Πίσω στο 2012, η Kim Kardashian έκανε ένα ποστ στο Twitter – τι πιο σύνηθες, θα μας πεις, και θα έχεις δίκιο. Ήταν, όμως, η ανάρτηση που άλλαξε για πάντα τον κόσμο του μακιγιάζ. Έδειχνε βήμα-βήμα τη makeup routine της, από τον makeup artist Scott Barnes, ο οποίος μας μύησε στη φιλοσοφία του contouring, του highlighting και το baking.
Οι φωτογραφίες της Kim καθόρισαν τη βιομηχανία της ομορφιάς. Εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο, αναζητούσαν τα προϊόντα που θα εφάρμοζαν στα μάγουλα και τη μύτη τους για να μοιάζουν λεπτότερα, να κάνουν baking κάτω από τα μάτια και να βάζουν γυαλάδες πάνω ακριβώς από το άνω χείλος, για να μοιάζει πιο ζουμερό. Κι ενώ η Kardashian έκανε διάσημη αυτή την τεχνική, δεν είναι εκείνη η πρώτη που τη χρησιμοποίησε. Στην πραγματικότητα, γεννήθηκε από τις drag queens και ήρθε η ώρα να μάθεις την ιστορία της.
Αν, το 2000 (δεν θα σε πάμε μακριά), κάποιος σου έλεγε πως «είσαι βαμμένη σαν drag queen», πιθανότατα θα είχε αρνητική χροιά. Τώρα, μοιάζει περισσότερο με κοπλιμέντο. Η Yvie Oddly, νικήτρια της 11ης σεζόν του RuPaul’s Drag Race, η οποία τώρα πειραματίζεται με τον συνδυασμό του drag με την trap μουσική, εξήγησε στο POPSUGAR πώς έχουν τα πράγματα.
«Πριν από περίπου 5 με 7 χρόνια, άρχισες να βλέπεις να διαφημίζουν σε γυναίκες παλέτες για contouring, και το contouring ήταν το βούτυρο στο ψωμί της drag queen. Τώρα, αν δεν έχεις κάνει contouring, είσαι ουσιαστικά άβαφτος».
Οι περισσότερες drag queens εμπνέονται για το μακιγιάζ από το ίντερνετ, την drag «οικογένεια» και τις κορυφαίες του χώρου. Μάλιστα, το μεγαλύτερο «σχολείο» παραμένουν τα clubs, όπου queens και showgirls μοιράζονταν τις γνώσεις τους με τις νεότερες. «Παρότι ξεκίνησα βλέποντας παλιά tutorials στο YouTube, δεν καταλάβαινα πλήρως την τεχνική μέχρι που κάθισα με την drag μαμά μου, την Tajma Hall, και μου έδειξε από κοντά πώς να το κάνω»
Οι ψεύτικες βλεφαρίδες υπήρχαν από πάντα, όμως αυτές που θα δεις σε κάθε tutorial στο TikTok – ξέρεις, οι μεγάλες, οι ογκώδεις, που σε κάνουν να μοιάζεις με τη νεράιδα καρτούν που τόσο σου αρέσει – προέρχονται κι αυτές από το drag. Έγιναν όχι δημοφιλείς, αλλά απαραίτητες, επειδή τραβούν την προσοχή απευθείας στο εντυπωσιακό βλέμμα και πλέον είναι mainstream σε τέτοιον βαθμό που κάνουμε ακόμη και κανονικά butterfly extensions, για να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Κι επειδή ξέρουμε καλά πόσο σημαντικό είναι το βλέμμα, ξέρουμε ότι όταν έχουμε μαύρους κύκλους, καλό είναι να χρησιμοποιούμε κόκκινο χρώμα κάτω από το concealer. Ε, οι drag queens το έκαναν κι αυτό πριν από όλους μας, εφαρμόζοντας ροζ πούδρα.
Ο λόγος που αυτήν τη στιγμή μιλάμε για το drag μακιγιάζ και τον τρόπο που επηρέασε το δικό μας, είναι επειδή υπάρχει μία ολόκληρη ιστορία πίσω του. Οι drag queens δεν βάφονται μόνο για να δημιουργήσουν μία πιο «θηλυκή» ψευδαίσθηση, επειδή τους αρέσει το έντονο χρώμα και το contouring. Οι drag καλλιτέχνες έχουν σταθεί στην πρώτη γραμμή των κινημάτων υπέρ της ισότητας, έχουν παλέψει για βασικά δικαιώματα που, τώρα, τους αφαιρούνται (ήδη, στην Florida, το Tennessee και το Texas έχουν ψηφιστεί νομοσχέδια κατά των trans και των drag ατόμων). Ανέκαθεν πρέσβευαν την ελευθερία της έκφρασης και τη δύναμη του να είσαι ο εαυτός σου – γι’ αυτό και πρέπει να παίρνουν τα εύσημα που τους αξίζουν.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.