#MAMAPETOUNIASCORNER

5 tips αυτοσυγκέντρωσης λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία 


Ζωή Κατσάτου

8 Σεπτεμβρίου 2021

5 tips αυτοσυγκέντρωσης λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία 

Σε λίγες μέρες ξεκινούν τα σχολεία και το μυαλό όλων μας και ιδιαίτερα των παιδιών, έχει μείνει πίσω, στις ανέμελες στιγμές και στην ξεγνοιασιά των διακοπών και η αλήθεια είναι πως θα πρέπει να καταβάλουμε μια σχετική προσπάθεια για να συγκεντρωθούμε στα καινούργια δεδομένα. 

Τα κουβαδάκια, τα ποδήλατα, τα μπάνια και τα παγωτά, τα αντικαθιστούν σιγά, σιγά η βουή της πόλης, οι προετοιμασίες για το νέο σχολικό έτος, το διάβασμα και η οργάνωση των εξωσχολικών δραστηριοτήτων που όπου να'ναι θα ξεκινήσουν και αυτές.

Δύσκολο να προσαρμοστείς. Η απόσπαση της προσοχής, ακόμα μεγαλύτερη στον απόηχο του καλοκαιριού, επηρεάζει καταλυτικά την καθημερινότητά μας και οι μικροί μαθητές θα πρέπει να βρουν τρόπους να περιορίσουν τους περισπασμούς και να συγκεντρωθούν στα μαθήματά τους. 

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας στην κατεύθυνση αυτή, για να ανταπεξέλθουν στις καινούργιες σχολικές απαιτήσεις;

Καλός προγραμματισμός

Είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά τον σωστό προγραμματισμό. Γράφουμε σε ένα χαρτί όλα τα υπό μελέτη μαθήματα και τις σχολικές υποχρεώσεις, βάζοντας πρώτα στη σειρά όσα μας δυσκολεύουν περισσότερο. Προβλέπουμε φυσικά και κάποια ευχάριστα διλήμματα ενδιάμεσα, έτσι ώστε να ανανεώσουμε την ενέργεια μας και να κάνουμε λίγο πιο ευχάριστη την όλη διαδικασία.

Όχι στους περισπασμούς

Η ανοιχτή τηλεόραση, το ραδιόφωνο, η έντονη μουσική, οι δυνατές συζητήσεις, αποσπούν την προσοχή και δυσκολεύουν την συγκέντρωση. Φροντίστε όταν διαβάζουν τα παιδιά, να υπάρχει μια σχετική ησυχία και ηρεμία στο σπίτι.

Καθαρός και τακτοποιημένος χώρος

Ένα τακτοποιημένο γραφείο σε ένα ήσυχο και μαζεμένο δωμάτιο, προσφέρει άνεση και βοηθά στην συγκέντρωση του παιδιού. Φροντίστε λοιπόν ο χώρος εργασίας να είναι όσο το δυνατόν πιο φωτεινός, τακτοποιημένος και καθαρός για καλύτερα αποτελέσματα.

Ένα πράγμα τη φορά

Το να προσπαθούμε παράλληλα να κάνουμε πολλά πράγματα, έχει τις περισσότερες φορές αρνητικές επιπτώσεις σε όλα όσα καταπιανόμαστε. Οπότε ένα πράγμα τη φορά και να το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε!

Βαθιές ανάσες

Η διαδικασία της αναπνοής, είναι μια αυτόματη λειτουργία του σώματος μας, που μας κρατάει στη ζωή. Δεν είναι λίγες όμως οι φορές που ξεχνάμε να αναπνεύσουμε, με αποτέλεσμα να γεμίζουμε με άγχος και στρες. Μερικές βαθιές ανάσες, λίγο πριν ξεκινήσουμε την όλη διαδικασία του διαβάσματος, θα μας βοηθήσουν να συγκεντρωθούμε και να ηρεμήσουμε.

Μπορείτε να με βρείτε επίσης στον φυσικό μου χώρο, στο blog μου Mama Petounia, στο instagram μου @mamapetounia αλλά και στο facebook page μου Mama Petounia.