#MAMAPETOUNIASCORNER

5 πράγματα που κάνω για να τονώσω το ανοσοποιητικό μου


Ζωή Κατσάτου

29 Σεπτεμβρίου 2021

5 πράγματα που κάνω για να τονώσω το ανοσοποιητικό μου

Το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι ένα εντυπωσιακό δίκτυο αλληλεπιδράσεων μέσα στον οργανισμό μας, που μας προστατεύει, αντιστεκόμενο στην εισβολή τοξινών και παθογόνων οργανισμών που απειλούν το σώμα μας.

 
Είναι η ασπίδα μας απέναντι στα μικρόβια, στους ιούς και στα παράσιτα που προσπαθούν να εισβάλλουν στον οργανισμό μας.

Είναι με λίγα λόγια η άμυνα μας στις ιώσεις και στα γενικότερα νοσήματα. Πώς θα μπορούσαμε να το ενισχύσουμε; 
Αυτά είναι τα 5 πράγματα που κάνω εγώ, για να τονώσω το ανοσοποιητικό μου!

1. Τρέφομαι σωστά

Φροντίζω η διατροφή μου να αποτελείται από πολλά φρούτα και λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς, ως επί το πλείστον βιολογικά και σε κατάλληλους συνδυασμούς, ώστε να παίρνω όλα τα θρεπτικά συστατικά από τις εκάστοτε τροφές. Αποφεύγω τα επεξεργασμένα τρόφιμα που στερούνται διατροφικής αξίας και περιέχουν χημικά συντηρητικά, διαβάζοντας πάντα τις ετικέτες τους. Η τροφή είναι το φάρμακο μας, για αυτό της δίνω ιδιαίτερη σημασία. 
Δεν νιώθω ότι στερούμαι κάτι, ούτε κάνω και υπερβολές. Θα φάω και έξω, αλλά με μέτρο και με γνώμονα την ποιότητα της πρώτης ύλης. Και νιώθω πως δεν μου λείπουν οι παλιές μου κραιπάλες, αφού τώρα πια, υπάρχουν εναλλακτικές υγιεινές λύσεις - υποκατάστατα κραιπάλης!

2. Γυμνάζομαι καθημερινά

Προσπαθώ έστω και λίγο κάθε μέρα, να εντάξω την κίνηση στη ζωή μου, κάνοντας κάποιες ασκήσεις ενδυνάμωσης, χορεύοντας ή βγαίνοντας έξω για έναν μεγάλο περίπατο. Η γυμναστική και γενικότερα η κίνηση δυναμώνει το σώμα, βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία, οξυγονώνει καλύτερα τον οργανισμό και αυξάνει τις ουσίες του εγκεφάλου που ανεβάζουν την καλή μας διάθεση. Δεν είναι λίγες οι φορές που κυριολεκτικά "βαριέμαι να κουνηθώ", όμως κάθε φορά, αφού πάω κόντρα στη βαρεμάρα, μετά νιώθω τέτοια χαρά και ευεξία, που πραγματικά αξίζει τον κόπο.

3. Βάζω το γέλιο στη ζωή μου

Πιστεύω πως το γέλιο είναι πηγή ζωής, για αυτό και χαίρομαι να είμαι δίπλα σε ανθρώπους με καλό χιούμορ. Η καθημερινότητα που ζούμε, είναι γεμάτη υποχρεώσεις, προθεσμίες, τρέξιμο, σκοτούρες και άγχος. Περνάμε καθημερινά δίπλα σε εκατοντάδες ανθρώπους, προσπερνώντας τους, χωρίς να λέμε μια καλημέρα, χωρίς να δίνουμε ένα χαμόγελο στον διπλανό μας.

Οι περισσότεροι από μας, είμαστε σκυθρωποί και σκεπτικοί, τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Σκεφτείτε πόσο πιο ωραία θα ήταν η ζωή μας, αν εντάσσαμε σε όλα αυτά το γέλιο και το χαμόγελο! Σκεφτείτε πόσο ωραία θα ήταν, αν βιώναμε τη ζωή και τις υποχρεώσεις της λίγο πιο χαμογελαστά.
Δυο φίλοι, ένα έξυπνο αστείο, λίγη ευφρόσυνη διάθεση και η σκέψη πως όλα θα πάνε καλά, ίσως αλλάξουν σιγά-σιγά τον τρόπο που βλέπουμε και βιώνουμε τα πράγματα.

4. Πίνω αρκετό νερό

Φροντίζω να έχω πάντα δίπλα μου ένα παγούρι με φρέσκο φιλτραρισμένο νερό, ώστε να κρατάω το σώμα μου ενυδατωμένο. Είναι πολύ σημαντικό. Το νερό βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα μας, οξυγονώνει τον εγκέφαλό μας, ενισχύει τα επίπεδα συγκέντρωσης και μνήμης, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά, κάνει το δέρμα μας πιο λαμπερό και βελτιώνει γενικότερα τις καθημερινές μας επιδόσεις.

Δεν είναι λίγες οι φορές, που γεμίζω μια κανάτα με νερό και φέτες από λεμόνι και πορτοκάλι, για περισσότερη γεύση, άρωμα και βιταμίνη C! Είναι τέλειο. Σου προτείνω να το δοκιμάσεις.

5. Προσπαθώ να κοιμάμαι καλά

Ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μου. Ένας καλός και ποιοτικός ύπνος, είναι από τα βασικά μου εφόδια για μια παραγωγική και όμορφη μέρα. Προσπαθώ να κοιμάμαι νωρίς, σε καλά αερισμένο και σκοτεινό δωμάτιο, κλείνοντας δυο με τρεις ώρες πριν τις ηλεκτρονικές συσκευές και αφαιρώντας κάθε έγνοια από το κεφάλι μου. Ο καλός ύπνος είναι αναζωογονητικός, μας γεμίζει ενέργεια και μας βοηθάει να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. 

Βελτιώνει την ικανότητα εκμάθησης, βοηθά στην συγκέντρωση, στην λήψη αποφάσεων αλλά και στην δημιουργικότητα . Όταν ο οργανισμός στερείται καλού ύπνου, τότε διαταράσσεται η ισορροπία της υγείας μας.

Δείτε ακόμη: Απίστευτα τοπία στον κόσμο