερο γίνεται. Υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξουμε, όπως είναι για παράδειγμα ο φωτισμός που κυριαρχεί στον χώρο, όσο εμείς κοιμόμαστε.

«Ο ύπνος σε ένα σκοτεινό δωμάτιο είναι γενικά καλύτερος για την υγεία σας», σύμφωνα με την Σέλμπι Χάρις, PsyD, η οποία ασχολείται με τη θεραπεία διάφορων διαταραχών ύπνου. «Η έκθεση στο φως, ειδικά τη νύχτα, μπορεί να διαταράξει τον κύκλο του ύπνου σας και να κάνει πιο δύσκολο το να κοιμηθείτε. Επίσης, το να κοιμάστε με αναμμένα φώτα μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου σας».

Jenny.Gr
pexels

Το φως δεν βοηθά στην παραγωγή μελατονίνης

Το φως βοηθά στην έκκριση κορτιζόλης, η οποία διεγείρει τον εγκέφαλο και άρα μας βοηθάει να ξυπνήσουμε. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή, από αυτό που θέλουμε στην νυχτερινή μας ρουτίνα. Ακόμη και ο χαμηλός φωτισμός, μπορούν να επηρεάσουν την έκκριση μελατονίνης, κάτι το οποίο σίγουρα θα επηρεάσει τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου. Το φως δυσκολεύει επίσης και στο να νυστάξουμε.

Το φως μειώνει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου

Έρευνες έχουν δείξει πως τα άτομα που κοιμούνται με φωτισμό, δεν έχουν την βέλτιστη ποιότητα ύπνου. Είναι πιο πιθανό να δουν άσχημα όνειρα, και να ξυπνήσουν νιώθοντας κουρασμένοι την επόμενη ημέρα, ή με κακή διάθεση. «Ο ύπνος με τα φώτα αναμμένα μπορεί να σας κάνει να νιώσετε κουρασμένοι και αγχώδεις την επόμενη μέρα», σημειώνει η Δρ Harris. «Ενδέχεται να επηρεάσει τη συγκέντρωση, τη διάθεση και τη συνολική υγεία σας».

Το φως δεν βοηθά στη χαλάρωση

Με αναμμένο φως δεν είναι εύκολο να συγκεντρωθούμε στον ύπνο μας και να αποκοιμηθούμε. Όπως επίσης καλό είναι να έχουμε κλειστές οθόνες και τηλεοράσεις, για να μην μας αποσπούν ή για να μην διεγείρουν τις σκέψεις και το ενδιαφέρον μας, πριν τον ύπνο. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ο ύπνος με αναμμένο φως δίπλα στο κρεβάτι είναι πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα διάφορα στάδιά του. Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε ότι το φως δίπλα στο κρεβάτι αύξησε το στάδιο 1 (το αρχικό σύντομο, ελαφρύ στάδιο) και μείωσε το στάδιο του βαθύ ύπνου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.